FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

          Is het ziekenhuisdieet gezond?

          Zijn peulvruchten gezond?

          10 beste plantaardige eiwitten

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
chocolade-gezond
FIT.nl / Voeding / Is (pure) chocolade gezond?

Voeding

Is (pure) chocolade gezond?

Voeding

Chocolade zou hart- en vaatziekten voorkomen en je zelfs helpen om af te vallen. Maar is chocolade echt gezond? En waarom? Lees het hier.
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 13 december 2019
Laatste update: 28 april 2020
Leestijd: 5 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Chocolade, menig vrouw heeft er een haat-liefdeverhouding mee. Een gemiddelde Nederlander eet zo’n 4,8 kilo per jaar! Hoe fijn is het dan als het ook nog eens gezond is? Als je de media mag geloven helpt chocolade je bij het afvallen en bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar is dit echt zo? Ik zocht het voor je uit.

Inhoudsopgave

  • Waar wordt chocolade van gemaakt?
  • Wat is cacaopoeder?
  • Wat is cacaoboter?
  • Welke chocolade is gezond?
  • De gezondheidseffecten van chocolade
  • Conclusie

Waar wordt chocolade van gemaakt?

Het hoofdbestanddeel van chocolade is de cacao. De gezondheidsvoordelen van chocolade worden vooral gekoppeld aan cacao. Dit is afkomstig van de vruchten van de cacaoboom. Van cacao wordt cacaopoeder en cacaoboter gemaakt. Hiervan kunnen vier soorten chocolade van gemaakt worden: pure-, melk-, witte- en rauwe chocolade. In onderstaande tabel zie je het onderscheid en het verschil in samenstelling [1].

Soort chocoladeIngrediënten% cacao% cacaoboter
Pure chocoladeCacaopoeder, suiker en cacaoboter≥ 35≥ 18
MelkchocoladeCacaopoeder, suiker, cacaoboter en melkpoeder≥ 25≥ 25
Witte chocoladeCacaoboter, suiker, en melkpoeder0≥ 20
Rauwe chocoladeGemaakt van ongebrande cacao bonen≥ 35≥ 18 [1]

Om te uit te leggen of chocolade gezond is bespreek ik eerst het onderscheid tussen cacaopoeder en cacaoboter.

Cacao plant

Wat is cacaopoeder?

Cacaopoeder wordt gemaakt van de pit van de cacaoboon. De bonen worden eerst gefermenteerd, daarna in de zon gedroogd en dan in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een cacaomassa die nog cacaoboter bevat. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en het restant wordt gemalen tot cacaopoeder [1].

Cacaopoeder bevat veel antioxidanten

Cacaopoeder bevat verrassend weinig kcal: namelijk 38 kilocalorieën per 10 gram en maar liefst 3,4 gram vezels. Daarnaast is het een bron van verschillende mineralen zoals ijzer, magnesium en zink, en is het rijk aan antioxidanten (flavanolen) [3]. Antioxidanten staan bekend om het voorkomen van weefselschade en het verkleinen van het risico op kanker en hart-en vaatziekten. Rauw cacaopoeder en rauwe chocolade bevat veel van deze antioxidanten. Bittere en extra bittere chocolade minder, omdat meer dan de helft van de flavanolen tijdens het branden van de cacaobonen verloren gaat. Bij rauwe chocolade zouden de voedingsstoffen beter bewaard blijven [1].

Wat is cacaoboter?

Een ander ingrediënt van chocolade is cacaoboter. Net als cacaopoeder ontstaat dit bij het malen van de cacaobonen. Door het malen ontstaat er een massa, de cacaoboter wordt uit deze massa geperst.

Cacaoboter bevat veel ongezond vet

Helaas bevat cacaoboter vrijwel geen vezels en mineralen maar is het rijk aan vet. En dan vooral het ongezonde verzadigde vet. Cacaoboter bevat per 100 gram 893 kcal. Dit is bijna 3 keer zoveel als de hoeveelheid in de cacaopoeder. De hoeveelheid vetten is maar liefst 99 gram [4]. Cacaoboter bestaat voor 33% uit ‘oliezuur’ (meervoudig onverzadigd vet), 25% palmolie (verzadigd vet) en 33% ‘stearinezuur’ (verzadigd vet). Oliezuur heeft een positief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigde vetten hebben daarentegen een negatieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed en laten het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) toenemen [5].

gewone-chocolade-gezond

Welke chocolade is gezond?

Pure cacao

Cacaopoeder bevat 39 kilocalorieën per 10 gram en is dus rijk aan vezels, ijzer, magnesium, zink en antioxidanten. Als je kiest voor de rauwe variant raken er minder voedingsstoffen verloren. Pure cacao is wel erg bitter.

Cacaonibs

Cacaonibs zijn cacaobonen die zijn geroosterd en zijn gescheiden van hun kaf en in kleinere stukken zijn gebroken. Ze bestaan gemiddeld voor 50% uit cacaopoeder en 50% uit cacaoboter. De voedingswaarde van cacaonibs liggen dan ook een stuk minder gezond dan van pure cacaopoeder. Het bevat minder vezels en mineralen en 2 keer zoveel calorieën (65 kilocalorieën).

Pure chocolade

Bij de bereiding van pure chocolade wordt er naast de cacaopoeder en cacaoboter ook suiker toegevoegd. De hoeveelheid suiker verschilt per puurheid van de chocolade, maar dit is nog een behoorlijke hoeveelheid. Als je kiest voor een pure chocolade met minimaal 70% cacao krijg je alsnog zo’n 20 gram extra suiker binnen. De hoeveelheid kcal ligt lager dan bij cacaonibs, omdat een deel van het vet vervangen wordt door suiker, maar je krijgt alsnog per 10 gram 57 kilocalorieën binnen.

Melkchocolade

De hoeveelheid cacao ligt in melkchocolade een stuk lager en er wordt veel meer suiker aan toegevoegd. De hoeveelheid kcal is vrijwel gelijk aan die van pure chocolade, maar je krijgt een stuk minder vezels en mineralen binnen [3].

De gezondheidseffecten van chocolade

Hart- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat het innemen van meer dan 200 mg flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Deze 200 mg krijg je binnen door het eten van 10 gram extra bittere chocolade of chocolade gemaakt van rauwe cacao, of 2,5 gram rauwe cacaopoeder. In dit onderzoek werden mensen die geen chocolade aten vergeleken met mensen die wel chocolade aten. Deze laatste groep had minder hart- en vaatziekten. Het gaat hier om kleine hoeveelheden chocolade. Een grote tekortkoming aan dit onderzoek is dat er niet werd gekeken naar het feit dat de mensen die chocolade aten over het algemeen misschien gezonder zouden eten. Dit kan namelijk invloed hebben op de uitkomst van het onderzoek.

Chocolade bevat behalve de gezonde flavanolen ook veel verzadigd vet (20 gram per 100 gram). Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Op dit moment is er nog onvoldoende bewijs om te kunnen concluderen dat chocolade hart- en vaatziekten kan voorkomen [1]. Toekomstig onderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven.

Verbetert chocolade je humeur en alertheid?

Chocolade bevat cafeïne en theobromine. Deze stoffen verhogen de alertheid en dit effect is te zien na het eten van chocolade. Echter is dit effect minder sterk dan bij het drinken van koffie. Tryptofaan, beta-fenylthylamine en endocannabinoïden (dit is een cannabisachtige stof) kunnen de stemming verbeteren. Echter zijn deze stoffen in een te lage hoeveelheid aanwezig om zichtbaar de stemming te kunnen verbeteren [1].

Val je makkelijker af met chocolade?

Misschien heb je ze wel eens gezien, de grote koppen in de krant met: chocolade helpt om af te vallen! Maar is dit wel zo? Als je nagaat hoeveel calorieën en vetten chocolade bevat is het logisch dat, bij regelmatig eten van chocolade, de kans op overgewicht toeneemt. Als jij momenteel een stabiel gewicht hebt en je eet elke dag een blokje chocolade extra kom je in een positieve energiebalans en zul je aankomen.

Chocolade is geen wondermiddel dat ervoor zorgt dat je gemakkelijker afvalt. Maar als jij je energie inname kunt verminderen door jezelf af en toe een blokje chocolade te gunnen en hierdoor minder gaat snoepen kan het wel helpen. Niet door de chocolade, maar omdat je minder eet. Een voordeel van pure chocolade is de uitgesproken smaak die als bitter ervaren kan worden. Dit kan ervoor zorgen dat je niet de neiging krijgt om een hele reep in een keer op te eten, in tegenstelling tot andere soorten chocolade (weet ik uit eigen ervaring 😉 ).

Conclusie

Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt. Verder zitten er erg veel calorieën in chocolade. Om overgewicht te voorkomen is het daarom aan te raden niet te veel chocolade te eten. Pure cacaopoeder lijkt, gezien de voedingswaarde, het meest gunstig te zijn voor de gezondheid. De vraag of pure chocolade écht gezond is blijft vooralsnog onbeantwoord. Toekomstig onderzoek moet dit uitwijzen.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Positief effect van antioxidanten: feit of fabel?

    Positief effect van antioxidanten: feit of fabel?

    Door Neeke Smit
  • Is bulletproof koffie gezond?

    Is bulletproof koffie gezond?

    Door Laura Louwes
  • Sneller afvallen door een koolhydraatarm dieet?

    Sneller afvallen door een koolhydraatarm dieet?

    Door Jeroen van der Mark
  • Wat is een gezond ontbijt?

    Wat is een gezond ontbijt?

    Door Jeroen van der Mark

Referenties

[1]

Voedingscentrum (2017) Chocolade. Geraadpleegd op 23-4-2017 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chocolade.aspx

[2]

CTM, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans EJM, Ocke MC. (2011). Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM Rapport 350050006.

[3]

RIVM (2016) Nederlandse Voedingsmiddelen bestand. Geraadpleegd op 23-4-2017 via https://nevo-online.rivm.nl/Default.aspx.

[4]

United States Department of Agriculture Agricultural Research Service (2017) USDA Branded Food Products Database. Geraadpleegd op 23-4-2017 via https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/62236?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=cacao+butter&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

[5]

Latif, R. (2013). Chocolate/cocoa and human health: a review. Neth J Med, 71(2), 63-8.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact