Wil je minderen met suiker, maar kun je de zoete smaakjes niet missen? Dan kun je overstappen op een calorieloze of caloriearme zoetstof zoals aspartaam, stevia of erythritol. Maar de ene zoetstof is de andere niet. Zo verschillen suikervervangers in (na)smaak, zoetkracht en mogelijke neveneffecten. Een nieuw onderzoek naar stevia legde een bijkomstigheid bloot die gunstig kan zijn voor wie wil afvallen. Het lijkt er namelijk op dat stevia-inname voor de lunch de totale calorie-inname vermindert en de eetlust onderdrukt. Lees hier meer over dit nieuwe onderzoek.
Het nieuwe onderzoek
Stevia is een suikervervanger zonder calorieën. In vergelijking met suiker geeft het je de mogelijkheid om toch het zoete gevoel te ervaren zonder extra calorieën te eten. En zo kun je ervoor zorgen dat je je energie-inname verlaagt.
De theorie lijkt dus logisch, maar werkt het ook echt om makkelijker af te vallen? Uit dit nieuwe onderzoek komt een verrassend resultaat… Onderzoekers van onder andere de universiteit van Manchester keken of stevia invloed had op de suikerspiegel, het lichaamsgewicht en de energie-inname [1]. Hiertoe werden de 28 (gezonde) deelnemers verdeeld over twee onderzoeksgroepen. De ene groep kreeg dagelijks stevia-extract, de andere groep niets. Elke zes weken werd gekeken naar hun suikerspiegel, lichaamsgewicht en energie-inname.
De resultaten?
- er was geen verschil te zien in de suikerspiegel tussen de twee groepen
- na 12 weken was de controlegroep aangekomen in gewicht, terwijl de steviagroep op gewicht was gebleven.
- de energie-inname van de steviagroep was significant lager, die van de controlegroep bleef ongewijzigd.
Oftewel: dit onderzoek geeft aan dat stevia het makkelijker kan maken om gewicht te verliezen. Duidelijk is dat meer onderzoek nodig is op dit gebied, al is het alleen al om het precieze mechanisme bloot te leggen. Een grotere onderzoeksgroep zou ook geen kwaad kunnen; 28 deelnemers is natuurlijk aan de lage kant.
Wat zeggen andere onderzoeken over stevia en afvallen?
Er is meer onderzoek naar dit onderwerp gedaan. Niet alle studies wijzen echter uit dat stevia tot een lagere energie-inname leidt. Een andere studie onder dertig mannen vond juist een tegenovergesteld resultaat [2]. In dit onderzoek kregen proefpersonen voor de lunch ofwel een glas suikerwater, of steviawater. Vervolgens hielden ze bij hoeveel ze de rest van de dag aten. Wat bleek hier: de mannen uit de steviagroep aten bij de lunch meer dan degenen die suikerwater hadden gekregen. Daarmee was de totale energie-inname over de dag gelijk in beide groepen. Kanttekening bij dit onderzoek is dat het wel een erg kleine opzet had, en dat alleen mannen zijn gebruikt.
Een derde studie keek naar de invloed van stevia op het lichaamsgewicht, en kan licht schijnen op de effecten van stevia op de langere termijn [3]. Ook hier was de onderzoekspopulatie klein te noemen. 28 respondenten met een gezond gewicht werden verdeeld over twee groepen. De eerste groep deelnemers kreeg 12 weken lang twee keer per dag een steviawater als aanvulling op hun gebruikelijke voeding. De andere groep fungeerde als controlegroep; zij hoefden niets te veranderen aan hun voedingspatroon. Na 12 weken bleek de steviagroep een significant lagere energie-inname te hebben dan de controlegroep. Ook was hun gewicht lager. In de onderstaande figuur zie je dat de steviagroep maar liefst een paar honderd calorieën minder at op een dag.
De resultaten zijn dus niet consistent. Of stevia leidt tot een lagere energie-inname kan heel persoonlijk zijn. Je bewust zijn van je energie-inname zal je waarschijnlijk al enorm helpen wanneer je wilt afvallen. En wanneer je normaal veel suiker eet, zal het vervangen hiervan door stevia je kunnen helpen met gewichtsverlies. Lees hieronder hoe dat zit.
Kunnen zoetstoffen helpen bij het afvallen?
Ja, het vervangen van je gebruikelijke porties suiker door zoetstoffen zal je helpen bij het afvallen.
Een overzichtsstudie naar deze vraagstelling die meer dan 100 onderzoeken onder dieren en mensen combineerde, gaf kunstmatige zoetstoffen het voordeel van de twijfel. In de meeste gevallen leidt het gebruik van zoetstoffen in plaats van suiker tot een lagere energie-inname en lager lichaamsgewicht [4]. Opvallend uit deze overzichtsstudie is dat er voorzichtige aanwijzingen zijn dat zoetstofwater leidt tot een sterkere gewichtsafname dan ongezoet water. Hoe dit precies zit, moet meer onderzoek uitwijzen. Het is zeker interessant!
Afvallen met zoetstoffen – zo werkt het
Wil je afvallen door zoetstoffen te gebruiken, dan moet je je echter allereerst wel bewust zijn van je suikerinname, en de suiker dan ook bewust vervangen door zoetstoffen met minder calorieën. Als je er maar voor zorgt dat je totale energie-inname over de dag heen laag genoeg is om af te vallen. Dit is belangrijk om te noemen, omdat het mogelijk is dat mensen die zoetstoffen gebruiken het gemis van suiker compenseren door later op de dag meer suikerhoudende producten te eten. Het lijkt erop dat zoetstoffen niet je beloningssysteem stimuleren zoals suiker dat wél doet, waardoor je toch zin blijft houden in iets zoets. In dit artikel van onze diëtist Neeke lees je precies hoe het zit.
Conclusie: kan stevia helpen bij het afvallen?
Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt. Of stevia zorgt voor een remming van eetlust of trek, kan heel persoonlijk zijn en zal je dus zelf moeten uitproberen.
Het kan in ieder geval zeker geen kwaad om je suikerinname te verlagen! De meeste Nederlanders krijgen namelijk veel te veel suiker binnen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om zo’n 25-50 gram suiker per dag binnen te krijgen – maar de meeste mensen eten dagelijks meer dan 100 gram. Wil je minder suiker binnenkrijgen? Let dan op je inname van frisdranken, sappen en kant-en-klaarmaaltijden. Hoe meer je onbewerkt eet, hoe makkelijker het is om je suikerconsumptie omlaag te krijgen. In dit artikel lees je of suiker echt zo slecht is, en vind je meer tips voor het minderen van je inname. Suiker uit fruit is overigens niet wezenlijk anders dan tafelsuiker. In dit artikel lees je hoe dat zit.
Geef een antwoord