Tegenwoordig vind je in het kruidenschap verschillende soorten zout. In smaak lijken ze hetzelfde, maar in prijs kunnen ze nogal verschillen. Zijn duurdere varianten van zout zoals Himalayazout of Keltische zeezout gezonder? Of kan je net zo goed een goedkoop potje van een huismerk scoren?
Samenvatting: speciaal zout of duur zout zoals Himalayazout of Keltisch zeezout is niet gezonder of beter dan gewoon keukenzout. Je kunt dus gerust je geld in je portemonnee laten en goedkoop zout blijven gebruiken.
De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). Zout geeft smaak aan voeding, wekt de eetlust op en onttrekt vocht aan producten waardoor deze langer houdbaar worden. Zout wordt toegevoegd aan brood, snacks, kant-en-klare producten, vlees(waren), groenten uit blik en diepvriesmaaltijden. Daarnaast voegt men vaak zout toe aan de maaltijd en komt het voor in ons drinkwater [2]. Wanneer het gaat over de effecten van zout, betreft het vrijwel altijd de effecten van het onderdeel natrium, waar gram keukenzout 400 mg van bevat [3]. Meer weten over zout en het effect daarvan? Lees meer over zout in dit artikel.
De beloftes van Himalayazout en Keltisch zeezout
Te veel zout is ongezond. Toch wordt er vaak door fabrikanten en meerdere dieetgoeroes geopperd dat Himalayazout en Keltisch zeezout hartstikke gezond voor je zijn. Het zijn volgens hen de perfecte vervangers voor keukenzout omdat ze minder natrium bevatten en rijk zijn aan calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink. Er wordt zelfs geadviseerd door webshops en food bloggers om een oplossing van water en Himalayazout of Keltisch zeezout te drinken. Deze zogenoemde ‘sole’ zou de perfecte manier zijn om mineralen binnen te krijgen. Dit is natuurlijk onzin en ongezond.
Volgens dieetgoeroes bevat Himalaya-kristalzout maar liefst 84 natuurlijke mineralen en elementen waardoor het velen malen beter is dan normaal tafelzout. Het is volgens food bloggers miljoenen jaren oud en over het algemeen puur en vrij van toxines zoals je bij zeezout wel ziet. Vandaar dat het door deze groep ook wel het ‘’wit goud’’ wordt genoemd.
Van alle zouten heeft Keltisch zout het laagste gehalte aan natriumchloride en daarmee is het het zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezout ter wereld. Maar is dit waar? Kloppen deze claims?
Kloppen deze claims?
Als je deze claims van dieetgoeroes zou lezen, zou je snel denken dat Himalayazout, Keltisch zeezout en ander duur zout inderdaad gezonder zijn. Helaas is het ook in dit geval zo dat je niet alles moet geloven wat er wordt gezegd. I’m A Foodie heeft eerder een labtest laten uitvoeren met ons gewone zout en Himalayazout. De uitslag? Himalayazout bevat 38,1% natrium, wat nagenoeg hetzelfde is als de 39% van gewoon keukenzout. Het blijkt wel dat Himalayazout een grotere hoeveelheid calcium, magnesium, kalium, zink en ijzer bevat dan keukenzout. Echter, zijn deze hoeveelheden verwaarloosbaar als je kijkt naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de betreffende mineralen. Het schadelijke effect van een overschot aan natrium wordt niet gecompenseerd door dat kleine beetje extra mineralen [4].
Conclusie
Duur zout zoals Himalayazout is niet gezonder dan gewoon keukenzout. Nederlanders krijgen gemiddeld te veel zout binnen, wat ontzettend ongezond is. Het maakt niet uit of je Himalayazout, Keltisch zeezout of tafelzout gebruikt. Wil je wel een gezondere optie nemen? Gebruik dan LoSalt of Jozo Bewust. Hier is het natrium voor een deel vervangen door kalium en dat is gunstig voor de bloeddruk. Het beste kan je algeheel minderen met zout. Hoe je dit kan doen, lees je dit artikel over zout.