Hoe kan het dat meer mensen in de Verenigde Staten overgewicht hebben dan in Frankrijk?
Dit zou maar zo eens kunnen komen doordat Amerikanen zich veel meer zorgen maken om eten dan Fransozen.
Onderzoekers Kuijer en Boyce hebben namelijk ontdekt dat je zorgen maken over eten vaak contraproductief werkt om af te vallen [1]. Hoe dit precies zit lees je in dit artikel.
Het onderzoek
De onderzoekers waren benieuwd of de proefpersonen meer gevoelens van schuld of plezier kregen na het eten van of denken aan een chocoladecake. Ook onderzochten ze welke gevoelens je beter helpen om af te vallen.
Aan dit onderzoek deden 294 respondenten (in de leeftijd van 18 tot 86 jaar) mee, waarvan 190 respondenten na 18 maanden ook de follow up-vragenlijst hadden ingevuld. Het grootste gedeelte van de respondenten bestond uit vrouwen (72 procent).
De resultaten
Opvallend is dat de mensen die chocoladecake associëren met schuldgevoel lager scoorden op het gevoel controle te hebben over het eetgedrag en minder succesvol zijn in afvallen of op gewicht blijven dan de groep die chocoladecake associeerden met plezier.
Verder bleek dat mensen die chocoladecake associeerden met schuld niet positiever stonden tegen een gezond voedingspatroon, en minder sterke intenties hadden om gezonder te gaan eten dan mensen die chocoladecake associeerden met plezier. Daarnaast associëren mensen die willen afvallen chocoladecake vaker met schuld dan mensen die niet streven naar gewichtsverlies.
Waardoor werkt je schuldig voelen vaak niet om gezonder te eten?
Je vraagt jezelf nu wellicht af hoe het kan dat je schuldig voelen over eten je waarschijnlijk niet helpt om af te vallen.
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat als je je te veel schuldig voelt over eten, dit kan leiden tot een gevoel van hulpeloosheid en controleverlies. Bijvoorbeeld wanneer je een stuk chocola te veel eet dan voorgenomen, kan dit resulteren in gedachten als “ik heb het nu toch al verpest, ik kan me net zo goed helemaal laten gaan”. Vervolgens verlies je de controle en eet je nog veel meer dan je had voorgenomen. Of laat je je goede voornemens voor een langere periode helemaal los.
Verder kan het onderdrukken van gedachten als “ik mag geen chocola eten, want dat is slecht voor me en dan voel ik me schuldig” resulteren in dat je er nog meer naar gaat verlangen. Dit draagt ook niet bepaald bij aan een ontspannen relatie met eten.
Beperkingen onderzoek
Er zijn wel een aantal beperkingen bij dit onderzoek te plaatsen, waaronder de volgende:
Ten eerste moesten respondenten zelf hun gewicht en lengte doorgeven. Een probleem hierbij is dat we van nature geneigd zijn om ons gewicht te onderschatten en onze lengte te overschatten. Ten tweede moesten de respondenten zelf hun eetgedrag bijhouden. Ook hier kunnen mogelijk fouten zijn gemaakt in de rapportage. Ten slotte bestond de onderzoekspopulatie grotendeels uit vrouwen. Dit maakt de studie minder representatief voor het mannelijk geslacht.
Wil je graag meer weten over hoe je je minder schuldig kunt voelen over eten, lees dan het volgende artikel.
Wij zijn benieuwd wat je van dit artikel vindt en of jij last hebt van schuldgevoelens bij het eten van wat lekkers. Hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten in het FIT.nl community