FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

          Is het ziekenhuisdieet gezond?

          Zijn peulvruchten gezond?

          10 beste plantaardige eiwitten

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
rijst-invriezen
FIT.nl / Voeding / Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

Voeding

Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

Voeding

Kun je rijst invriezen of is dat ongezond of gevaarlijk? Diëtiste Neeke dook in de literatuur en zocht het voor je uit. Lees het antwoord hier!
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 16 februari 2021
Laatste update: 21 februari 2021
Leestijd: 2 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Maak jij regelmatig een mealprep? En bereid je daarbij ook grote hoeveelheden rijst om dit vervolgens in te vriezen? Je bent niet de enige! In de FIT.nl community kregen we de vraag of het wel veilig was om rijst in te vriezen. Hier circuleren namelijk verschillende verhalen over op het internet.

Op verschillende websites staat dat je voorzichtig moet omgaan met het bewaren van gekookte of gebakken rijst. Als je rijst op een verkeerde manier bewaart en opnieuw opwarmt zou je namelijk flink ziek kunnen worden. Je zou een voedselvergiftiging kunnen krijgen door de bacterie Bacillus Cereus.

Bacillus Cereus

De bacterie Bacillus Cereus komt van nature voor in planten, granen en rijst. Deze bacterie maakt een gifstof aan die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie vormt sporen die goed bestand zijn tegen hitte. Deze sporen kunnen zich later weer ontwikkelen tot bacteriën. Lage aantallen van deze bacteriën zijn niet gevaarlijk, maar van hoge aantallen kun je ziek worden [1].

De ziekteverschijnselen hangen af van de soort Bacillus Cereus. Je kunt ervan braken of diarree krijgen. De symptomen zijn over het algemeen mild van aard en duren vrij kort [2].

Bacillus Cereus kan goed overleven in droge omstandigheden. Je kunt hem daarom ook vaak vinden op kruiden en specerijen. Al komt besmetting vooral voor bij gerechten uit Chinees-Indische restaurants. De bacterie kan ook voorkomen in eiwitrijke voeding, groente, sausjes, pudding en zelfbereide rijst- of pastagerechten die niet goed bewaard zijn [1].

Bewaren van rijst

Bij een verhitting boven 75 graden Celsius gaat de bacterie dood [1]. Maar de sporen kunnen deze temperatuur dus wél overleven en zich weer ontwikkelen tot nieuwe bacteriën. Bacillus Cereus kan groeien bij koelkasttemperatuur. Deze groei gaat langzamer bij een lagere temperatuur. Daarom is het belangrijk om de restjes snel af te koelen zodat de bacterie zich niet snel kan vermenigvuldigen [1,2].

Je kunt dit doen door de restjes in een bakje in koud water te zetten. Doe het vervolgens binnen 2 uur in de koelkast. Let erop dat deze op 4 graden Celsius staat afgesteld. Op deze manier kun je de kliekjes 2 dagen bewaren in de koelkast.

Staat de rijst weer op het menu? Verhit het geheel goed en vergeet niet tussendoor te roeren. Het advies is om gerechten van Chinees-Indische restaurants niet nogmaals op te warmen [1]. Ook als je de rijst invriest is het belangrijk het eerst goed af te koelen. Je kunt het daarna 3 maanden in de vriezer bewaren [3].

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Hoe verlaag je je cholesterol met voeding?

    Hoe verlaag je je cholesterol met voeding?

    Door Neeke Smit
  • Is appelazijn het nieuw wondermiddel?

    Is appelazijn het nieuw wondermiddel?

    Door Neeke Smit
  • Energiebehoefte: wat heb ik op een dag nodig?

    Energiebehoefte: wat heb ik op een dag nodig?

    Door Neeke Smit
  • Is (pure) chocolade gezond?

    Is (pure) chocolade gezond?

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Voedingscentrum (d.o.) Bacillus Cereus. Geraadpleegd op 27-3-2019 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bacillus-cereus.aspx

[2]

Granum, P. E., & Lund, T. (1997). Bacillus cereus and its food poisoning toxins. FEMS microbiology letters, 157(2), 223-228.

[3]

Voedingscentrum (2019). Hoelang kun je gekookte rijst bewaren? Geraadpleegd op 27-3-2019 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/hoelang-gekookte-rijst-bewaren-koelkast.aspx

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact