We leven in een tijd waarin producten zo gezond mogelijk moeten zijn. Onze pizzabodems worden van bloemkool gemaakt en spaghetti wordt vervangen door pure groente in de vorm van courgetti. Ook snacken willen we gezond aanpakken. Steeds meer mensen kopen een airfryer om gezonde snacks te kunnen bereiden. De frituurervaring zonder vet, een heuse keukenrevolutie! Maar is voeding bereid in een airfryer wel écht gezond te noemen?
Hoe werkt een airfryer?
De airfryer maakt gebruik van heteluchtcirculatie. Omdat er continu hete lucht van ongeveer 200 graden Celcius in de airfryer wordt gecirculeerd wordt er een grilleffect gecreëerd. Hierdoor wordt de voeding bereid in de airfryer een stuk knapperiger dan wanneer je het in de oven verhit.
In vergelijking met de frituurpan is er een stuk minder vet nodig bij de bereiding. Bij sommige airfryers heb je een klein beetje olie nodig. Bij andere merken heb je helemaal geen olie meer nodig. Hierdoor kan de voeding bereid in de airfryer tot wel 80% minder vet bevatten dan wanneer je de frituur zou aanslingeren.
Airfryers worden niet alleen gebruikt om patat te bereiden. Ook vlees, vis en groenten zijn uitermate geschikt voor deze nieuwe vorm van voedselbereiding.
Producten speciaal voor de airfryer
Verschillende bedrijven hebben speciale snacks gemaakt voor de airfryer. Het kwam nog regelmatig voor dat het eten uit de airfryer toch minder lekker was dan uit de frituur. Daarnaast kon het bereiden van een gewone bitterbal in de airfryer nogal wat rommel geven als deze kapot gingen. Tegenwoordig zijn er frikandellen, kroketten, kaassoufflés, andere snacks en speciale friet voor de airfryer op de markt gebracht.
Maar let op: zulke snacks zijn nooit bepaald gezond te noemen. Ook niet wanneer je ze in de airfryer klaarmaakt. Daarnaast bevatten de snacks voor de airfryer vaak meer vet van zichzelf. Dit om de smaak te compenseren met het verlies van het bereidingsvet.
Zo bevat een normale kroket per 100 gram onbereid 225 kcal en 13 gram vet. Een kroket speciaal voor de airfyer van hetzelfde merk bevat per 100 gram 250 kcal en 15 gram vet.
Ondanks de airfryer een slankere bereidingswijze is dan frituren hangt het er vanaf wát je erin bereidt of het ook gezond te noemen is. Als je kroketten, frikadellen of kaassoufflés erin maakt is het niet echt gezond te noemen; een kaassoufflé blijft een kaassoufflé. Geniet hier dus ook gewoon met mate van.
Verder zijn een aantal andere gezondheidsfactoren waar je rekening mee kunt houden, waaronder het stofje acrylamide.
Acrylamide
Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals je patat, worden verhit boven de 120 graden. Acrylamide is mogelijk kankerverwekkend waardoor een lage inname wenselijk is [1].
De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar het acrylamidegehalte bij de bereiding van patat in de airfryer. Er is een groot verschil in het acrylamidegehalte tussen diepvriespatat en vers gemaakte patat in de airfryer. Bij diepvriespatat scoort dit apparaat het laagste gehalte acrylamide en dus het beste, maar bij de vers gemaakte patat is het acrylamidegehalte bij de airfryer het hoogst.
Het advies is dan ook om verse friet eerst 30 minuten in water onder te dompelen en de baktemperatuur tot 180 graden te beperken.
Hoe kun je dan gezond de airfryer inzetten?
Airfryen is een slanke manier van voedselbereiding. Het heeft weinig tot geen vet nodig om een krokant hapje te bereiden. Of airfryen gezond is, is vooral afhankelijk van wat je erin bereid. De bekende snackbarproducten zijn niet gezond te noemen, ook niet als ze bereid zijn in een airfryer. Daarbij worden bij die snacks vaak sauzen gebruikt die flink aantikken qua calorieën.
Maar je kunt met een airfryer meer dan alleen snacks bereiden. Zo kun je je vlees en vis grillen in plaats van deze te bakken. Ook groenten bereiden of een eitje bakken behoren tot de opties. Wil je toch een keertje patat eten, dan kan de bereiding in de airfryer veel vet en calorieën besparen. Kies hier bij voorkeur voor verse friet, aan de ovenfriet is vaak vet toegevoegd.
Ik ben heel benieuwd; maken jullie gebruik van een airfryer? Deel je recept in de reacties!