Zijn calorieloze ‘cooking sprays’ het ideale bak- en braadmiddel? Lees hier of cooking spray een gezond alternatief is voor olijfolie of boter.
Wat is een cooking spray?
Bij het bakken en braden zijn vetten ideaal om te voorkomen dat het voedsel aanbrandt. Zoals je waarschijnlijk wel weet, bevatten vetten veel calorieën en ze worden daarom onterecht door mensen gemeden. Cooking sprays zijn mogelijk de oplossing, omdat je volgens de producenten minder calorieën gebruikt bij het aanbrengen op pannen en ander kookgerei. Traditioneel gebruiken mensen een scheut olie of boter, wat lekker bakt maar tevens een hoop extra calorieën met zich meebrengt. Ik begrijp dat mensen daarom op zoek zijn naar calorie-arme alternatieven om hun gerechten te bereiden. Cooking spray is calorieloos, en lijkt dus een perfecte vetvervanger.
Een ander woord voor cooking spray is ‘bakspray’. Dit product staat ook wel bekend als:
- Cooking spray
- Non-stick pam spray
- Baking spray
Wat zit er in cooking spray?
De meeste cookingsprays maken gebruik van canolaolie verdund met water. Het water en de olie worden gemengd tot een emulsie (lecithin). Dit zit bijvoorbeeld in eiggeel, dus tot zover niks onnatuurlijks in dit productieproces. Verder bevatten de meeste cooking sprays een drijfgas zoals alcohol, lachgas, kooldioxide of propaan. De meeste cooking sprays bevatten minder energie per portie dan plantaardige olie, omdat de cooking spray in een veel dunnere laag wordt aangebracht. In Amerika mogen producenten van cooking sprays zelfs reclame maken met de slogan “0 calorieën”, omdat het minder dan 0.5 calorieën bevat.
Cooking spray bevat ongeveer 438 doseringen per verpakking.
Ingrediënten per 1/3 seconde spray (.266g)
- Calorieën 0
- Calorieën van vet 0
- Totaal vet 0g
- Cholesterol 0mg
- Natrium 0mg
- Totaal koolhydraten 0g
- Proteïne 0g
Bevat cooking spray echt 0 calorieën?
Helaas is het een mythe dat cooking sprays maar 0 calorieën bevatten. De producenten van sprays geven een dusdanig lage portiehoeveelheid op waardoor ze mogen stellen dat het valt onder de noemer “0 calorieën”. Op het etiket staat dat je maar 0.3 seconde moet spuiten, waardoor je nog niet eens een calorie op de pan spuit. Echter, uit eigen ervaring kan ik vertellen dat 0.3 seconde niet voldoende vet oplevert om fatsoenlijk in te bakken. Je moet minimaal twee seconden spuiten, waarmee het belangrijkste (veronderstelde) voordeel van bakspray wegvalt, dat het namelijk geen calorieën levert. Als je in de praktijk een ovenschaal of pan invet, ben je al snel drie tot zes seconden verder. Dat betekent dat een ‘calorieloze’ bakspray alsnog flink wat calorieën kan opleveren, alhoewel het minder zal zijn dan bij een normale bereiding met bijvoorbeeld olijfolie.
Het is dus onmogelijk om in 0.3 seconde de gehele pan in te spuiten. Die bewering van bedrijven is er duidelijk op gericht om meer te verkopen. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een normale bereiding met boter of olijfolie. Cookings sprays zou ik alleen gebruiken bij het invetten van pannen of bakschalen, omdat spray weinig smaak toevoegt aan het product.
Zijn cooking sprays gezond?
Cooking spray kun je gebruiken voor je pan, maar ook om de zeepresten te verwijderen van je badkuip of douchecabine. Verder werkt cooking spray uitstekend om insecten van je autoruit te halen of je fietsketting een smeerbeurt te geven. Dit associeer je niet direct met een gezond bakmiddel of wel?
Cooking spray bevat diverse additieven zoals sojalectine (E-322), mono- en diglyceride, dimethylpolysiloxaan (E-900), siliconen en smaakstoffen. Deze stoffen zijn allemaal wettelijk gezien veilig voor consumptie, maar mijn gevoel zegt dat dit op lange termijn niet het meest gezonde alternatief is. Ik ben persoonlijk voorstander van zo natuurlijk mogelijk producten.
Cooking sprays zijn veilig en relatief gezond. Als je weinig spray gebruikt, zal je minder calorieen binnen krijgen dan met een normale bereiding met olijfolie of boter. Dit kan gezond zijn doordat je zo makkelijker afvalt.
Afval
Het vervelende van cooking sprays is dat het veel overtollig afval oplevert. Als je regelmatig cooking spray gebruikt, zul je geregeld een spuitbus weggooien. Natuurlijk worden deze producten gerecycled. Het probleem is dat het veel energie kost om deze verpakking te kunnen hergebruiken. Als je het vergelijkt met olijfolie uit glas is een cooking spray een minder groen alternatief. Jaarlijks worden over de hele wereld 115 miljoen cooking sprays verkocht die allemaal gerecycled moeten worden.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaring! Vind jij het fijn koken?
Geef een antwoord