Veel mensen beschouwen honing als een gezond product. Maar je kunt eigenlijk niet van één product zeggen of het wel of niet gezond is. Het is namelijk afhankelijk van je complete eetpatroon of je wel of niet gezond eet. Broccoli past binnen een gezond eetpatroon, maar elke dag alleen maar broccoli eten is natuurlijk niet bepaald gezond te noemen. Wel kunnen we dus kijken of honing past binnen een gezond voedingspatroon.
Wat is honing?
Honing is een natuurlijk zoet product, gemaakt door honingbijen of honingmieren. Deze verzamelen nectar uit bloemen. Vervolgens onttrekken ze vocht aan de nectar, dikken deze in en voegen er enzymen aan toe. Op deze manier ontstaat honing [1].
Er zijn veel verschillende soorten honing op de markt. Dit komt omdat er honing gemaakt kan worden uit verschillende bloemen. Als bijen voornamelijk bij een fruitboomgaard zitten, krijg je fruithoning. Zet je de bijen op de hei, dan krijg je heidehoning. De soort honing is dus afhankelijk van de bloem waar de bij zijn nectar uithaalt. En elk soort honing heeft dan weer zijn eigen smaak en eigenschappen. De meeste honing bestaat uit een combinatie van verschillende soorten bloemen en bloesems. Als er een grote hoeveelheid nectar uit één soort plant gehaald is maken de bijen een specifieke honingsoort. Zoals de fruithoning of heidehoning [2].
Daarnaast kan je ook een onderscheid maken in de bewerking van de honing door de imker. Denk aan geslingerde honing, raathoning of brokhoning [1].
Voedingswaarde
Honing is een suiker en bestaat uit een mengeling van glucose en fructose. Per 100 gram bevat honing 321 kcal en 80 gram koolhydraten. Deze koolhydraten zijn allemaal suikers. Ook bevat het 0,3 gram eiwit.
Voor de micronutriënten hoef je geen honing te nemen. Per 100 gram krijg je 10 mg natrium, 55 mg kalium, 2 mg magnesium, 0.8 mg ijzer, 0,6 mg zink, 0,03 mg vitamine B2, 0,03 mg vitamine B6, 4 mg vitamine C en 4 mg fosfor binnen. Dit zal niet zo snel bijdragen aan de dagelijkse behoefte van deze vitamines en mineralen [3].
Hoe gezond is honing? Enkele claims
Als we kijken naar honing komt de voedingswaarde redelijk overeen met die van tafelsuiker. Daarom staat honing ook niet in de Schijf van Vijf. Toch wordt van honing vaak gedacht dat dit heel erg gezond is. Terwijl dit met gewone suiker niet het geval is. Ik zocht een paar stellingen over honing voor jullie uit.
Is honing gezonder dan suiker?
De meeste mensen menen dat honing gezonder is dan gewone suiker. Vooral koudgeslingerde honing zou erg gezond zijn. Nagenoeg alle honing in de supermarkt is koudgeslingerd. Laat specifieke vermelding op de verpakking daarvan je niet verleiden (te) dure honing te kopen. De verhouding glucose/fructose in honing is gelijk aan die van tafelsuiker, namelijk 50/50 [1]. Honing bevat iets minder calorieën dan tafelsuiker, maar dit komt doordat het tevens water bevat. Wat betreft vitamines en mineralen is het verschil tussen tafelsuiker en honing verwaarloosbaar [3]. Het antwoord op de vraag of honing gezonder is dan geraffineerde suiker is dus nee.
Helpt honing bij keelklachten?
Keelpijn? Doe wat honing door je thee. Dit zou helpen tegen keelklachten en je helpen genezen. Dit soort gezondheidsclaims worden uitgebreid getest door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Deze heeft geen gezondheidsclaims over het eten van honing goedgekeurd. Omdat er geen hard wetenschappelijk bewijs voor is gevonden [4].
Er zijn een paar onderzoeken die laten zien dat honing sommige symptomen kan verlichten. Vooral bij kinderen kunnen de klachten afnemen als ze voor het slapengaan wat honing gebruiken[5,6]. Deze onderzoeken zijn echter nog beperkt, zowel in aantallen als kwaliteit.
Kan honing wondherstel bevorderen?
Honing wordt steeds vaker genoemd als spectaculaire wondgenezer. Zo wordt het wel eens gebruikt om wonden te ontsmetten. Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan of honing helpt bij de wondgenezing. Het lijkt erop dat het inderdaad een antibacteriële werking heeft. Maar het bewijs of honing ook daadwerkelijk ontstekingsremmend is en bijdraagt aan een gezond herstel, is nog beperkt. Ook hier lijkt de kwaliteit van verschillende onderzoeken nog te laag te zijn. Waardoor het lastig is om harde uitspraken te doen. Maar dit is zeker 1 om in de gaten te houden [7].
Is honing even (on)gezond voor iedereen?
Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig om te gebruiken. Maar voor kinderen jonger dan 1 jaar is honing niet geschikt. Dit komt door sporen van de bacterie clostridium botulinum die soms in honing voorkomen. Daar kunnen kinderen jonger dan 1 jaar flink ziek van worden. Dat komt omdat kinderen van die leeftijd hun darmflora nog niet volledig is ontwikkeld. Daarom kunnen de sporen ontkiemen en gifstoffen afscheiden. Als zwangere of als je borstvoeding geeft kan je wel gewoon honing eten [8].
Conclusie: honing is niet zo gezond als je denkt
Honing heeft vrijwel dezelfde voedingswaarde als gewone suiker en is dus feitelijk net zo gezond als een suikerklontje. Daarom draagt honing niet per definitie bij aan een gezond eetpatroon. Neem dit daarom met mate. Kinderen jonger dan 1 jaar moeten helemaal geen honing gebruiken. Er zijn aanwijzingen dat honing bepaalde gezondheidsvoordelen kan geven, maar hier is nog niet voldoende bewijs voor. Zie het tot die tijd gewoon als een suikervorm.
Geef een antwoord