FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
niet-vette-vis
FIT.nl Voeding Is niet-vette vis ook...
Robert Jan Tinge
Auteur: Robert Jan Tinge, MSc.MSc. Psycholoog
06 sep. 2014 geplaatst
31 mei. 2022 geüpdatet

Voeding

Is niet-vette vis ook goed voor je hersenen?

Voeding

Uit recent onderzoek blijkt dat niet-vette vis mogelijk ook goed is voor je hersenen. Lees in dit artikel waarom vis gezond is.
Robert Jan Tinge
Auteur: Robert Jan Tinge, MSc.MSc. Psycholoog

Inhoudsopgave

  • Wat wisten we al?
  • De consumptie van vis & het brein
  • Wat is vette vis?
  • Conclusie
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Als sporters moeten we niet alleen voor ons lichaam zorgen, maar ook onze psychische gezondheid in het oog houden. Het Voedingscentrum adviseert al jaren vette vis omdat dit goed is voor de hersenen (en je lichaam). Uit een recent meerjarig onderzoek is gebleken dat ook niet-vette vis bevorderlijk werkt voor je hersenen. Ben je benieuwd hoe het precies zit? Lees dan het hele artikel.

Inhoudsopgave

  • Wat wisten we al?
  • De consumptie van vis & het brein
  • Wat is vette vis?
  • Conclusie

Wat wisten we al?

Vis bevat veel omega-3-vetzuren en heeft mede daarom een aantal positieve effecten op de lichamelijke gezondheid. Vis verkleint bijvoorbeeld het tempo waarin aanslag gevormd wordt binnen de bloedvaten [1] en verkleint de kans op een hoge bloeddruk [2].

Het eten van vis heeft ook een positief effect op de manier waarop het brein het zenuwstelsel aanstuurt. Dit blijkt uit een studie uit 2013 [3], waar de sympatische activiteit van het zenuwstelsel (hartslag, spieractiviteit, etc.) tijdens een stress-taak 60% lager was na acht weken consumptie van visolie. Interessant: dit betekent namelijk dat de lichamelijke vertoning van psychische stress kleiner werd. Dit bleek niet alleen uit fysieke metingen, maar ook uit vragenlijsten bleek dat de proefpersonen die extra visolie aten een betere psychische stressbestendigheid rapporteerden na acht weken.

De bovengenoemde resultaten zijn interessant, want mentale stress hangt bewezen samen met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk en mogelijke cardiovasculaire ziekten [4]. Hoe vette vis het risico van hart- en vaatziekten precies verkleint, is nog niet bekend.

De consumptie van vis & het brein

In een recente tienjarige studie [5] keken onderzoekers naar leeftijdgerelateerd verlies in hersenvolume en visconsumptie. Van nature krimpt de grijze materie van ouderen langzaam. Het wekelijks eten van vis bleek leeftijdgerelateerd hersenvolumeverlies deels te voorkomen. Opmerkelijk genoeg maakte de aanwezigheid van de omega-3-vetzuren hier geen verschil, wat betekent dat niet alleen de consumptie van vette vis je beschermt tegen groter verlies van je hersenvolume, maar ook niet-vette vis!

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 260 proefpersonen in de tien jaar lopende Cardiovascular Health Study. Ze keken met name naar de relatie tussen visconsumptie in de jaren 1989–1999 en MRI-scans van de hersenen uit diezelfde periode. Het wekelijks eten van vis – ongeacht het gehalte aan omega-3-vetzuren – bleek positief geassocieerd met de aanwezigheid van grotere hersengebieden.

Wat is vette vis?

  • Vette vis bestaat uit meer dan 10% vet: onder andere makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel.
  • Matig vette vis bevat 2 tot 10% vet: bijvoorbeeld baars, schar, tong, tonijn, zeewolf, zeeduivel.
  • Magere vis heeft minder dan 2% vet: onder andere kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis.

Conclusie

Het eten van vis heeft een veelvoud aan positieve effecten, waarvan fysieke en psychologische voordelen. Regelmatig (1-2 keer per week) vis eten verkleint mogelijk de kans op stress en hart- en vaatziekten. Zoals bij vele voedingsmiddelen is het natuurlijk van belang dat je er niet te veel van eet. Je hoeft niet ineens over te schakelen op het dagelijks consumeren van vis; bijvoorbeeld één keer per week een vette vis en één keer per week een niet vette vis levert je genoeg gezondheidsvoordelen op.

Robert Jan Tinge
Robert Jan Tinge, MSc.
MSc. Psycholoog
Robert Jan is afgestudeerd in de klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft een brede interesse in de psyche achter de sporter. Zijn kennis deelt hij graag met de lezers. In zijn vrije tijd speelt hij graag gitaar en doet hij aan Braziliaanse Jiu jitsu. Lees meer

Referenties

[1]

Eritsland J, Arnesen H, Gronseth K, FjeldNB, Abdelnoor M. Effect of dietary supplementation with n-3 fatty acids on coronary artery bypass graft patency. Am J Cardiol 77: 31–36, 1996.

[2]

Morris MC, Sacks F, Rosner B. Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials. Circulation 88: 523–533, 1993.

 

[3]

Carter JR.  Fish oil and neurovascular reactivity to mental stress in humansAm J Physiol Regul Integr Comp Physiol 304: R523–R530, 2013.  First published February 13, 2013.

[4]

Matthews KA, Katholi CR, McCreath H, Whooley MA, Williams DR, Zhu S, Markovitz JH. Blood pressure reactivity to psychological stress predicts hypertension in the CARDIA study. Circulation 110: 74–78, 2004.

[5]

Cyrus A. Raji, Kirk I. Erickson, Oscar L. Lopez, Lewis H. Kuller, H. Michael Gach, Paul M. Thompson, Mario Riverol, James T. Becker. Regular Fish Consumption and Age-Related Brain Gray Matter Loss. American Journal of Preventive Medicine, 2014.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Wat zijn goede plantaardige bronnen van omega 3?

    Wat zijn goede plantaardige bronnen van omega 3?

    Meer informatie
  • Is bulletproof koffie gezond?

    Is bulletproof koffie gezond?

    Meer informatie
  • Minder eten? Eet meer harde producten

    Minder eten? Eet meer harde producten

    Meer informatie
  • Minder eten dankzij stevia?

    Minder eten dankzij stevia?

    Meer informatie

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact