Maak jij regelmatig een mealprep? En bereid je daarbij ook grote hoeveelheden rijst om dit vervolgens in te vriezen? Je bent niet de enige! In de FIT.nl community kregen we de vraag of het wel veilig was om rijst in te vriezen. Hier circuleren namelijk verschillende verhalen over op het internet.
Op verschillende websites staat dat je voorzichtig moet omgaan met het bewaren van gekookte of gebakken rijst. Als je rijst op een verkeerde manier bewaart en opnieuw opwarmt zou je namelijk flink ziek kunnen worden. Je zou een voedselvergiftiging kunnen krijgen door de bacterie Bacillus Cereus.
Bacillus Cereus
De bacterie Bacillus Cereus komt van nature voor in planten, granen en rijst. Deze bacterie maakt een gifstof aan die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie vormt sporen die goed bestand zijn tegen hitte. Deze sporen kunnen zich later weer ontwikkelen tot bacteriën. Lage aantallen van deze bacteriën zijn niet gevaarlijk, maar van hoge aantallen kun je ziek worden [1].
De ziekteverschijnselen hangen af van de soort Bacillus Cereus. Je kunt ervan braken of diarree krijgen. De symptomen zijn over het algemeen mild van aard en duren vrij kort [2].
Bacillus Cereus kan goed overleven in droge omstandigheden. Je kunt hem daarom ook vaak vinden op kruiden en specerijen. Al komt besmetting vooral voor bij gerechten uit Chinees-Indische restaurants. De bacterie kan ook voorkomen in eiwitrijke voeding, groente, sausjes, pudding en zelfbereide rijst- of pastagerechten die niet goed bewaard zijn [1].
Bewaren van rijst
Bij een verhitting boven 75 graden Celsius gaat de bacterie dood [1]. Maar de sporen kunnen deze temperatuur dus wél overleven en zich weer ontwikkelen tot nieuwe bacteriën. Bacillus Cereus kan groeien bij koelkasttemperatuur. Deze groei gaat langzamer bij een lagere temperatuur. Daarom is het belangrijk om de restjes snel af te koelen zodat de bacterie zich niet snel kan vermenigvuldigen [1,2].
Je kunt dit doen door de restjes in een bakje in koud water te zetten. Doe het vervolgens binnen 2 uur in de koelkast. Let erop dat deze op 4 graden Celsius staat afgesteld. Op deze manier kun je de kliekjes 2 dagen bewaren in de koelkast.
Staat de rijst weer op het menu? Verhit het geheel goed en vergeet niet tussendoor te roeren. Het advies is om gerechten van Chinees-Indische restaurants niet nogmaals op te warmen [1]. Ook als je de rijst invriest is het belangrijk het eerst goed af te koelen. Je kunt het daarna 3 maanden in de vriezer bewaren [3].