FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Beginnend voedingscoach? Deze 5 valkuilen verraden het direct

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Is het mogelijk om je perfecte shape te behouden?

          Wat is een realistische transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Wat is de minimale vetconsumptie om gezond te blijven?

          Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
voeding-richtlijnen-gezond
FIT.nl Voeding Zijn we beter af...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
29 jan. 2018 geplaatst
29 feb. 2024 geüpdatet

Voeding

Zijn we beter af zonder de richtlijnen goede voeding?

Voeding

Wat is het nut van de huidige richtlijnen? Zijn ze effectief of zijn we beter zijn af zonder de huidige voedingsrichtlijnen?
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Voedingsrichtlijnen Nederland
  • Waarom voedingsrichtlijnen?
  • Eten we in Nederland volgens de richtlijnen?
  • Gezondheid in Nederland
  • Het probleem
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Wij Nederlanders eten over het algemeen niet volgens de richtlijnen goede voeding, opgesteld door de Gezondheidsraad. Het doel van deze richtlijnen is om het risico op welvaartsziekten te verminderen. Ik vroeg mij af of dit doel haalbaar is gebleken en wat we kunnen doen om ons eetgedrag te verbeteren. Of zijn we beter af zonder voedingsrichtlijnen?

Inhoudsopgave

  • Voedingsrichtlijnen Nederland
  • Waarom voedingsrichtlijnen?
  • Eten we in Nederland volgens de richtlijnen?
  • Gezondheid in Nederland
  • Het probleem

Voedingsrichtlijnen Nederland

Verschillende landen hanteren verschillende richtlijnen omtrent gezonde voeding. In Nederland wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van de Schijf van Vijf. Deze is gebaseerd op de richtlijnen goede voeding. Die richtlijnen worden opgesteld door de Gezondheidsraad en zijn recent nog geüpdatet in 2015.

Op basis van wetenschappelijke consensus wordt ingeschat welke voedingsmiddelen en eetpatronen kunnen leiden tot gezondheidswinst. Hierbij is gekeken naar tien chronische ziekten. Dit wordt vervolgens aangepast op wat wij gewend zijn om te eten, zodat het advies niet te ver van ons eetpatroon afvalt. Uiteindelijk wordt dit vertaald naar de richtlijnen, benoemd in de Schijf van Vijf [1].

Waarom voedingsrichtlijnen?

In 1953 kwam de allereerste Schijf van Vijf uit. Al bevatte deze ook gewoon groenten, fruit, vis, vlees, brood en melkproducten, de boodschap was totaal anders dan die van nu. In de naoorlogse tijd was het vooral belangrijk dat mensen genoeg aten om geen tekorten te krijgen. Tegenwoordig zijn de adviezen voornamelijk opgesteld om te voorkomen dat we te zwaar worden. Of dat we last krijgen van welvaartsziekten.

Eten we in Nederland volgens de richtlijnen?

Het antwoord hierop is simpel: nee, dit doen we niet.

Volgens een enquete uitgevoerd door het RIVM eten we te weinig groente, fruit en vis. De enquete is uitgevoerd in 2014, waarin de richtlijn voor groenten 200 gram betrof; nu is dit 250 gram. Slechts 5% van de Nederlanders at dagelijks 200 gram groente, 5 tot 10% kreeg 2 stuks fruit per dag binnen. We krijgen daarnaast te weinig vezels binnen en slechts 1 op de 5 Nederlanders eet voldoende vis. Bij 1 op de 20 Nederlanders was de inname van verzadigd vet te hoog. Daarnaast eten we gemiddeld dagelijks 8-10 gram zout per dag, terwijl de richtlijnen maximaal 6 gram voorschrijven [2].

Gezondheid in Nederland

De voedingsrichtlijnen zijn gebaseerd op een eetpatroon waarbij het risico op verschillende chronische ziekten tot een minimum wordt beperkt. Toch zie je dat het aantal mensen met overgewicht en een chronische ziekte alleen maar blijft toenemen.

Overgewicht

In 1990 had 1 op de 3 volwassen Nederlanders overgewicht. In 2015 is dit explosief gestegen naar 49,3%! Het aantal mensen met obesitas is gestegen van 5,5% naar 16% in dezelfde periode. Bij mannen nam vooral het aantal personen met overgewicht toe, van 34,3% in 1990 naar 53,3% in 2015. Het percentage van vrouwen met overgewicht nam toe van 29,7% naar 45,5% [3].

Diabetes

Het aantal mensen met diabetes is de afgelopen jaren explosief gestegen. Op dit moment hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes, waarvan ongeveer 1 miljoen er nog ongemerkt mee rondloopt. Negen op de tien mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Per jaar komen er ongeveer 60.500 nieuwe diabetespatiënten bij. Dit zijn er 166 per dag [4]!

Kanker

Sinds 1989 beschikken we in Nederland over een database met het aantal gevallen van kanker. Ook wel de Nederlandse Kankerregistratie genoemd. In 1990 was er nog sprake van 57140 nieuwe gevallen van iemand met kanker. In 2016 waren al 108402 mensen die gediagnosticeerd met deze ziekte [5].

Hart,- en vaatziekten

In 2016 waren er naar schatting ruim 1,5 miljoen personen met hart- en vaatziekten. Hiervan hebben 610.000 een coronaire hartziekte. Geschat wordt dat dit zal stijgen naar 840.000 in 2030. Daarnaast wordt er verwacht dat de stijging van mensen met hartfalen of een beroerte met 50% zal toenemen. Dit ondanks een berekende afremming door een vermindering van het aantal rokers. Gelukkig zijn de behandelingen verbeterd waardoor er minder sprake is van overlijden ten gevolge van hart,- en vaatziekten [6].

Het probleem

Zoals duidelijk te zien is nemen de gevallen van welvaartsziekten en overgewicht alsmaar toe. Daarnaast is het aantal Nederlanders dat eet volgens de richtlijn goede voeding schrikbarend laag. De vraag is dan ook niet of deze richtlijnen wel effectief zijn, maar wel wat we kunnen doen om dit te verbeteren. Ik twijfel er niet aan dat de richtlijnen kunnen helpen bij het voorkomen van welvaartsziekten, maar nagenoeg niemand volgt ze op. Heel eerlijk, ik ook niet altijd… Hier is zeker winst te behalen.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ideeën hierover. Moet de overheid bijvoorbeeld meer invloed uitoefenen op onze voedingskeuzes? Moet er een frisdranktax komen en moeten groenten en fruit goedkoper gemaakt worden? Is het verbieden van frisdranken en snacks in kantines een goed idee? Moet er meer budget komen voor leefstijlcoaches en preventie?

Wat zou jou helpen om gezonder te eten? Laat het me weten in een reactie!

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Voedingscentrum (2016) Achtergronden schijf van vijf. Geraadpleegd op 4-1-2018 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/achtergronden-schijf-van-vijf.aspx

[2]

RIVM (2015) Nederland eet onvoldoende groente, fruit en vis. Geraadpleegd op 4-1-2018 via http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2015/Nederland_eet_onvoldoende_fruit_groente_en_vis

[3]

RIVM (2017) Overgewicht. Geraadpleegd op 4-1-2018 via  https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/trends

[4]

RIVM (2017) Diabetes Mellitus. Geraadpleegd op 4-1-2018 via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/diabetes-mellitus/cijfers-context/huidige-situatie

[5]

Integraal kankercentrum Nederland (2018) Nederlandse Kankerregistratie. Geraadpleegd op 4-1-2018 via  http://www.cijfersoverkanker.nl/

[6]

RIVM (2017) Hart en vaatziekten. Geraadpleegd op 4-1-2018 via http://www.eengezondernederland.nl/trends_in_de_toekomst/ziekten/hart_en_vaatziekten

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Koolhydraatarm ontbijt en lunch: tips en recepten 

    Koolhydraatarm ontbijt en lunch: tips en recepten 

    Meer informatie
  • Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

    Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

    Meer informatie
  • Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

    Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

    Meer informatie
  • Wat is gezonder: melk of sojamelk?

    Wat is gezonder: melk of sojamelk?

    Meer informatie

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact