Jackfruit is een vrucht die steeds populairder wordt onder veganisten en vegetariërs. Deze vrucht is namelijk erg geschikt als vleesimitator door zijn vlezige structuur. Maar is deze vrucht wel echt zo’n geschikte vleesvervanger?
Wat is jackfruit?
Jackfruit vinden we in Nederland voornamelijk in blik, in de supermarkt of de toko. Degene die deze vrucht uit blik ooit heeft gegeten weet dat de structuur op die van draadjesvlees lijkt. In principe is het een perfect diervriendelijk alternatief voor dat lekkere broodje ‘pulled pork’, een veganistische kapsalon of stoofvlees. Maar je raadt het al: het vlees van een vrucht is natuurlijk wat anders dan het vlees van een dier. Is jackfruit naast diervriendelijker ook gezonder? Om te bepalen hoe gezond deze vleesvervanger is, kijken we naar de voedingswaarden.
Jackfruit bevat relatief weinig calorieën; ongeveer 33 kcal per 100 gram. Het vezelgehalte is redelijk; 4,4 gram per 100 gram om precies te zijn.
Voedingswaarde (onbereid, per 100 gram):
- Energie (kcal): 33 kcal
- Vetten: 0,1 gram
- Verzadigde vetzuren: 0 gram
- Koolhydraten: 5 gram
- Waarvan suikers: 0 gram
- Vezels: 4,4 gram
- Eiwitten: 1 gram
- Zout: 0,4 gram
Jackfruit als vleesvervanger?
Jackfruit is rijk aan vitamine A, B6 en C en de mineralen kalium en calcium. Zoals je kunt zien in de voedingswaarden bevat het weinig eiwit – veel minder dan een gemiddeld dier of een doorsnee vleesvervanger zoals tofu. In 100 gram kip of seitan zit bijvoorbeeld al bijna 24 gram eiwit. Ook bevat het een stuk minder ijzer en bevat het daarnaast geen vitamine B12 – wat wel in vlees of de meeste kant-en-klare vleesvervangers zit.
Zoals je ziet bevat jackfruit relatief weinig calorieën, en ook het zoutgehalte is lager in vergelijking met de meeste andere vleesvervangers of bewerkte vleesproducten, wat al snel op 1,5 gram per burger komt [3].
Daarnaast maakt de vlezige structuur de vrucht een ideale vervanger. Maar wanneer we naar alle voedingsstoffen kijken blijkt deze vleesvervanger minder ideaal om echt een volwaardige vleesvervanger genoemd te kunnen worden.
Als vegetariër of veganist heb je namelijk een grotere kans om tekorten te krijgen van onder andere vitamine B12, vitamine B1, eiwit en ijzer. Aangezien jackfruit helaas niet rijk is aan deze nutriënten, is deze vrucht niet de perfecte vleesvervanger. Maar met een gevarieerd eetpatroon is het natuurlijk helemaal niet erg om eens een veganistische kapsalon of pulled ‘pork’ te eten! Bovendien zul je pas tekorten oplopen in het geval je vegetarisme of veganisme interpreteert als “gewoon geen dier(lijke producten) meer eten”, en dus geen extra aandacht schenkt aan een voldoende inname van voedingsstoffen. Maar de meeste mensen die diervriendelijker gaan eten, zullen automatisch meer aandacht aan hun voedingspatroon gaan schenken.
Wat zijn goede vleesvervangers?
Maar wat zijn dan nog meer opties om op de juiste manier je vlees te vervangen? In alle supermarkten vind je tegenwoordig kant-en-klare vleesvervangers die prima zijn voor af en toe. Denk aan vegetarische burgers of balletjes bijvoorbeeld. Let hierbij wel op dat ze niet te veel zout, suiker, en (verzadigd) vet bevatten. Het etiket lezen is dus wel zo slim.
Daarnaast kun je kijken naar onbewerkte producten; die zijn doorgaans een stuk gezonder en geschikter als vleesvervanger voor elke dag. Vlees of vis zou je kunnen vervangen door noten, zaden, eieren of peulvruchten. Ook producten op basis van soja zoals tofu of tempeh, op basis van lupine of tarwe-eiwitten zoals seitan (hier ons recept voor seitan) zijn geschikt omdat ze veel eiwitten bevatten en laag zijn in vet.