Groenten zijn gezond en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Helaas kunnen groenten deze voedingsstoffen ook weer snel verliezen. In dit artikel beantwoord ik de lezersvraag: “Is ingevroren groente net zo gezond als verse groenten?”. Daarnaast geef ik nog wat tips voor het bewaren en bereiden van groenten zodat de voedingsstoffen het best behouden blijven.
Inhoudsopgave
Verse groenten
Vlak na het oogsten neemt de kwaliteit van de groente al af. De smaak en structuur gaan achteruit maar de groente verliest ook snel voedingsstoffen.
Verse groente moet niet langer dan twee tot vijf dagen bewaard worden (dit is afhankelijk van de groentesoort).
Als je deze regel hanteert blijven de voedingsstoffen het best behouden [1]. Daarnaast kan je groenten iets langer goed houden door ze te verpakken in een plastic zak waarin gaatjes zijn geprikt en deze in de koelkast bewaren. Verse groenten die zijn voorgesneden moeten zo snel mogelijk na de aankoop gegeten worden omdat de groenten anders snel hun voedingsstoffen verliezen [2].
Ingevroren groenten net zo gezond als verse
Diepvriesgroenten kunnen in de diepvries goed worden bewaard. Deze groenten worden meteen na de oogst geblancheerd en ingevroren waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven [2]. Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte [3]. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd [1]. De smaak verandert bij diepvriesgroenten ook niet tot nauwelijks en er worden weinig additieven toegevoegd. Groenten die thuis zijn ingevroren bevatten vaak minder vitamines en mineralen dan gekochte diepvriesgroenten vanwege het relatief lange invriezen.
Groenten uit blik of pot zijn minder gezond dan ingevroren of verse
Groenten uit blik of pot verliezen in vergelijking met ingevroren groenten wel veel voedingsstoffen. Slechts 15% van het oorspronkelijke gehalte aan vitamines en mineralen blijft behouden. Gedroogde groenten leveren overigens vrijwel geen vitamine C meer [3]. Groenten uit blik of pot hoeft daarentegen minder lang gekookt te worden dan verse groenten waardoor uiteindelijk er weinig verschil is tussen de behouden voedingsstoffen van verse groenten of groenten uit blik of glas. Een nadeel aan groenten uit blik of pot is het toegevoegde zout en suiker [1]. Groente uit blik is dus een stuk minder gezond dan ingevroren of verse groenten. Ik adviseer dan ook om verse óf ingevroren groenten te kopen.
Bewaaradviezen
Zoals net al vermeld kunnen verse groenten beter niet langer dan twee tot vijf dagen bewaard worden. Voorgesneden groenten moeten het liefst op dezelfde dag worden gegeten. Hoe je groenten het beste kan bewaren verschilt per groentesoort. Ook hoe lang je groenten kunt bewaren varieert per soort. Bladgroenten kan je één tot twee dagen bewaren, sperziebonen drie tot vijf dagen. Aubergines, courgette, paprika en winterwortelen zijn langer te bewaren: vijf tot zeven dagen. Witlof en bloemkool is zelfs zeven tot tien dagen te bewaren. Komkommer en tomaten kunnen één tot twee weken bewaard worden. Bij voorverpakte groenten moet er gekeken worden naar de houdbaarheidsdata op de verpakking. Verder is het belangrijk om tomaten, rijpe appelen en kiwi’s niet te bewaren met koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons. Dit leidt namelijk tot sneller bederf.
Temperatuur
Koelkast: tussen de 3 en 7 graden Celsius. Bij voorkeur in de groentela of de twee hoogste rekken. | Andijvie, asperges, bladselderij, bloemkool, broccoli, champignons, knolselderij, koolsoorten, prei, spruiten, sla, spinazie, witlof, wortelen |
Kamertemperatuur: vanaf 12 graden Celsius | Aubergine, courgette, komkommer, tomaten |
Koele berging: tussen de 8 en 15 graden Celsius. | Bonen, doperwten, courgette, komkommer, paprika, tomaten, uien |
Verder is het belangrijk om de groentelade goed schoon te houden en groenten uit de koelkast te verwijderen zodra er schimmel op zit. Bewaar groenten niet in een te kleine ruimte en laat ze niet vallen [1]. Op deze manier kan je je groenten goed bewaren en blijven de voedingsstoffen goed behouden.
Bereidingswijze
Behalve met het bewaren van de groente kan je ook invloed hebben op de behouden hoeveelheid voedingsstoffen met de bereidingswijze. Voorgesneden (ingevroren of gekoelde) groente is iets minder gezond. Deze bevatten namelijk minder vitamine C dan ongesneden groenten omdat bij het schillen en snijden deze vitamine verloren gaat. Bij groene groenten komt bij het snijden ook een stofje vrij die de vitamine C afbreekt. Als groenten luchtdicht zijn ingepakt wordt het verlies van vitamine C nog enigszins beperkt.
Stomen is beter
Bij het koken kan er 20 tot 50% van de vitamines verloren gaan. Probeer niet langer dan nodig te koken in weinig water of stoom je groenten. Bij stomen blijven er meer voedingsstoffen behouden en blijft de smaak ook beter behouden [1,2,4]. Laat groenten ook nooit lang in water staan en eet het voedsel meteen na de bereiding.
Gezonde recepten met ingevroren groente
Op onze receptenpagina vind je veel gezonde, slanke en groenterijke recepten. Ook met ingevroren groenten! Maak bijvoorbeeld eens deze makkelijke vegetarische paella met diepvrieserwtjes. Of ga voor deze combo van zalm met diepvriesspinazie.