Nederlanders zijn de afgelopen jaren gezonder gaan eten. Dit blijkt uit de resultaten van de recentste voedselconsumptiepeiling.
Voedselconsumptiepeiling
Sinds 1987 wordt periodiek onderzoek gedaan naar het eetpatroon van de Nederlandse bevolking. Dit onderzoek wordt ook wel de Voedselconsumptiepeiling (VCP) genoemd. Het wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De meest recente voedselconsumptiepeiling gaat over de periode 2012 tot 2016. In deze peiling is het eetpatroon van maar liefst 4000 Nederlanders meegenomen in de leeftijd van 1 tot 79 jaar.
We zijn gezonder gaan eten
De afgelopen periode zijn we volop meer fruit gaan eten. Dagelijks krijgen we gemiddeld 120 gram fruit binnen. Dit is 8% meer dan in de vorige peiling van de periode 2007-2010. Ook de hoeveelheid groente is toegenomen naar gemiddeld 143 gram per dag. We eten dus meer groente en fruit. De oplettende lezer zal alleen wel opvallen dat we nog steeds te weinig groente en fruit binnen krijgen. Slechts 13% haalt de aanbevolen 250 gram groente en 200 gram fruit per dag.
Behalve dat we meer groente en fruit zijn gaan eten is de consumptie van vlees en zuivel juist gedaald. Per dag eten we ongeveer 100 gram vlees en gebruiken we 350 gram aan zuivelproducten. Dit is 8% minder vlees en 12% minder zuivel dan in de vorige peiling. De consumptie van zuivel voldoet nog aan de richtlijnen gezonde voeding, maar niet als het nog verder daalt.
Er wordt steeds meer aandacht besteedt aan de nadelige effecten van suikerhoudende dranken. En met succes! In vergelijking met de vorige peiling drinken kinderen per week ruim een halve liter suikerhoudende dranken minder. Bij volwassenen is dit 350 ml. Gemiddeld krijgen kinderen 620 ml suikerhoudende dranken per dag binnen. Volwassenen drinken met 325 ml een stuk minder. Toch is hier zeker nog winst te behalen.
Een goed begin…
Voor het eerst in de geschiedenis van de voedselconsumptiepeilingen zijn we gezonder gaan eten. Het geeft aan dat we steeds bewuster met onze gezondheid en voeding bezig zijn. Maar we zijn er nog niet. Er zijn nog veel verbeterpunten te vinden in onze voeding. Zoals meer groente en fruit eten en minder gebruik van suikerrijke dranken.