FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          5 redenen waarom je niet te snel moet afvallen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Zorgt een training met losse gewichten voor een beter resultaat?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Voor jezelf leven of voor een ander: wat maakt gelukkiger?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Is honing gezond?

          Koolhydraatarm ontbijt en lunch: tips en recepten 

          Onze 10 lekkerste recepten met havermout

          Wat zijn goede plantaardige bronnen van omega 3?

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
soja-melk
FIT.nl / Voeding / Verhoogt soja het risico op borstkanker?

Voeding

Verhoogt soja het risico op borstkanker?

Voeding

Soja en borstkanker; er zijn veel tegenstrijdige berichten over dit onderwerp. Verhoogt soja nu het risico op borstkanker of niet? Of zorgt het juist voor een betere prognose bij borstkanker? Sportdiëtiste Neeke dook in de literatuur en zocht het uit.
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 13 februari 2018
Laatste update: 3 februari 2019
Leestijd: 5 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Soja en borstkanker; er zijn veel tegenstrijdige berichten over dit onderwerp. Verhoogt soja nu het risico op borstkanker of zorgt het juist voor een betere prognose bij borstkanker? Ik dook in de literatuur en zocht het uit. 

Het korte antwoord: Tot nu toe is er onvoldoende bewijs gevonden dat de consumptie van soja of sojaproducten de kans op borstkanker vergroot. Soja past binnen een gezond voedingspatroon. Het bevat veel vezels en eiwitten en is een goede plantaardige vervanging voor dierlijke producten als vlees. Er lijkt bewijs te zijn dat de prognose na de diagnose van borstkanker verbetert door het gebruik van sojaproducten. Echter, is er nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van een hoge dosis. Hierdoor is suppletie van soja af te raden en wordt geadviseerd niet meer dan 2-3 porties per dag te nemen. Neem in geval van twijfel altijd contact op met je arts of diëtist.

Inhoudsopgave

  • Soja en het risico op borstkanker
  • Overlevingskans bij borstkanker
  • Oestrogenen, fyto-oestrogenen en borstkanker
  • Sojasuppletie?
  • Tot slot

Soja en het risico op borstkanker

‘Soja en borstkanker’ is een veelbesproken onderwerp in de media. Het verwarrende is dat meerdere artikelen en onderzoeken elkaar tegenspreken. Uit eerdere dierstudies blijkt namelijk dat soja de kans op borstkanker vergroot. Echter, kun je dieronderzoeken nooit direct vertalen naar effecten op de mens. Later hebben onderzoekers ontdekt dat ratten en andere proefdieren soja metabolisch anders verwerken dan mensen dat doen. Dat soja het risico op borstkanker verhoogt is daarom niet met zekerheid te stellen [1]. Sterker nog, de laatste jaren is er veel meer bewijs dat sojaconsumptie het risico op borstkanker niet verhoogt [2].

Overlevingskans bij borstkanker

In 2014 bracht het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een wetenschappelijk rapport over borstkanker uit [3]. De onderzoeken in dit rapport zijn gebaseerd op 85 studies met gegevens van ruim 146 duizend vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gehad. Dit rapport ging over voeding, leefstijl en de overleving van borstkanker. Hierin bleek dat vrouwen die na de diagnose sojaproducten eten een mogelijk betere overlevingskans hebben dan vrouwen die geen sojaproducten eten.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat dit een eerste aanwijzing is over de relatie tussen soja en borstkanker. Het is nog geen hard bewijs. Er is meer onderzoek nodig om het mogelijke verband aan te tonen en het mechanisme te kunnen begrijpen. Ook de soort tumor of de behandeling kunnen namelijk invloed hebben op de effecten van soja.

Mogelijk heeft soja een andere werking op vrouwen die voor de overgang borstkanker krijgen dan op vrouwen die na de overgang borstkanker krijgen. De hoeveelheden oestrogeen in het lichaam zijn voor deze twee groepen vrouwen namelijk anders. Vrouwen die na de overgang borstkanker krijgen of met niet-hormoongevoelige borstkanker zijn mogelijk gebaat bij het gebruik van sojaproducten na de diagnose. Studies uit de Verenigde Staten en China laten zien dat vrouwen met dit type borstkanker een betere prognose hadden als zij twee porties soja per dag gebruikten. De kans om te overlijden aan borstkanker of opnieuw borstkanker te ontwikkelen was kleiner bij deze groep vrouwen [3-8].

Oestrogenen, fyto-oestrogenen en borstkanker

Er zijn verschillende theorieën over hoe soja de overlevingskansen bij borstkankerpatiënten kan vergroten. Deze theorieën zijn nog niet definitief, hier is meer onderzoek voor nodig. Soja bevat isoflavonen. Dit is een groep van stoffen die veel lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Een andere naam voor isoflavonen is fyto-oestrogenen of plantaardig oestrogenen. Van oestrogeen is het bekend dat ze het risico op borstkanker verhogen.

Des te langer een vrouw aan oestrogeen is blootgesteld, des te groter het risico op borstkanker. Een verhoogde blootstelling kan komen door een vroege eerste menstruatie, een late menopauze, en het niet of laat krijgen van kinderen. Het lijkt dat fyto-oestrogenen de schadelijke werking van oestrogeen in het lichaam tegen kunnen gaan. Fyto-oestrogenen nemen namelijk de plek in van oestrogeen en verdringen deze waardoor de kans op borstkanker mogelijk lager is [2].

Sojasuppletie?

Er is dus een verdenking dat fyto-oestrogenen het risico op borstkanker verkleinen en de overlevingskans verhogen. Echter, is de veiligheid van een hoge dosis van deze stof nog niet aangetoond. Het is hierom niet aanbevolen om supplementen met een hoge dosering soja, fyto-oestrogenen of isoflavonen te gebruiken [1,4].

Tot slot

Tot nu toe is er onvoldoende bewijs gevonden dat de consumptie van soja of sojaproducten de kans op borstkanker vergroot. Soja past binnen een gezond voedingspatroon. Het bevat veel vezels en eiwitten en is een goede plantaardige vervanging voor dierlijke producten als vlees. Er lijkt bewijs te zijn dat de prognose na de diagnose van borstkanker verbetert door het gebruik van sojaproducten. Echter, is er nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van een hoge dosis. Hierdoor is suppletie van soja af te raden en wordt geadviseerd niet meer dan 2-3 porties per dag te nemen. Neem in geval van twijfel altijd contact op met je arts of diëtist.

Referenties

[1] American Insitute for Cancer Research (2016). Food that fight cancer. Soy.  geraadpleegd op 22-11-2017 via http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/soy.html#research.

[2] World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research (2010). Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Breast Cancer. Geraadpleegd op 22-11-2017 via https://www.wkof.nl/sites/default/files/Breast-Cancer-2010-Report.pdf.

[3] World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. (2014) Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Breast Cancer Survivors. Geraadpleegd op 22-11-2017 via http://wkof.nl/nl/onderzoek/het-continuous-update-project-cup/rapport-overleving-van-borstkanker

[4] Wereld kanker onderzoek fonds (2017) Soja en borstkanker: wat is het verband? Geraadpleegd op 22-11-2017 via https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/professionals/eerdere-edities-kankerpreventienieuws/soja-en-borstkanker-wat-het

[5] Caan, B. J., L. Natarajan, B. Parker, E. B. Gold, C. Thomson, V. Newman, C. L. Rock, M. Pu, W. Al-Delaimy and J. P. Pierce (2011). “Soy food consumption and breast cancer prognosis.” Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 20(5): 854-858.

[6] Dong, J.-Y. and L.-Q. Qin (2011). “Soy isoflavones consumption and risk of breast cancer incidence or recurrence: a meta-analysis of prospective studies.” Breast cancer research and treatment 125(2): 315-323.

[7] Magee, P. J. and I. Rowland (2012). “Soy products in the management of breast cancer.” Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 15(6): 586-591.

[8] Nechuta, S. J., B. J. Caan, W. Y. Chen, W. Lu, Z. Chen, M. L. Kwan, S. W. Flatt, Y. Zheng, W. Zheng and J. P. Pierce (2012). “Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: an in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women.” The American journal of clinical nutrition 96(1): 123-132.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Oermelk: extra gezond of marketing?

    Oermelk: extra gezond of marketing?

    Door Neeke Smit
  • Is chocolademelk een goede hersteldrank?

    Is chocolademelk een goede hersteldrank?

    Door Neeke Smit
  • Zijn blauwe bessen een gezond tussendoortje?

    Zijn blauwe bessen een gezond tussendoortje?

    Door Erik Huizenga
  • Wat is de invloed van ijzer op je sportprestaties?

    Wat is de invloed van ijzer op je sportprestaties?

    Door Neeke Smit

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact