Het aantal griepgevallen neemt weer toe. Wat kan je nu het beste doen om te voorkomen dat jij ook griep krijgt? En wat zijn de wondermiddeltjes die je kunnen helpen om sneller beter te worden als je toch bent geveld? Lees hier wat je het beste kunt eten als je ziek bent.
Griep, ook bekend onder de naam influenza, is een besmettelijke ziekte. Griep krijg je door een virus. Antibiotica helpen dus ook niet tegen een griep. Sommige mensen spreken bij verkoudheid ook al van griep, maar dit is toch echt iets anders. Griep komt in Nederland vaak voor en vooral in de winter. Symptomen van de griep zijn hoesten, koorts en koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en vermoeidheid. Deze klachten kunnen enkele dagen tot een week aanhouden.
Het kan echter nog enkele weken duren voordat je je weer helemaal fit voelt. De tijd tussen besmet raken en ziek worden kan 1-5 dagen duren. In deze periode kun je al besmettelijk zijn voor anderen [1].
Hoe kun je voorkomen dat je griep krijgt?
Het griepvirus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten kan het griepvirus zich door de lucht verspreiden. Als je dit inademt kun je besmet raken. Daarnaast kan het virus ook via handen en voorwerpen overgedragen worden. Kortom, het is niet erg lastig om besmet te worden met de griep. Goede hygiëne is erg belangrijk om een besmetting te voorkomen. Een aantal handige tips om de besmettingskans te verkleinen:
- Gebruik bij hoesten of niezen een papieren zakdoek of hoest in de plooi van je elleboog. Gooi de zakdoek na gebruik weg en was je handen.
- Houd je huis goed schoon. Let hierbij vooral op deurknoppen, kranen en de leuning van de trap.
- Ventileer door ramen en deuren op een kier te laten of 1 keer per dag 10 minuten een raam of deur open te zetten.
Ook een griepprik kan de griep voorkomen. Gelukkig wordt niet iedereen ziek na een besmetting. Een goede weerstand is hiervoor belangrijk. De basis hiervoor is: eet gezond, beweeg voldoende en neem voldoende rust [1].
Wil je meer weten over gezond eten en hoe je fitter wordt? Bekijk dan ons boek de FIT Methode: het stappenplan voor een gezonde leefstijl.
Hoe word je sneller beter als je ziek bent?
Helaas kun je nooit 100% voorkomen dat je de griep te pakken krijgt. Een veel voorkomende vraag tijdens de griep is wat je nu het beste kan doen om snel weer beter te worden. Hieronder lees je het antwoord.
Zorg voor voldoende rust
Belangrijk! Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en thuis blijft. Duik je bedje in, laat je vertroetelen en ziek goed uit. Vermijd lichamelijke inspanning. Je lichaam moet zich nu al volop inspannen om beter te worden. Let erop dat je lichaam goed warm blijft als je koorts hebt. Heb je veel last van koorts en pijn? Dan kun je een paracetamol nemen [1].
Tijdens COVID-19 raden we natuurlijk aan om contact op te nemen bij signalen van koorts, (hoofdpijn), verkouden via de officiele coronatest website.
Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig
Als je ziek bent is eten het laatste waar je aan wilt denken. Toch heeft je lichaam nu juist voedingsstoffen nodig. Het beste is om meerdere keren een kleine hoeveelheid te eten in plaats van een grote maaltijd. Maar wat kun je dan het beste eten als je je ziek voelt? Op het internet zie je allemaal adviezen. Vooral kippensoep zou je snel beter maken. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs van voedingsmiddelen die helpen om snel beter te worden.
Mijn tip is dan ook vooral: kijk waar jij je het beste bij voelt. De een kan prima een banaantje eten als ie ziek is, terwijl de andere waarschijnlijk direct naar het toilet moet rennen.
Kies bij voorkeur voor licht verteerbare producten. Ook hierbij is het vooral een kwestie van uitproberen wat voor jou goed voelt. Toch zijn er zeker producten in te delen in licht verteerbare en zwaar verteerbare voeding. Zwaar verteerbare producten zijn:
- Producten die veel vezels bevatten. Kies dus liever voor bruin of witbrood in plaats van volkoren brood. Ook een wit beschuitje of crackertje is licht verteerbaar.
- Hard gebakken of gefrituurde gerechten. Vermijd deze liever als je ziek bent.
- Zeer koude of zeer hete gerechten of dranken. Laat je drinken of soep dus even afkoelen.
- Scherp gekruide voeding. Ook al ga je hiervan snotteren en komt de boel meer los, het kan wel de maag van streek brengen. Neem dit dus liever niet als je misselijk bent.
- Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, deze vallen zwaar op de maag.
- Koolzuurhoudende dranken en gasvormende producten zoals koolgroenten.
- Zuivel bevat veel eiwitten, wat belangrijk is voor herstel. Toch kan zuivel zorgen voor klachten. Over het algemeen worden zure producten zoals yoghurt en kwark beter verdragen dan zoete producten zoals melk.
- Kies qua fruit vooral voor rijp fruit. Bananen kunnen zeker voordelen hebben vanwege de grote hoeveelheid kalium. Echter, kunnen ze door de vezels ook voor klachten zorgen. Zure fruitsoorten bevatten veel vitamine C maar kunnen de maag flink van streek brengen [2].
Let op je vochtinname
Uitdroging is een veelvoorkomende complicatie bij de griep. Vooral als er ook sprake is van overgeven of diarree. Het is dus erg belangrijk om voldoende te blijven drinken. Bij diarree is er daarnaast ook sprake van een verlies aan mineralen. In dit geval kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van Oral Rehydration Solution (ORS).
Dit is een combinatie van suikers en zouten en is verkrijgbaar in zakjes of als bruistablet [3]. Drink geen grote hoeveelheden in een keer maar spreid dit liever over de dag om misselijkheid te voorkomen.
Tips van grootmoeder
Ondanks dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat specifieke voedingsmiddelen helpen tegen de griep circuleren er veel tips op het internet. Omdat je toch regelmatig ziet dat mensen gebaat zijn bij deze tips hier een opsomming:
- Kippensoep. Het aminozuur cysteïne in de kip zou helpen het slijm in de longen te verdunnen. Daarnaast houdt de bouillon je neus- en keelholte warm en vochtig en helpt het tegen uitdroging. Maak hem alleen niet té pittig!
- Tegenstrijdig met de voorgaande tip: hete voedingsmiddelen. Door pittig te eten ga je snel snotteren en komt de boel los. Neemt dit echter alleen bij verkoudheidsklachten en zeker niet als je last hebt van je maag.
- Crackers en geroosterd brood. Behalve dat het licht verteerbaar is zou het de maag kalmeren door het hoge zetmeelgehalte.
- Gember zou bekend staan om zijn gunstige effect bij misselijkheid en maag- en darmproblemen. Gemberthee of gemberlimonade (zonder koolzuur) helpt je te hydrateren.
- Waterijsjes. Deze zijn licht verteerbaar, kunnen de irritatie in je keel verlichten en dragen bij aan de vochtbalans.
Tot slot: wat te eten als je ziek bent?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Mocht je toch ziek worden, dan is het belangrijk om toch voldoende voedingsstoffen te eten om snel beter te worden. Helaas zijn er geen bewijzen voor specifieke voedingsmiddelen die je sneller beter maken. Wel kan het helpen om voor licht verteerbare voedingsmiddelen te kiezen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken. Helemaal als er sprake is van overgeven of diarree.