FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
chocolade-gezond
FIT.nl Voeding Is (pure) chocolade gezond?
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
25 jun. 2022 geplaatst
10 apr. 2024 geüpdatet

Voeding

Is (pure) chocolade gezond?

Voeding

Chocolade zou hart- en vaatziekten voorkomen en je zelfs helpen bij afvallen. Maar is chocolade echt gezond? En waarom? Lees het hier.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Waar wordt chocolade van gemaakt?
  • Wat is cacaopoeder?
  • Wat is cacaoboter?
  • Welke chocolade is gezond?
  • De gezondheidseffecten van chocolade
  • Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Chocolade, menig persoon heeft er een haat-liefdeverhouding mee: lekker, maar je eet er snel te veel van. Een gemiddelde Nederlander eet zo’n 4,8 kilo per jaar! Hoe fijn is het dan als het ook nog eens gezond is? Als je de media mag geloven helpt chocolade je bij het afvallen en bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar is dit echt zo? 

In het kort:

  • Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten.
  • Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
  • Verder zitten er erg veel calorieën in chocolade. Om overgewicht te voorkomen is het daarom aan te raden niet te veel chocolade te eten. Pure cacaopoeder lijkt, gezien de voedingswaarde, het gunstigst te zijn voor de gezondheid. De vraag of pure chocolade écht gezond is blijft vooralsnog onbeantwoord. Toekomstig onderzoek moet dit uitwijzen.

Inhoudsopgave

  • Waar wordt chocolade van gemaakt?
  • Wat is cacaopoeder?
  • Wat is cacaoboter?
  • Welke chocolade is gezond?
  • De gezondheidseffecten van chocolade
  • Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond

Waar wordt chocolade van gemaakt?

Het hoofdbestanddeel van chocolade is cacao. De gezondheidsvoordelen van chocolade worden vooral gekoppeld aan die cacao, wat afkomstig is van de vruchten van de cacaoboom. Van cacao wordt cacaopoeder en cacaoboter gemaakt. Hiervan kunnen vier soorten chocolade van gemaakt worden: pure, melk-, witte en rauwe chocolade. In onderstaande tabel zie je het onderscheid en het verschil in samenstelling [1].

Soort chocolade Ingrediënten % cacao % cacaoboter
Pure chocolade Cacaopoeder, suiker en cacaoboter ≥ 35 ≥ 18
Melkchocolade Cacaopoeder, suiker, cacaoboter en melkpoeder ≥ 25 ≥ 25
Witte chocolade Cacaoboter, suiker, en melkpoeder 0 ≥ 20
Rauwe chocolade Ongebrande cacaobonen ≥ 35 ≥ 18 [1]

Om uit te te leggen of chocolade gezond is, bespreek ik eerst het onderscheid tussen cacaopoeder en cacaoboter.

Cacao plant

Wat is cacaopoeder?

Cacaopoeder wordt gemaakt van de pit van de cacaoboon. De bonen worden eerst gefermenteerd, daarna in de zon gedroogd en dan in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een cacaomassa die nog cacaoboter bevat. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en het restant wordt gemalen tot cacaopoeder [1].

Cacaopoeder bevat veel antioxidanten

Cacaopoeder bevat verrassend weinig calorieën: namelijk 38 kilocalorieën per 10 gram en maar liefst 3,4 gram vezels. Daarnaast is het een bron van verschillende mineralen zoals ijzer, magnesium en zink, en is het rijk aan antioxidanten (flavanolen) [3]. Antioxidanten staan bekend om het voorkomen van weefselschade en het verkleinen van het risico op kanker en hart- en vaatziekten. Rauw cacaopoeder en rauwe chocolade bevatten veel van deze antioxidanten. Bittere en extra bittere chocolade minder, omdat meer dan de helft van de flavanolen tijdens het branden van de cacaobonen verloren gaat. Bij rauwe chocolade zouden de voedingsstoffen beter bewaard blijven [1].

Wat is cacaoboter?

Een ander ingrediënt van chocolade is cacaoboter. Net als cacaopoeder ontstaat dit bij het malen van de cacaobonen. Door het malen ontstaat er een massa, de cacaoboter wordt uit deze massa geperst.

Cacaoboter bevat veel ongezond vet

Helaas bevat cacaoboter vrijwel geen vezels en mineralen maar is het rijk aan vet. En dan vooral het ongezonde verzadigde vet. Cacaoboter bevat per 100 gram 893 calorieën. Dit is bijna drie keer zo veel als van cacaopoeder. De hoeveelheid vetten is maar liefst 99 gram [4]. Cacaoboter bestaat voor 33% uit oliezuur (meervoudig onverzadigd vet), 25% palmolie (verzadigd vet) en 33% stearinezuur (verzadigd vet). Oliezuur heeft een positief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigde vetten hebben daarentegen een negatieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed en laten het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) toenemen [5].

gewone-chocolade-gezond

Welke chocolade is gezond?

Pure cacao

Cacaopoeder bevat 39 kilocalorieën per 10 gram en is dus rijk aan vezels, ijzer, magnesium, zink en antioxidanten. Als je kiest voor de rauwe variant raken er minder voedingsstoffen verloren. Pure cacao is wel erg bitter.

Cacaonibs

Cacaonibs zijn cacaobonen die zijn geroosterd en zijn gescheiden van hun kaf en in kleinere stukken zijn gebroken. Ze bestaan gemiddeld voor 50% uit cacaopoeder en 50% uit cacaoboter. De voedingswaarde van cacaonibs maken deze dan ook een stuk minder gezond dan pure cacaopoeder. Het bevat minder vezels en mineralen en twee keer zo veel calorieën (65 kilocalorieën per 10 gram).

Pure chocolade

Bij de bereiding van pure chocolade wordt er naast de cacaopoeder en cacaoboter ook suiker toegevoegd. De hoeveelheid suiker verschilt naar puurheid van de chocolade, maar dit is in elk geval een behoorlijke hoeveelheid. Als je kiest voor een pure chocolade met minimaal 70% cacao krijg je alsnog zo’n 20 gram extra suiker binnen per reep. De hoeveelheid energie ligt lager dan bij cacaonibs, omdat een deel van het vet vervangen wordt door suiker. Maar je krijgt alsnog per 10 gram 57 kilocalorieën binnen.

Melkchocolade

De hoeveelheid cacao ligt in melkchocolade een stuk lager en er wordt veel meer suiker aan toegevoegd. De hoeveelheid energie is vrijwel gelijk aan die van pure chocolade, maar je krijgt een stuk minder vezels en mineralen binnen [3].

De gezondheidseffecten van chocolade

Hart- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat het innemen van meer dan 200 mg flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Deze 200 mg krijg je binnen door het eten van 10 gram extra bittere chocolade of chocolade gemaakt van rauwe cacao, of 2,5 gram rauwe cacaopoeder. In dit onderzoek werden mensen die geen chocolade aten vergeleken met mensen die wel chocolade aten. Deze laatste groep had minder hart- en vaatziekten. Het gaat hier om kleine hoeveelheden chocolade. Een grote tekortkoming aan dit onderzoek is dat er niet werd gekeken naar het feit dat de mensen die chocolade aten over het algemeen misschien gezonder zouden eten. Dit kan namelijk invloed hebben op de uitkomst van het onderzoek.

Chocolade bevat behalve de gezonde flavanolen ook veel verzadigd vet (20 gram per 100 gram). Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Op dit moment is er nog onvoldoende bewijs om te kunnen concluderen dat chocolade hart- en vaatziekten kan voorkomen [1]. Toekomstig onderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven.

Verbetert chocolade je humeur en alertheid?

Chocolade bevat cafeïne en theobromine. Deze stoffen verhogen de alertheid en dit effect is te zien na het eten van chocolade. Echter, is dit effect minder sterk dan bij het drinken van koffie. Tryptofaan, beta-fenylthylamine en endocannabinoïden (dit is een cannabisachtige stof) kunnen de stemming verbeteren. Echter, zijn deze stoffen in een te lage hoeveelheid aanwezig om zichtbaar de stemming op te kunnen krikken [1].

Val je makkelijker af met chocolade?

Misschien heb je ze wel eens gezien, de grote koppen in de krant met: ‘chocolade helpt om af te vallen!’ Maar is dit wel zo? Als je nagaat hoeveel calorieën en vetten chocolade bevat is het logisch dat bij het regelmatig eten van chocolade de kans op overgewicht toeneemt. Als jij momenteel een stabiel gewicht hebt en je eet elke dag een blokje chocolade extra, dan kom je in een positieve energiebalans en zul je aankomen.

Chocolade is geen wondermiddel dat ervoor zorgt dat je gemakkelijker afvalt. Maar als jij je energie-inname kunt verminderen door jezelf af en toe een blokje chocolade te gunnen en hierdoor minder gaat snoepen kan het wel helpen. Niet door de chocolade, maar omdat je minder eet over de gehele dag heen. Een voordeel van pure chocolade is de uitgesproken smaak die als bitter ervaren kan worden. Dit kan ervoor zorgen dat je niet de neiging krijgt om een hele reep in een keer op te eten, in tegenstelling tot andere soorten chocolade (weet ik uit eigen ervaring 😉 ).

Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond

Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt. Verder zitten er erg veel calorieën in chocolade. Om overgewicht te voorkomen is het daarom aan te raden niet te veel chocolade te eten. Pure cacaopoeder lijkt, gezien de voedingswaarde, het gunstigst te zijn voor de gezondheid. De vraag of pure chocolade écht gezond is blijft vooralsnog onbeantwoord. Toekomstig onderzoek moet dit uitwijzen.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Voedingscentrum (2017) Chocolade. Geraadpleegd op 23-4-2017 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chocolade.aspx

[2]

CTM, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans EJM, Ocke MC. (2011). Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM Rapport 350050006.

[3]

RIVM (2016) Nederlandse Voedingsmiddelen bestand. Geraadpleegd op 23-4-2017 via https://nevo-online.rivm.nl/Default.aspx.

[4]

United States Department of Agriculture Agricultural Research Service (2017) USDA Branded Food Products Database. Geraadpleegd op 23-4-2017 via https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/62236?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=cacao+butter&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

[5]

Latif, R. (2013). Chocolate/cocoa and human health: a review. Neth J Med, 71(2), 63-8.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Wat is het gezondste fruit?

    Wat is het gezondste fruit?

    Meer informatie
  • Oermelk: extra gezond of marketing?

    Oermelk: extra gezond of marketing?

    Meer informatie
  • Hoe maak je een gezondere keuze met hulp van het etiket?

    Hoe maak je een gezondere keuze met hulp van het etiket?

    Meer informatie
  • Is kokosolie gezond?

    Is kokosolie gezond?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact