Blauwe bessen krijgen geregeld het predicaat superfood. Maar is dat terecht? Zijn deze bessen echt zo gezond?
Wat zijn blauwe bessen?
Deze bessen komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en moeten niet verward worden met bosbessen. Deze vrucht heeft een friszoete smaak en kan bijvoorbeeld gebruikt worden als vulling bij taarten, in shakes/kwark én als gezond tussendoortje. Je kunt de vrucht goed bewaren en ook invriezen.
Zijn blauwe bessen gezond?
Ja, blauwe bessen zijn gezond. Ze bevatten namelijk weinig calorieën en de nodige gezonde voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Zoals vitamine c en voedingsvezels. Daarnaast bevatten deze bessen net zoals rode druiven en kersen het stofje anthocyaan.
Anthocyaan is een antioxidant die allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen krijgt toegeschreven. Maar het wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog niet rond. Oftewel het is nog niet glashelder hoe deze stof precies onze gezondheid positief kan beïnvloeden. Wil je meer weten over dit onderwerp? Dat lees je in dit artikel over het positieve effect van antioxidanten.
Varieer voldoende
Met één soort fruit krijg je niet alle voedingsstoffen binnen. Het is daarom van belang om voldoende te variëren met verschillende soorten fruit en groentes.
Daarnaast is het belangrijk om de blauwe bessen niet te lang te bewaren, omdat anders de gezonde stoffen verloren gaan. Bewaar ze maximaal 5 dagen in de la van je koelkast.
Deze fruitsoort is bij verschillende (winkels) online en offline verkrijgbaar (waaronder supermarkten).