Is gezond eten nou echt duurder? Ik vraag het me al een tijdje af en ging daarom op onderzoek uit.
Om meer duidelijkheid te krijgen dook ik de supermarkt in. In dit geval heb ik producten van de Albert Heijn vergeleken op prijs. Ik start met de ontbijtgranen en ga daarna een aantal productcategorieën langs.
Let op: Je spreekt eigenlijk niet van gezonde en ongezonde producten, maar eerder van een gezond of ongezond voedingspatroon. Als je bijvoorbeeld alleen maar appels eet is dit namelijk ook ongezond. Je kunt wel stellen dat bepaalde producten voedzamer zijn dan andere producten. Volkorenbrood bevat bijvoorbeeld veel meer vezels, mineralen en vitamines dan witbrood.
Inhoudsopgave
Ontbijtgranen
Ik begin met ontbijtgranen. Wat mij opvalt is dat de gezondere keuzes goedkoper zijn.
Minder gezonde keuze: 1 kilogram Quacker cruesli chocola kost 3,99 euro
Gezondere keuze: 2 pakken havermout van 500 gram kosten samen 90 cent, of 1 kg AH Basic muesli kost 1,84 euro.
Snacks
Minder gezonde keuze: voor een zak chocoladepinda’s van 250 gram betaal je 92 cent.
Gezondere keuze: voor een doosje cherrytomaten van 250 gram, of een zakje wortels van 300 gram betaal je 99 cent. Voor een snack met meer calorieën, zoals een zak ongezouten pinda’s, betaal je ook 95 cent.
Ook hier geldt dat gezonde snacks niet duurder hoeven te zijn dan ongezonde snacks.
Avondeten
Minder gezonde keuze:
Ik kocht een paar weken terug bij een snackbar een kleine friet met pindasaus, een groentekroket en een kaassoufflé. Totale kosten: rond de 5 euro. Stel, ik ga dezelfde producten frituren, dan zijn de kosten rond de 1 euro 20.
Een aantal weken terug kocht ik een pizza bij Domino’s. Kosten: rond de 6-7 euro. Stel, ik koop een pizza in de supermarkt, dan ben ik rond de 2,50 euro kwijt.
Gezondere keuze:
Het is lastig om een gezonde maaltijd te vinden die je af kunt halen of thuis kunt laten bezorgen. Maar laten we er vanuit gaan dat ik zelf kook. Een smaakvolle betaalbare pasta met champignons, mager gehakt of vega gehakt en een eigengemaakte tomatensaus hoeft maar rond de 2- 2,50 euro te kosten. Of een pasta met zalm en spinazie/roomsaus of een curry met kip, zilvervliesrijst en broccoli hoeft maar rond 2,50-3 euro te kosten.
Voorbeelddagmenu
Om tenslotte een beter beeld te schetsen of ongezond eten echt zo veel goedkoper is, heb ik een ongezond en een gezond voorbeelddagmenu opgesteld.
Stel, je neemt als vrouw op een ‘ongezonde dag’ de volgende producten, dan ben je in totaal ongeveer 5 euro kwijt:
1 glas volle chocolademelk (30 cent), 152 kcal
1 reep chocola, 100 gram (1 euro), 534 kcal
2 glazen cola (50 cent), 172 kcal
2 frikandelbroodjes (2 euro), 850 kcal
Een bord friet saté met 2 frikandellen speciaal 2 (1 euro 20), 1168 kcal
Totaal: 2876 kcal
Of stel, je kiest voor een gezond dagmenu met de volgende producten, dan ben je ook in totaal ongeveer 5 euro kwijt:
1 glas halfvolle melk (25 cent), 96 kcal
2 glazen water
Handje noten (30 cent), 186 kcal
2 stuks fruit (50 cent), 100 kcal
4 sneetjes brood, bijvoorbeeld 2 met pindakaas en 2 met kaas (70 cent – 1 euro), 700 kcal
Eigengemaakte pasta: 2 euro, 550 kcal
halve bak kwark met 30/40 gram muesli: 80 cent, 282 kcal
Totaal: 1914 kcal
En is het goedkoper?
Als vrouw zou je ongeveer rond de 35-40 euro per week kwijt kunnen zijn aan eten. Als man kom kom je iets hoger uit, omdat je meer energie nodig hebt.
Gezond eten hoeft dus niet heel duur te zijn, mits je op een aantal dingen let. Hieronder staan een aantal handige tips die helpen om gezond en toch goedkoop te eten.
Tip 1: Maak simpele maaltijden met niet te veel ingrediënten
Bij het voorbeeld van het pastarecept kies ik voor een eigengemaakte tomatensaus en neem ik er alleen 1 soort groente bij. Je kunt ook kiezen voor 2 of 3 verschillende groenten, extra kaas en pesto, maar dan kom je al snel uit op 4 tot 5 euro voor een maaltijd.
Tip 2: Koop groente/fruit slim in
Ga bijvoorbeeld op zaterdag naar de markt of let op de aanbiedingen in de supermarkt. Ook diepvriesgroente en -fruit zijn vaak een stuk goedkoper dan gewone verse groente en fruit.
Tip 3: Bereid je lunch en tussendoortjes voor
Smeer ‘s ochtends je boterhammen en neem een stuk fruit of een handje noten als tussendoortje.
Meer tips om gezond en goedkoop te eten vind je in het volgende artikel. Heb jij nog handige tips hoe je gezond kunt eten zonder veel geld kwijt te zijn, laat dan een reactie achter in het forum van FIT.nl.
Ben je op zoek naar gezonde, makkelijke en eenvoudige recepten? Bekijk dan onze receptenpagina. Ben je op zoek naar betaalbare voorbeeldvoedingsschema’s op basis van je caloriebehoefte? Bekijk dan ons persoonlijk voedingsschema.