FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Wat is een realistisch transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
FIT.nl » Begrippen » Vezels

Niet gecategoriseerd

Vezels

Wat zegt de wetenschap?

8 februari 2024 geplaatst
8 februari 2024 geüpdatet
Begrippen

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Deze vorm van koolhydraten dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

vezelrijke-voeding

Dit artikel bevat 10 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Inhoudsopgave

  • Wat zijn voedingsvezels?
  • Hoeveel vezels moet ik eten?
  • Tips om makkelijker meer vezels te eten
  • Waarom zijn vezels gezond?
  • Etiket: wanneer is voeding vezelrijk?
Lees meer
Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc. Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Wat zijn voedingsvezels?
  • Hoeveel vezels moet ik eten?
  • Tips om makkelijker meer vezels te eten
  • Waarom zijn vezels gezond?
  • Etiket: wanneer is voeding vezelrijk?

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels vormen een groep stoffen die niet door de dunne darm worden geabsorbeerd. Voedingsvezels zijn voornamelijk koolhydraten afkomstig van de celwand van planten. Er kan onderscheid gemaakt worden in niet-verteerbare (niet fermenteerbaar) en verteerbare (fermenteerbare) vezels [1].

Fermenteerbare vezels:

  • Deze worden afgebroken door bacteriën in de darmen.
  • Ze bevorderen een goede bloedcirculatie.
  • Bevorderen de stoelgang.
  • Leveren een beetje energie. Bij de fermentatie komt namelijk energie vrij, gemiddeld ongeveer twee kilocalorieën per gram vezel. De darmcellen kunnen deze energie gebruiken.

Niet fermenteerbare vezels:

  • Zorgen voor een vol gevoel.
  • Verlagen het cholesterol.
  • Worden niet opgenomen door het lichaam.
  • Leveren geen energie.

Wat zijn vezelrijke producten?

Producten die veel voedingsvezels bevatten, zijn volkorenproducten, ontbijtgranen (muesli en havermout), peulvruchten, groente en fruit.

Hoeveel vezels moet ik eten?

Nederlanders eten gemiddeld 20 gram voedingsvezels per dag. Dit is lager dan de aanbeveling van 30 (vrouwen) – 40 (mannen) gram vezels per dag. Dit krijg je binnen als je elke dag 200 gram groente, 2 stukken fruit, 5-6 sneetjes volkorenbrood en 200 gram volkorenpasta, volkorenrijst of aardappelen eet [3].

Doelgroep

Hoeveel vezels?

Volwassen mannen en jongens vanaf 14 jaar

40 gram vezels per dag

Volwassen vrouwen en meisjes vanaf 14 jaar

30 gram vezels per dag

Jongens van 9 t/m 13 jaar

30 gram vezels per dag

Meisjes van 9 t/m 13 jaar

25 gram vezels per dag

Jongens van 4 t/m 8 jaar

25 gram vezels per dag

Meisjes van 4 t/m 8 jaar

20 gram vezels per dag

Kinderen van 1 t/m 3 jaar

15 gram vezels per dag

Een ander meer precieze advies komt uit de berekening: 14 gram per 1000 kcal [4]. Als je 3000 kilocalorieën eet, komt dit neer op 42 gram vezels.

Wil je meer vezels eten? Doe dit dan geleidelijk en observeer je lichamelijke reactie om mogelijke ongemakken te voorkomen. Daarnaast zijn er grote individuele voorkeuren. Kijk goed wat bij jou past op jouw leeftijd en lijf!

Kun je ook te veel vezels binnenkrijgen?

Tot op heden is geen duidelijke bovengrens vastgesteld. We weten wel uit de praktijk de sporters die veel eiwitrepen eten (met vezels) kunnen leiden tot maag- en darmproblemen. Daarnaast leidt een voedingspatroon met meer dan 50-60 gram vezels soms tot maag- en darmproblemen. Dit komt vaker voor bij mensen die een volledig plantaardig voedingspatroon volgen [5]. En tenslotte is het raadzaam om eerst een diëtist te contacteren als je supplementen overweegt met extra vezels.

Verder laat onderzoek niet zien dat een hoge inname van voedingsvezels nadelige gevolgen heeft bij volwassenen, zoals blijkt uit de recentste overzichtsstudie. Er is vooralsnog geen aanvaardbare bovengrens voor vezelinname [1]. Helaas is er op dit gebied weinig werk verzet sinds het laatste positieartikel werd gepubliceerd.

Houd rekening met medicatie

Slik je medicatie? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de interactie met vezelrijke voeding. Bij sommige schildklier- en antidiabetica medicatie moet je de vezels verspreid over een aantal uur na of voor je medicatie slikken. Overleg dit met je huisarts of apotheker.

Tips om makkelijker meer vezels te eten

  • Kies voor volkoren: vervang witbrood, pasta, en rijst door hun volkoren varianten. Zoals volkorenbrood, volkoren pasta, en zilvervliesrijst.
  • Meer groenten en fruit: voeg bij elke maaltijd en als snack groenten en fruit toe. Laat de schil zitten waar dat kan, want daar zitten veel vezels in.
  • Peulvruchten: voeg bonen, linzen, en andere peulvruchten toe aan salades, soepen, en stoofschotels.
  • Noten en zaden: een handje noten of zaden als snack of toegevoegd aan maaltijden levert een goede dosis vezels.
  • Vezelrijke snacks: Kies voor snacks die rijk zijn aan vezels, zoals rauwe groenten, fruit, popcorn, of volkoren crackers.

Waarom zijn vezels gezond?

Voedingsvezels zijn om een aantal redenen belangrijk, namelijk:

Betere darmwerking

Vezels zorgen voor een betere stoelgang doordat ze vocht opnemen, waardoor de maaginhoud groter wordt. Een grotere maaginhoud draagt bij aan een betere darmwerking [1].

Vol gevoel

Vezelrijke voeding geeft een voller gevoel zodat je minder snel trek krijgt [1]. Dit maakt het gemakkelijker om af te vallen en op gewicht te blijven.

Voedingsvezels verminderen de kans op diabetes type 2

Uit een recente overzichtsstudie is gebleken een vezelrijk dieet mogelijk de kans verkleint op diabetes type 2 [2]. Het is de vraag of dit effect direct te wijten is aan de ingenomen voedingsvezels, of dat mensen die meer voedingsvezels nemen minder overgewicht hebben en daardoor een verlaagde kans hebben op diabetes type 2 [1][2]. Wanneer er binnen de verschillende onderzoeken namelijk gecontroleerd werd voor wie wel of geen overgewicht heeft, dan is er geen relatie te zien tussen de inname van voedingsvezels en diabetes type 2 [3]. Een verhoogde vezelconsumptie lijkt wel te leiden tot betere insulineresistentie [6].

Kleinere kans op hart- en vaatziekten

Verder laat de meest uitgebreide meta-analyse tot nu toe zien dat het eten van vezels leidt tot gezondere bloeddruk en lagere cholesterolwaardes [6]. Het opvallende is wel dat meer het eten van meer dan 10 gram vezels niet leidt tot meer positieve gezondheidseffecten dan 5-10 gram.

Goed voor je cholesterolwaardes

Verschillende voedingsvezels (met name uit granen) hebben een gunstig effect op het verlagen van het slechte cholesterol (LDL en TC) [2][3].

Vezels en het microbioom

Verder zijn er steeds meer studies die laten zien dat een verhoogde vezelconsumptie leidt tot een gezonder microbioom. Kortom, vezels voeden de aanmaak van bacteriën in je maag- en darmstelsel. Daarnaast wordt een verhoogde consumptie van vezels geassocieerd met een kleinere kans op mentale problemen zoals een depressie [7][8][9]. Dit komt terug op de de gut-brain axis waarover steeds meer onderzoek uitkomt [10].

Val je makkelijker af val je meer vezels eet?

Het voordeel van het eten van producten met meer vezels is dat ze over het algemeen minder calorieën bevatten dan zwaar bewerkte voeding. Dit zorgt ervoor dat het afslanken makkelijker gaat. Verder kunnen vezels een vol gevolg geven wat je mogelijk ook helpt om makkelijker in een negatieve energiebalans te blijven.

Etiket: wanneer is voeding vezelrijk?

Als er op de verpakking staat dat een product een ‘bron van vezel’ is, dan moet een voedingsmiddel ten minste 3 gram vezel per 100 gram bevatten of 1,5 gram per 100 kilocalorieën. Als er staat ‘rijk aan vezel’, geldt dat een product ten minste 6 gram vezel per 100 gram moet bevatten, of 3 gram per 100 kilocalorieën.

Ben je van plan meer vezels te gaan eten? Schroef dit gecontroleerd op en test het eens een paar werken of je verschilt merkt. En vergeet niet dat vezelrijke producten ook calorieën bevatten.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp link link gekopieërd!

Bekijk ook...

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Andere top artikelen

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Referenties

[1]

Geraadpleegd; het voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

[2]

Holleander, P.L., Kristensen, P.M., &  Ross, A.B. (2015) Whole-grain and blood lipid changes in apparently healthy adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled studies. The American journal of clinical nutrition. 102(3), 556-72. Doi: 10.3945/ajcn.115.109165

[3]

The InterAct Consortium (2015). Dietary fibre and incidence of type 2 diabetes in eight European countries: the EPIC-InterAct Study and a meta-analysis of prospective studies. Diabetologia. Doi: 10.1007/s00125-015-3585-9

[4]

Hawley, J. A., & Leckey, J. J. (2015). Carbohydrate dependence during prolonged, intense endurance exercise. Sports Medicine, 45, 5-12.

[5]

Dahl, W. J., & Stewart, M. L. (2015). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: health implications of dietary fiber. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(11), 1861-1870.

[6]

Fu, L., Zhang, G., Qian, S., Zhang, Q., & Tan, M. (2022). Associations between dietary fiber intake and cardiovascular risk factors: An umbrella review of meta-analyses of randomized controlled trials. Frontiers in Nutrition, 9, 2153.

[7]

Saghafian, F., Hajishafiee, M., Rouhani, P., & Saneei, P. (2023). Dietary fiber intake, depression, and anxiety: A systematic review and meta-analysis of epidemiologic studies. Nutritional neuroscience, 26(2), 108-126.

[8]

Liu, Y., Ju, Y., Cui, L., Liu, T., Hou, Y., Wu, Q., … & Wang, X. (2021). Association between dietary fiber intake and incidence of depression and anxiety in patients with essential hypertension. Nutrients, 13(11), 4159.

[9]

Saghafian, F., Sharif, N., Saneei, P., Keshteli, A. H., Hosseinzadeh-Attar, M. J., Afshar, H., … & Adibi, P. (2021). Consumption of dietary fiber in relation to psychological disorders in adults. Frontiers in Psychiatry, 12, 587468.

[10]

Carabotti, M., Scirocco, A., Maselli, M. A., & Severi, C. (2015). The gut-brain axis: interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems. Annals of gastroenterology: quarterly publication of the Hellenic Society of Gastroenterology, 28(2), 203.

Lees meer

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact