FIT.nl mobile logo
Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Waarom krimpen je borsten als je afvalt?

          Afvallen zonder dieet: 15 handige tips

          Helpen eetlustremmers om af te vallen?

          Slimme weegschaal: niet bepaald betrouwbaar

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Gebruik van de pil van invloed op je spiermassa en kracht?

          Onderzoek: sterker door niet aan je spieren te denken

          Hoe combineer je voetbal en krachttraining?

          Hoe bouw je snel spiermassa op?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Interessant onderzoek: het herkaderen van je gedachten helpt tegen emotie-eten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Eten en sporten: wat moet ik eten voor en na de training?

          Is alcohol een gevaar voor je spiermassa?

          Is soja slecht voor je testosteron als man?

          Hoe verloopt de vertering van eiwitten?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
niet-vette-vis
FIT.nl / Voeding / Is niet-vette vis ook goed voor je hersenen?

Voeding

Is niet-vette vis ook goed voor je hersenen?

Voeding

Uit recent onderzoek blijkt dat niet-vette vis mogelijk ook goed is voor je hersenen. Lees in dit artikel waarom vis gezond is.
Auteur: Robert Jan Tinge, MSc.MSc. Psycholoog
Gepubliceerd: 6 september 2014
Laatste update: 15 oktober 2019
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Als sporters moeten we niet alleen voor ons lichaam zorgen, maar ook onze psychische gezondheid in het oog houden. Het Voedingscentrum adviseert al jaren vette vis omdat dit goed is voor de hersenen (en je lichaam). Uit een recent meerjarig onderzoek is gebleken dat ook niet-vette vis bevorderlijk werkt voor je hersenen. Ben je benieuwd hoe het precies zit? Lees dan het hele artikel.

Wat wisten we al?

Vis bevat veel omega-3-vetzuren en heeft mede daarom een aantal positieve effecten op de lichamelijke gezondheid. Vis verkleint bijvoorbeeld het tempo waarin aanslag gevormd wordt binnen de bloedvaten [1] en verkleint de kans op een hoge bloeddruk [2].

Het eten van vis heeft ook een positief effect op de manier waarop het brein het zenuwstelsel aanstuurt. Dit blijkt uit een studie uit 2013 [3], waar de sympatische activiteit van het zenuwstelsel (hartslag, spieractiviteit, etc.) tijdens een stress-taak 60% lager was na acht weken consumptie van visolie. Interessant: dit betekent namelijk dat de lichamelijke vertoning van psychische stress kleiner werd. Dit bleek niet alleen uit fysieke metingen, maar ook uit vragenlijsten bleek dat de proefpersonen die extra visolie aten een betere psychische stressbestendigheid rapporteerden na acht weken.

De bovengenoemde resultaten zijn interessant, want mentale stress hangt bewezen samen met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk en mogelijke cardiovasculaire ziekten [4]. Hoe vette vis het risico van hart- en vaatziekten precies verkleint, is nog niet bekend.

De consumptie van vis & het brein

In een recente tienjarige studie [5] keken onderzoekers naar leeftijdgerelateerd verlies in hersenvolume en visconsumptie. Van nature krimpt de grijze materie van ouderen langzaam. Het wekelijks eten van vis bleek leeftijdgerelateerd hersenvolumeverlies deels te voorkomen. Opmerkelijk genoeg maakte de aanwezigheid van de omega-3-vetzuren hier geen verschil, wat betekent dat niet alleen de consumptie van vette vis je beschermt tegen groter verlies van je hersenvolume, maar ook niet-vette vis!

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 260 proefpersonen in de tien jaar lopende Cardiovascular Health Study. Ze keken met name naar de relatie tussen visconsumptie in de jaren 1989–1999 en MRI-scans van de hersenen uit diezelfde periode. Het wekelijks eten van vis – ongeacht het gehalte aan omega-3-vetzuren – bleek positief geassocieerd met de aanwezigheid van grotere hersengebieden.

Wat is vette vis?

  • Vette vis bestaat uit meer dan 10% vet: onder andere makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel.
  • Matig vette vis bevat 2 tot 10% vet: bijvoorbeeld baars, schar, tong, tonijn, zeewolf, zeeduivel.
  • Magere vis heeft minder dan 2% vet: onder andere kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis.

Conclusie

Het eten van vis heeft een veelvoud aan positieve effecten, waarvan fysieke en psychologische voordelen. Regelmatig (1-2 keer per week) vis eten verkleint mogelijk de kans op stress en hart- en vaatziekten. Zoals bij vele voedingsmiddelen is het natuurlijk van belang dat je er niet te veel van eet. Je hoeft niet ineens over te schakelen op het dagelijks consumeren van vis; bijvoorbeeld één keer per week een vette vis en één keer per week een niet vette vis levert je genoeg gezondheidsvoordelen op.

Referenties:

[1] Eritsland J, Arnesen H, Gronseth K, FjeldNB, Abdelnoor M. Effect of dietary supplementation with n-3 fatty acids on coronary artery bypass graft patency. Am J Cardiol 77: 31–36, 1996.

[2] Morris MC, Sacks F, Rosner B. Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials. Circulation 88: 523–533, 1993.

[3] Carter JR.  Fish oil and neurovascular reactivity to mental stress in humansAm J Physiol Regul Integr Comp Physiol 304: R523–R530, 2013.  First published February 13, 2013.

[4] Matthews KA, Katholi CR, McCreath H, Whooley MA, Williams DR, Zhu S, Markovitz JH. Blood pressure reactivity to psychological stress predicts hypertension in the CARDIA study. Circulation 110: 74–78, 2004.

[5] Cyrus A. Raji, Kirk I. Erickson, Oscar L. Lopez, Lewis H. Kuller, H. Michael Gach, Paul M. Thompson, Mario Riverol, James T. Becker. Regular Fish Consumption and Age-Related Brain Gray Matter Loss. American Journal of Preventive Medicine, 2014.

Auteur
MSc. Psycholoog
Geschreven door: Robert Jan Tinge, MSc.
Robert Jan is afgestudeerd in de klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.Hij heeft een brede interesse in de psyche achter de sporter. Zijn kennis deelt hij graag met de lezers. In zijn vrije tijd speelt hij graag gitaar en doet hij aan Braziliaanse Jiu jitsu.

Andere artikelen voor jou

  • Is rood vlees gezond?

    Is rood vlees gezond?

    Door Erik Huizenga
  • Is het verstandig om koolhydraten en eiwitten te combineren?

    Is het verstandig om koolhydraten en eiwitten te combineren?

    Door Jeroen van der Mark
  • 6 manieren hoe jij wordt misleid in de supermarkt

    6 manieren hoe jij wordt misleid in de supermarkt

    Door Jeroen van der Mark
  • Is lijnzaad gezond?

    Is lijnzaad gezond?

    Door Erik Huizenga

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact