Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Waarom afvallen vaak veel complexer in elkaar zit dan veel diëten ons doen geloven

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe doorbreek je een plateau?

          3 tips hoe je meer vooruitgang boekt in de sportschool

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
bevroren-groente
FIT.nl / Voeding / Zijn ingevroren groenten net zo gezond als verse groenten?

Voeding

Zijn ingevroren groenten net zo gezond als verse groenten?

Voeding

In dit artikel beantwoord ik de lezersvraag: "Is ingevroren groente net zo gezond zijn als verse groenten?" Lees het hier!
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 5 februari 2020
Laatste update: 5 juni 2020
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Groenten zijn gezond en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Helaas kunnen groenten deze voedingsstoffen ook weer snel verliezen. In dit artikel beantwoord ik de lezersvraag: “Is ingevroren groente net zo gezond als verse groenten?”. Daarnaast geef ik nog wat tips voor het bewaren en bereiden van groenten zodat de voedingsstoffen het best behouden blijven.

Inhoudsopgave

  • Verse groenten
  • Ingevroren groenten net zo gezond als verse
  • Groenten uit blik of pot zijn minder gezond dan ingevroren of verse
  • Bewaaradviezen
  • Bereidingswijze
  • Gezonde recepten met ingevroren groente

Verse groenten

Vlak na het oogsten neemt de kwaliteit van de groente al af. De smaak en structuur gaan achteruit maar de groente verliest ook snel voedingsstoffen.

Verse groente moet niet langer dan twee tot vijf dagen bewaard worden (dit is afhankelijk van de groentesoort).

Als je deze regel hanteert blijven de voedingsstoffen het best behouden [1]. Daarnaast kan je groenten iets langer goed houden door ze te verpakken in een plastic zak waarin gaatjes zijn geprikt en deze in de koelkast bewaren. Verse groenten die zijn voorgesneden moeten zo snel mogelijk na de aankoop gegeten worden omdat de groenten anders snel hun voedingsstoffen verliezen [2].

Ingevroren groenten net zo gezond als verse

Diepvriesgroenten kunnen in de diepvries goed worden bewaard. Deze groenten worden meteen na de oogst geblancheerd en ingevroren waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven [2]. Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte [3]. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd [1]. De smaak verandert bij diepvriesgroenten ook niet tot nauwelijks en er worden weinig additieven toegevoegd. Groenten die thuis zijn ingevroren bevatten vaak minder vitamines en mineralen dan gekochte diepvriesgroenten vanwege het relatief lange invriezen.

Groenten uit blik of pot zijn minder gezond dan ingevroren of verse

Groenten uit blik of pot verliezen in vergelijking met ingevroren groenten wel veel voedingsstoffen. Slechts 15% van het oorspronkelijke gehalte aan vitamines en mineralen blijft behouden. Gedroogde groenten leveren overigens vrijwel geen vitamine C meer [3]. Groenten uit blik of pot hoeft daarentegen minder lang gekookt te worden dan verse groenten waardoor uiteindelijk er weinig verschil is tussen de behouden voedingsstoffen van verse groenten of groenten uit blik of glas. Een nadeel aan groenten uit blik of pot is het toegevoegde zout en suiker [1]. Groente uit blik is dus een stuk minder gezond dan ingevroren of verse groenten. Ik adviseer dan ook om verse óf ingevroren groenten te kopen.

Bewaaradviezen

Zoals net al vermeld kunnen verse groenten beter niet langer dan twee tot vijf dagen bewaard worden. Voorgesneden groenten moeten het liefst op dezelfde dag worden gegeten. Hoe je groenten het beste kan bewaren verschilt per groentesoort. Ook hoe lang je groenten kunt bewaren varieert per soort. Bladgroenten kan je één tot twee dagen bewaren, sperziebonen drie tot vijf dagen. Aubergines, courgette, paprika en winterwortelen zijn langer te bewaren: vijf tot zeven dagen. Witlof en bloemkool is zelfs zeven tot tien dagen te bewaren. Komkommer en tomaten kunnen één tot twee weken bewaard worden. Bij voorverpakte groenten moet er gekeken worden naar de houdbaarheidsdata op de verpakking. Verder is het belangrijk om tomaten, rijpe appelen en kiwi’s niet te bewaren met koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons. Dit leidt namelijk tot sneller bederf.

Temperatuur

Koelkast: tussen de 3 en 7 graden Celsius. Bij voorkeur in de groentela of de twee hoogste rekken.Andijvie, asperges, bladselderij, bloemkool, broccoli, champignons, knolselderij, koolsoorten, prei, spruiten, sla, spinazie, witlof, wortelen
Kamertemperatuur: vanaf 12 graden CelsiusAubergine, courgette, komkommer, tomaten
Koele berging: tussen de 8 en 15 graden Celsius.Bonen, doperwten, courgette, komkommer, paprika, tomaten, uien

Verder is het belangrijk om de groentelade goed schoon te houden en groenten uit de koelkast te verwijderen zodra er schimmel op zit. Bewaar groenten niet in een te kleine ruimte en laat ze niet vallen [1]. Op deze manier kan je je groenten goed bewaren en blijven de voedingsstoffen goed behouden.

Bereidingswijze

Behalve met het bewaren van de groente kan je ook invloed hebben op de behouden hoeveelheid voedingsstoffen met de bereidingswijze. Voorgesneden (ingevroren of gekoelde) groente is iets minder gezond. Deze bevatten namelijk minder vitamine C dan ongesneden groenten omdat bij het schillen en snijden deze vitamine verloren gaat. Bij groene groenten komt bij het snijden ook een stofje vrij die de vitamine C afbreekt. Als groenten luchtdicht zijn ingepakt wordt het verlies van vitamine C nog enigszins beperkt.

Stomen is beter

Bij het koken kan er 20 tot 50% van de vitamines verloren gaan. Probeer niet langer dan nodig te koken in weinig water of stoom je groenten. Bij stomen blijven er meer voedingsstoffen behouden en blijft de smaak ook beter behouden [1,2,4]. Laat groenten ook nooit lang in water staan en eet het voedsel meteen na de bereiding.

Gezonde recepten met ingevroren groente

Op onze receptenpagina vind je veel gezonde, slanke en groenterijke recepten. Ook met ingevroren groenten! Maak bijvoorbeeld eens deze makkelijke vegetarische paella met diepvrieserwtjes.  Of ga voor deze combo van zalm met diepvriesspinazie.

Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Eten zonder te loggen: hoe moet dat?

    Eten zonder te loggen: hoe moet dat?

    Door Erik Huizenga
  • 10 hardnekkige voedingsfabels

    10 hardnekkige voedingsfabels

    Door Neeke Smit
  • Is sushi gezond?

    Is sushi gezond?

    Door Erik Huizenga
  • Slaperig na het eten: hoe voorkom je die after lunch of dinner dip?

    Slaperig na het eten: hoe voorkom je die after lunch of dinner dip?

    Door Erik Huizenga

Referenties

[1]

Voedingscentrum (d.o) Groente. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx

[2]

Blommenstijn, I. e.a. (2008) Kook ook. Utrecht: VBK Media.

[3]

Hartman, E. (2006) Mens en voeding. Amersfoort: ThiemeMeulenhoff bv.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact