FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten zoek je hier!
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis trainen: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Hoelang duurt het aanleren van een gewoonte?

          Wat kun je het beste eten als je ziek bent?

          Kurkuma: ultiem gezond?

          Het ketodieet: de sleutel tot vetverlies?

          Zo gezond is quinoa! + onze top 5 recepten

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

          Verbetert het supplement beta-alanine je sportprestaties?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten zoek je hier!
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
sportvoeding-vegetarier
FIT.nl / Voeding / Sportvoedingsadvies voor een vegetariër

Voeding

Sportvoedingsadvies voor een vegetariër

Voeding

We eten steeds vaker vegetarisch. Onze diëtiste legt uit waar je als sportende vegetariër rekening mee moet houden. Lees hier onze tips!
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 4 juni 2018
Laatste update: 9 november 2020
Leestijd: 6 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Steeds meer mensen eten vegetarisch. Omdat ik als sportdiëtist veel vragen krijg van sporters met een vegetarisch dieet, vond ik het hoog tijd om eens uit te leggen waar je als sportende vleesonthouder rekening mee moet houden. Eet je veganistisch? Lees dan dit artikel. 

Inhoudsopgave

  • Energie
  • Eiwitten
  • Belangrijke voedingsstoffen voor een vegetariër
  • IJzer
  • Zink
  • Calcium
  • Vitamine B12
  • Creatine
  • Tips voor vegetariërs

Energie

Een voedingspatroon zonder vlees levert vaak minder energie dan een dierlijk voedingspatroon. Vervang je je vlees door plantaardige producten? Dan kan het zo zijn dat je eerder verzadigd bent door het hoge vezelgehalte van de plantaardige voeding. Daarnaast hebben plantaardige producten een lagere energetische dichtheid dan dierlijke producten. Dit houdt in dat je meer moet eten om dezelfde hoeveelheid energie binnen te krijgen. Als je wilt afvallen is dit natuurlijk ideaal, maar het wordt lastiger voor sporters die een stabiel gewicht willen houden of zelfs willen aankomen. Om goed te presteren is het belangrijk om voldoende energie binnen te krijgen. Om dit te tackelen kun je als vegetariër kiezen voor producten met een hogere energetische dichtheid zoals noten, avocado en oliën. Daarnaast kun je redelijk wat energie uit zuivelproducten en kaas halen [1].

Eiwitten

Eiwitten leveren energie, maar zijn vooral belangrijk als bouwstof. Ze spelen een rol bij de aanmaak van celstructuren en de productie van hormonen en enzymen. Vooral bij sporters spelen eiwitten een grote rol bij het onderhoud en herstel van spiermassa [2,3]. Lees meer over vegetarische voeding en het ontwikkelen van spiermassa in dit artikel.

De gemiddelde hoeveelheid eiwitten die een (kracht)sporter nodig heeft, ligt tussen de 1,2-2 gram/kg lichaamsgewicht. Bij vegetariërs is deze eiwitbehoefte hoger.

Dit komt door de zogenaamde biologische beschikbaarheid van eiwitten[1,4]. De biologische beschikbaarheid is in dit geval de samenstelling van de eiwitten (aminozuren) die je binnenkrijgt uit je voedingsmiddelen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren die lange ketens vormen. Er zijn in totaal 22 verschillende aminozuren. Hiervan kan het lichaam er 13 zelf aanmaken: de niet-essentiële aminozuren. De andere 9 aminozuren moeten uit de voeding gehaald worden en worden ook wel de essentiële aminozuren genoemd. De eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen, worden afgebroken in het lichaam tot deze essentiële en niet-essentiële aminozuren [2,3].

Dierlijke voedingsmiddelen bevatten alle 22 verschillende aminozuren en worden ook wel hoogwaardige eiwitten genoemd met een hoge biologische beschikbaarheid. Plantaardige eiwitten daarentegen missen 2 of 3 van de essentiële aminozuren en hebben dan ook een lage biologische waarde. Uitzonderingen zijn soja, quinoa en hennepzaad; deze hebben een compleet aminozuurprofiel [2].

Het eten van verschillende eiwitbronnen is belangrijk om alle 22 aminozuren binnen te krijgen. Door het combineren van verschillende plantaardige eiwitten die samen wel alle aminozuren bevatten, kan het lichaam hier weer zelf een eiwit van maken met alle 22 aminozuren. De volgende combinaties zijn aan te bevelen:

  • granen in combinatie met peulvruchten
  • granen samen met noten.

Het is niet nodig om deze eiwitten binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld vier uur) te combineren.

Ondanks het combineren van verschillende soorten eiwit is de behoefte aan eiwitten bij vegetariërs hoger dan bij mensen die vlees eten. Atleten die vegetarisch zijn, krijgen meestal toch genoeg eiwitten binnen door inname van dierlijke eiwitten zoals melk en kaas. Maar omdat vlees vaak vervangen wordt door plantaardige voeding ligt de biologische beschikbaarheid toch lager. Hierdoor is de totale eiwitbehoefte ongeveer 20% hoger dan bij vleeseters. De behoefte bereken je als volgt:

Een man met een gewicht van 80 kg die aan krachttraining doet en plantaardig eet, heeft een behoefte van 80 (kg lichaamsgewicht) x 1,2 (eiwitbehoefte vanwege krachttraining) x 1,2 (eiwitbehoefte vanwege vegetarisch eetpatroon) = 115 gram eiwitten per dag.

Hoe krijg je voldoende eiwitten binnen?

Plantaardige voedingsmiddelen bevatten inderdaad vaak minder eiwitten dan bijvoorbeeld vlees. Maar door het vervangen van je vlees door 100 gram tofu of 200 gram peulvruchten, het gebruik van zuivel en kaas en het eten van groenten, noten en granen, kun je gemakkelijk aan je eiwitten komen! Houd je voeding een aantal dagen bij en bereken voor jezelf hoeveel eiwitten je binnenkrijgt [2]. Met de app Myfitnesspal of onze eigen FIT Methode-app gaat dit bijvoorbeeld erg makkelijk, omdat deze per product of maaltijd berekent hoeveel eiwit het bevat.

Belangrijke voedingsstoffen voor een vegetariër

Hieronder geef ik een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen voor vegetariërs waarvan de inname kan achterblijven. Met welke stofjes moet je absoluut rekening houden?

IJzer

Ons lichaam heeft van zichzelf ongeveer 2-4 gram ijzer. IJzer speelt een belangrijke rol bij de vorming van hemoglobine, welke verantwoordelijk is voor het zuurstoftransport in het bloed, maar ook voor de vorming van myoglobine dat ervoor zorgt dat zuurstof opgeslagen en vastgehouden wordt in de spieren. Een onvoldoende inname van ijzer kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, verminderd concentratievermogen en bloedarmoede [1,3,4].

Nu is het niet zo dat je als vegetariër geen ijzer binnen kunt krijgen uit je voeding. Behalve vlees bevatten planten ook ijzer. Maar wel een ander soort. Er zijn namelijk twee soorten ijzer:

  • haem-ijzer, wat uitsluitend voorkomt in dierlijke producten (ca. 40%)
  • non-haem-ijzer, wat zowel in dierlijke (60%) als plantaardige producten (100%) voorkomt.

Haem-ijzer wordt in het lichaam beter opgenomen dan non-haem-ijzer; 23% van het haem-ijzer wordt omgezet in je lijf tegenover 12% van het non-haem-ijzer [3].

De aanbeveling betreffende ijzer voor sporters ligt al zo’n 1,3-1,7 maal hoger dan voor niet-sporters. Bij vegetariërs en veganisten is dit nog 1,8 maal zo hoog, omdat non-haem-ijzer lastiger wordt opgenomen. De opname van non-haem-ijzer kan wel bevorderd worden door de inname van ijzer te combineren met inname van vitamine A en C, citroenzuur, vlees, vis en gevogelte. Probeer koffie, thee en melkproducten niet bij een ijzerrijke maaltijd te nemen omdat deze de opname van non-haem-ijzer remmen.[1]

Appelstroop, tahin, cashewnoten, gedroogde kidneybonen, quinoa, veldsla, tofu, seitan en spinazie zijn goede vegetarische bronnen van ijzer. Gebruik van ijzersupplementen is alleen aan te bevelen bij een daadwerkelijk tekort aan ijzer in het lichaam en kan het beste worden toegepast onder medisch toezicht.

Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem, de energiestofwisseling, opbouw van eiwitten en DNA [3]. Zink komt vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen. Ongeveer 50% van de zinkopname wordt uit vlees en zuivel gehaald. Daarnaast remmen vezels, die ruim voorkomen in een plantaardig eetpatroon, de opname van zink. Het is mogelijk om voldoende zink binnen te krijgen met vegetarische voeding, al moet er wel rekening gehouden worden met een verhoogde behoefte. Buiten zuivelproducten om kun je zink ook uit plantaardige bronnen halen. Plantaardige bronnen van zink zijn granen, noten, zaden, peulvruchten en rijst.

Wil je meer weten over zink? Lees dan het volgende artikel over zink.

Calcium

Vegetariërs kunnen over het algemeen gemakkelijk aan hun behoefte aan calcium komen. Calcium speelt samen met fosfor een belangrijke rol bij het stevig houden van het skelet en gebit. Ook heeft het een functie voor het regelen van de hartslag, bloeddruk en samentrekking van de spieren. Een tekort aan calcium kan leiden tot botontkalking omdat bij een te lage inname calcium wordt onttrokken uit de botten [3]. Om voldoende calcium binnen te krijgen, kun je als vegetariër gebruik maken van zuivelproducten. Probeer dagelijks 300-450 ml aan zuivel binnen te krijgen. Groenten zoals boerenkool, broccoli en spinazie bevatten ook calcium [2].

Vitamine B12

Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten. Vitamine B12 werkt samen met foliumzuur en is betrokken bij de vorming van DNA, zenuwweefsels en rode bloedcellen [3,4]. Daarnaast is het belangrijk voor een goede weerstand om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.  Voor vegetariërs moet dit door het gebruik van melkproducten goed te doen zijn.

Creatine

Creatine is vooral interessant voor krachtsporters en sprinters. Creatine heeft een functie bij de nieuwvorming van ATP (energievoorraad) en is daarmee belangrijk voor explosieve kracht. Voor meer informatie over creatine raad ik dit artikel aan over creatine.

Creatine komt vooral voor in vlees. Vaak wordt een lagere creatinewaarde gezien bij vegetariërs. Meestal heeft een creatinesuppletie dan ook een groter effect bij deze groep dan bij vleeseters. [1]

Tips voor vegetariërs

  • Zorg voor een gevarieerde voeding inclusief eiwitrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen bij elke maaltijd. Behalve producten die van nature veel eiwitten bevatten zoals tofu, tempeh en noten zijn er ook veel vleesvervangers met voldoende eiwitten op de markt, al zijn deze niet altijd een goede vervanging.
  • Experimenteer met vegetarische recepten en vegan recepten alternatieven voor vlees.
  • Vaak zul je zien dat je afvalt als je begint met vegetarisch eten. Vooral voor sporters die veel en intensief trainen en bij wie de energiebehoefte verhoogd is, kan dit vervelend zijn. Maak je geen zorgen, dit is normaal omdat er voedingsmiddelen met een lagere energetische dichtheid worden gegeten. Probeer ook producten te gebruiken met een hoge energetische dichtheid zoals noten, avocado, vleesvervangers, melkproducten of sojaproducten.
  • Mocht je gebruikmaken van soja in plaats van melkproducten, probeer dan wel de calciumverrijkte producten te kiezen.
Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Positief effect van antioxidanten: feit of fabel?

    Positief effect van antioxidanten: feit of fabel?

    Door Neeke Smit
  • Het ketodieet: de sleutel tot vetverlies?

    Het ketodieet: de sleutel tot vetverlies?

    Door Remco Kuipers van Sportsciencepro
  • Is gezond eten echt zo veel duurder dan ongezond eten?

    Is gezond eten echt zo veel duurder dan ongezond eten?

    Door Erik Huizenga
  • Moet je eiwitbronnen combineren als vegetariër of veganist?

    Moet je eiwitbronnen combineren als vegetariër of veganist?

    Door Jeroen van der Mark

Referenties

[1]

Burke, L. e.a. (2006) Clinical sports nutrition. New York: Mcgraw-Hill Education.

[2]

Steltenpool, L. (2014) De vegarevolutie. Amsterdam: Prometheus Bert Bakker.

[3]

Hartman, E. (2003) Mens en voeding. Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.

[4]

Bishop, T (2007) Manual of dietetic practice. New York: Wiley-Blackwell.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact