Gezond eten, maar moet het wel goedkoop: een onmogelijke combo? Gelukkig niet! Gezonde voeding kan echt goedkoop zijn, ondanks het stempel van ’te duur’ dat het vaak krijgt. Door gezondere keuzes te maken, kun je zelfs goedkoper uit zijn. Uit onderzoek van Het Voedingscentrum en het NIBUD blijkt dat je voor €5,- per dag gezond kunt eten. De vraag is natuurlijk: hoe pak je dit aan?
Voedingsplan afgestemd op jouw doel, caloriebehoeften en leefstijl? Bekijk het FIT Voedingsplan, En kijk ook zeker eens naar onze fitte app 2.0: FIT Premium. Hierbij krijg je allerlei voedingsschema’s ter inspiratie, ook vega(n)!
Achtergrondinformatie
In vergelijking met 60 jaar geleden geven we verhoudingsgewijs minder geld uit aan voeding. Waar dit in 1960 nog 30% van het budget bedroeg, was dit in 2011 gedaald naar 11%. Dit komt door een gestegen welvaart, efficiëntere productie en een groei van aanbod in voedsel. In de loop der jaren is de prijs van voeding wel gestegen, net als dat van alle andere producten. Maar die stijging is niet heel groot. In 11 jaar tijd is de prijs voor bijvoorbeeld een lunchpakket slechts 20 cent duurder geworden.
Voorbereiding
Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk bijvoorbeeld eerst wat je nog in huis hebt als je aan het einde van je budget zit. Nog belangrijker: zijn er producten waarvan de houdbaarheidsdata snel aandienen? Maak deze producten eerst op.
1. Profiteer van de bonusaanbiedingen
Start met het bekijken van de aanbiedingen van supermarkten. Kies dan natuurlijk wel voor de gezonde aanbiedingen, zoals de groenten en fruit die in de bonus zijn. Het is slim om producten die lang houdbaar zijn te kopen zodra ze in de aanbieding zijn. Denk aan rijst, pasta of diepvriesgroenten.
2. Koop alleen wat je nodig hebt
Bedenk een weekmenu voor jezelf met deze producten en de producten die je in huis hebt. Maak vervolgens een boodschappenlijstje met de producten die je nodig hebt. Wijk niet van dit lijstje af. Supermarkten proberen je namelijk altijd te verleiden tot onnodige aankopen. Tip: houd bij het opstellen van je lijstje ook rekening met je looproute in de supermarkt, zodat je niet herhaaldelijk langs die verleidelijke schappen hoeft te lopen.
De keuze voor de juiste supermarkt kan behoorlijk schelen in de kosten. Over het algemeen zijn supermarkten als Lidl en Aldi goedkoper dan de supermarkten met A-merken zoals de Albert Heijn, Jumbo of Plus.
3. Kies voor een gezonde basis
Veel voedzame producten behoren in feite tot de goedkope en gemakkelijk verkrijgbare producten in de supermarkt, zoals rijst, havermout, bulgur, tarwe, couscous, melk en kwark. Deze voedingsmiddelen kun je als basis van je maaltijden gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor rijst- of graangerechten met veel groenten en een eenvoudige saus, salades met graan erin, curry’s, stamppotten en soepen met peulvruchten en groenten van het seizoen. Inspiratie nodig? Check onze receptenpagina!
Maar ook als tussendoortjes kun je beter kiezen voor goedkope voedzame en verse producten in plaats van de meer ongezonde snacks als chips, koekjes en snoeprepen. Dit is niet alleen gezonder, maar scheelt ook een hoop geld. Denk ook zeker aan snoepgroenten en fruit, of een handje pinda’s. Kies liever voor de thuismerken in plaats van de merkproducten. Vaak hebben ze dezelfde voedingswaarden. Vergelijk de producten aan de hand van de voedingswaarde op het etiket en oordeel zelf.
4. Groenten en fruit van het seizoen
Groenten en fruit zijn een goede basis van een gezond voedingspatroon. Kies groenten en fruit die in de aanbieding zijn of groente en fruit van het seizoen, deze zijn vaak goedkoper. Diepvriesgroenten en ongesneden groenten zijn goedkoper dan voorgesneden groenten en ook nog eens langer houdbaar. Als je boodschappen doet op de markt kan je beter aan het eind van de dag gaan. Marktkooplieden willen van hun producten af en bieden vaak de producten aan onder de normale prijs. Maar ook op andere tijdstippen is de markt vaak goedkoper dan de supermarkt.
Let ten slotte op afspraken en garanties van supermarkten. Vind je bij de Jumbo een stuk groente of fruit dat niet meer goed is? Dan krijg je een gratis zak groenten en fruit. Dit bespaart je een hoop geld.
5. Vlees en vis
Minstens één keer per week vegetarisch eten is niet alleen goed voor je gezondheid en het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een portie vlees of vis van 100 gram kan je vervangen door 135 gram peulvruchten. Een stuk goedkoper en ook erg lekker. Verse vis zoals zalm kan behoorlijk duur zijn. Kies dan liever voor de ingevroren variant of tonijn/sardientjes uit blik. Kies dan wel voor de vis op waterbasis in plaats van olie.
Tussen onze vegetarische recepten vind je trouwens genoeg inspiratie voor lekker, gezond en goedkoop eten: alle vega recepten van FIT.
6. Koop groot in
Doe bulkinkopen en probeer maximaal 1 keer per week boodschappen te doen. Op deze manier voorkom je dat je in de verleiding komt om producten te kopen die je niet nodig hebt. Voor bederfelijke producten zoals verse groenten, kan je tussendoor nog een keer extra naar de winkel. Maar koop de meeste boodschappen liefst in één keer. Het kan daarbij ook voordeliger zijn om grote hoeveelheden in te slaan. Let wel op de houdbaarheidsdata of vries het in. Want weggooien is natuurlijk zonde!
Na de boodschappen
Belangrijk is om je producten thuis meteen op te bergen. Anders loop je het risico dat de producten eerder bederven. Niet alleen kun je op deze manier en het slim doen van je boodschappen geld besparen, maar ook door slim te koken kan je lief zijn voor de portemonnee. Hieronder nog wat tips.
7. Kook zuinig en ga verspilling tegen
Weeg je eten af. Zo voorkom je dat je te veel klaarmaakt en dit uiteindelijk weggooit. Toch te veel gekookt? Zorg ervoor dat je je kliekjes binnen 2 dagen opeet of verwerkt in een andere maaltijd of invriest. Voorkom verspilling! Een andere gemakkelijke manier om gezonder en goedkoper te koken, is door het gebruik van verse kruiden in plaats van kruidenzakjes. Het kopen van een potje kruiden is misschien duurder, maar je doet er veel langer mee. Daarnaast is het een stuk gezonder dan die zakjes kruiden of saus die voornamelijk uit zout bestaan. Behalve kruiden kopen, kun je ze ook zelf kweken.
8. Bespaar energie
Wees behalve zuinig op de ingrediënten ook zuinig op je energie. Kies voor kleinere pannen en gebruik een klein laagje water als je kookt. Zorg ervoor dat je de deksel op de pan legt zodat er minder warmte verloren gaat. Je kunt ervoor kiezen om meer eenpansgerechten te maken in plaats van te koken met meerdere pannen. Ook het koken voor meerdere dagen en de rest invriezen bespaart je energie.
Voedingsplan afgestemd op jouw doel, caloriebehoeften en leefstijl? Bekijk het Voedingsplan
Vega voedingsplan nodig? Check FIT Premium voor een schema afgestemd op jouw caloriebehoefte.
Challenge: zo goedkoop mogelijk eten
Met het team van FIT.nl hebben we tijd geleden een challenge gedaan om goedkoop en gezond te eten. Hoe dit is gegaan, lees je hier terug op het FIT Forum.
Zoals je ziet is het best mogelijk om goedkoop en gezond te eten. Laat hieronder weten welke tricks jij gebruikt om goedkoop en gezond te eten!
Hooi,weet niet of nog kan reageren maar goed! Ten eerste deze site is echt geweldig al mijn vragen worden beantwoord met super goede uitlwg echt super! Ik ben 16 jaar werk in de bouw dus fysiek zwaar werk ben 1,86 en weeg 83 kilo zonder overmatig vet train al aardig wat jaartjes maar wil me nog meer verdiepen in de fitness dus wil nu ook naar het eten gaan kijken. Ik eet dus perdag 10 boterhammen kaas pindakaas ham kipfilet en salami en nog appel en sinnasappel en 2 liter water en savonds dan gwn wat moeders op tafel zet ik hen dus ff vlug uitgerekend hoeveel eiwitten ik nodig heb en dat is ong 160 gram maar ik weet dus niet of ik daar aan kom na sporten glas melk train elke dag maar wel andere spiergroep (alles thuis) en kan ik noten tussendoor eten zit daar eiwitten in? Super bedankt nogmaals en zou het erg leuk vinden om reactie horen
Mvg william
Hi William,
Thans voor de complimenten! Ik zou ’s ochtends bijvoorbeeld ene bak kwark eten en ’s avonds nog een halve voor het slapen gaan, zo heb je extra eiwitten. Probeer eens de app myfitnesspal te downloaden, daarmee kan je makkelijk bijhouden hoeveel eiwitten je binnen krijgt. Je kan trouwens prima thuis trainen hoor.. Ook daarmee kan je spiermassa opbouwen.
Succes!
super Bedankt voor de reactie/ tip ik eet nu smiddags op het werk bak kwark en na het sporten whey shake en zou ook nog rijst willen eten kan ik dan bijv op zondag rijst koken en dan voor de hele week meenemen? En wat kan ik dan het best door de rijst doen on het nog wat opteleuken haha. (Wamt dan kan ik iets minder brood gaan eten. Alvast bedankt!
ha William,
Rijst is niet perse beter dan brood hoor.. Dus geen enkel probleem om veel brood te eten.. Wat je wel kan doen is wat nasi mix door de rijst gooien zodat het wat beter smaakt.. Maar goed je eet toch niet alleen rijst? Daar doe je wel toch wat groente en vlees/kip bij?
Hee jeroen,
Ik dacht dat ik wel is las dat brood minder eiwitten bevat dan rijst maar dat maakt dus niet veel uit. Ja bij de rijst doe ik dan kip en groente. En nog een vraagje vamdaag is het rust dag dus geen training is het dan ook nog van belang dat je voldoende eiwitten eet of maakt het dan niet zo veel uit??
Groeten
Zeker! Op een rustdag moet je ook net zo gezond en eiwitrijk eten! Misschien wel iets minder eten dan op een trainingsdag, maar dit is ook afhankelijk van je trainingsdoel.
Succes!
Oooh okee dan weet ik dat. Mijn trainingsdoel is spiermassa en spierkracht. Is het erg slecht voor je als je teveel eiwitten eet??
Dankjewel!!
Nee.. dat kant niet zoveel kwaad als je verder geen gezondheidsproblemen hebt. Let wel op dat je niet meer dan 2.0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht eet, dat heeft namelijk weinig zin. Overdrijf het dus niet..
Bedankt voor de goede informatie. Nog een tip van mij: Ik haal veel groenten en fruit op de markt. Goedkoper dan welke supermarkt. Een gedeelte gaat de koelkast in en het andere gedeelte (groenten) snijd ik fijn en doe dit in porties in de vriezer zodat ik altijd verse groenten heb om te wokken met kip bv. Als je aan het einde van de marktdag gaat is er vaak fruit wat goedkoper van de hand gaat. Dit moet je wel binnen enkele dagen consumeren.
Hi Marleen,
Super goeie tip 🙂 Ik doe dat zelf ook sinds kort, scheelt weer en lekker vers. Ik zet het direct in de tekst.
Thanks
Interessant artikel. Bedankt om dit te posten.
nou als je alleen bent en maar 50 euro per week is het lastig om gevarieerd te eten. Kom soms echt niet uit
Het is waar dat gezond eten is niet vanzelfsprekend duur. Ik kan gezond blijven eten en nóg steeds goedkope ingredienten kopen. Daarvoor maak ik gebruik van een de applicaties, waarmee ik de maaltijdplannen en boodschappenlijst kan maken.