Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
eiwitten plantaardig spiermassa
FIT.nl / Spiermassa / Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

Spiermassa

Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

Spiermassa

De eeuwige discussie: is dierlijk whey beter dan plantaardig eiwit voor spieropbouw? Het lijkt weinig uit te maken. Lees hier hoe dat zit!
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Spreker, coach en onderzoeker
Gepubliceerd: 31 maart 2022
Laatste update: 13 juli 2022
Leestijd: 8 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Bouw je net zo veel spiermassa op als je alléén maar plantaardige eiwitten eet, en geen dierlijke? En specifieker: zijn plantaardige eiwitshakes net zo effectief als het dierlijke whey?

Het korte antwoord: whey krijgt in studies met een mechanisch karakter het voordeel van de twijfel. Langetermijnstudies met spieropbouw en spierkracht als uitkomstmaat laten zien dat plantaardige en dierlijke eiwitten (bijna) net zo goed werken. Echter: in deze studies zijn bijna allemaal enkel beginnende sporters als deelnemers opgenomen. Vooralsnog krijgt whey nét het voordeel van de twijfel in vergelijking met plantaardige eiwitbronnen. Maar je kunt dit verschil makkelijk overbruggen door gewoonweg iets meer plantaardig eiwit te eten en verschillende plantaardige eiwitbronnen te combineren, in het geval je dierlijke eiwitten wilt laten staan.

Zelf onze eiwitten uitproberen? In onze shop vind je zowel whey protein als hoogwaardig vegan protein.

Podcast over dit onderwerp

Waarom is dit vraagstuk zo belangrijk?

De wereldbevolking zal naar verwachting in 2050 ongeveer 9,6 miljard mensen beslaan. Het is de vraag of de planeet en de mensheid met zo’n grote populatie in staat is om voldoende dierlijke eiwitbronnen te garanderen voor elke aardbewoner. Het is namelijk zo dat voor het verkrijgen van dierlijke eiwitbronnen veel meer land en middelen nodig zijn dan voor de productie van plantaardige eiwitten. Zo gaat er véél meer sojateelt naar veevoeder dan dat het in onze mensenmonden terechtkomt. Dat lijkt natuurlijk nogal krom. In het geval soja of erwteneiwit bijvoorbeeld net zo’n goede eiwitbron zou zijn als vlees, zouden we in één klap veel meer monden kunnen voeden door de switch naar plantaardig te maken. Om de planeet en mensheid te beschermen is dan ook onderzoek naar plantaardige eiwitbronnen relevant.

De theorie: whey zou superieur zijn aan plantaardige proteïne

Als je fanatieke krachtsporters mag geloven zijn melkproducten zoals whey protein en caseïne superieur op het gebied van de omzetting van eiwitten naar spiermassa.

En hier is ook wel wat bewijs voor. De drie belangrijkste redenen volgen hieronder.

Andere opname & vertering

De vertering en opname van plantaardige eiwitbronnen is gemiddeld lastiger dan dierlijke eiwitten [1]. Dit komt door een andere samenstelling in combinatie met vezels, polyfenolen en vaak een meer complexe structuur. Een voorbeeld: het verschil in opname tussen de omzetting van sojabonen of erwten in vergelijking met een whey-shake. Recente data laten zien dat bij mensen ongeveer 85-95% van het eiwit in hele eieren en kip wordt opgenomen, vergeleken met slechts ~50-75% van het eiwit in kikkererwten, mungboon en gele erwten [26][27]. Oftewel: de manier van bewerking is van invloed.

Dit zie je ook terug in de onderstaande figuur 1 waarbij duidelijk wordt dat je veel meer calorieën moet eten aan quinoa in vergelijking met vis of ei om een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Dit effect valt echter grotendeels weg als sojabonen of erwten worden omgezet in poedervorm. Hierbij is de opname vrijwel vergelijkbaar en direct beschikbaar voor de spiereiwitsynthese [28].

Figuur 1: Opname van verschillende soorten eiwitbronnen ten opzichte van de hoeveelheid calorieën

40279_2021_1540_Fig2_HTML

Verschil in essentiële aminozuren

Plantaardige eiwitbronnen hebben vaker een lagere hoeveelheid essentiële aminozuren – en dan met name van leucine, lysine and methionine en de twee andere BCAA’s (isoleucine en valine) [1]. Dit valt af te lezen in onderstaande tabel en figuur waarin je een overzicht ziet van de essentiële aminozuren per product.

Maar er zijn uitzonderingen zoals je kunt zien, want producten zoals raapzaad – (29%), erwt- (30%), maïs- (32%) en aardappeleiwit (37%) hebben een vergelijkbaar of zelfs grotere hoeveelheid in geconcentreerde vorm aan essentiële aminozuren in vergelijking met caseïne (34%) of ei-eiwit (32%) [29]. In theorie kunnen bepaalde voedingsproducten voldoende essentiële aminozuren leveren voor een goede spiereiwitsynthese en spierherstel.

Figuur 2: Hoeveelheid aminozuren per voedingsproduct [21]

essentiele-aminozuren

 

Andere voedingsstoffen

Daarnaast bevatten dierlijke producten vaak ook meer taurine, carnosine, creatine, collageen en cholesterol. Dit zijn allemaal voedingsstoffen die de spieropbouw (in)direct bevorderen [2-7].

Wil je meer weten over hoe spieropbouw precies verloopt? En hoe het lichaam zich herstelt na een zware training? Lees hier hoe je lichaam eiwitten omzet in spieren.

Tabel 1: Hoeveelheid eiwit per type eiwitsoort [19]

Gram per 100 gram eiwitErwteneiwit-isolaatWhey-eiwit-isolaat
BCAA’s
Isoleucine4.75.6
Leucine8.212.7
Valine5.05.4
Andere aminozuren
Alanine4.34.9
Arginine8.72.4
Aspartic acid11.511.4
Cystine0.12.8
Glutamic acid16.716.1
Glycine4.01.7
Histidine2.52.0
Lysine7.110.2
Methionine1.12.3
Phenylalanine5.53.5
Proline4.34.7
Serine5.13.3
Threonine3.84.7
Tryptophan0.12.9
Tyrosine3.83.6

Maar is whey wel écht het beste? Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek?

Om meer duidelijkheid te krijgen duiken we zowel in de wereld van mechanisch onderzoek (bestudering van de directe eiwitsynthese) als in meer langetermijonderzoek waarbij spiermassa als uitkomstmaat gebruikt wordt.

Directe meting van spiereiwitsynthese

De beste manier om direct verschil te meten tussen plantaardig en dierlijk eiwit is door een spiereiwitsynthese-meting. Vooralsnog lijkt whey in vergelijking met soja-eiwit tot een hogere eiwitsynthese te resulteren bij zowel jonge als oudere sporters [8][9]. Dit valt ook af te lezen uit de onderstaande twee figuren [9].

Figuur 3 en 4: invloed van eiwitsoort op eiwitsynthese hoeveelheid en tijd [9]

soy-whey-verschil

leucine-afgifte

De reden hiervoor lijkt de grotere hoeveelheid leucine in whey en een snellere opname in vergelijking met soja-eiwit. Aanvullend lijkt ook dat het dierlijke caseïne-eiwit de eiwitsynthese beter stimuleert dan tarwe-eiwit [10] en dat whey-eiwit tot een verhoogde afgifte leidt van essentiële aminozuren in vergelijking met erwteneiwit [11]. Interessant is dat maïseiwit wel een vergelijkbaar effect laat zien als whey-eiwit wanneer de spiereiwitsynthese gemeten wordt [12]. Ander onderzoek onder voetballers laat ander effect zien waarbij sporters met een soja-shake vergelijkbare herstelwaardes laten zien als met een whey-shake [23].

Recent krijgt het ook eiwit afkomstig van schimmel (mycoprotein) meer aandacht. Dit eiwit lijkt een interessant plantaardig alternatief te zijn en komt enigszins in de buurt van whey wat betreft spiereiwitsynthese [20]. Hierbij is het vooralsnog wel nodig om de hoeveelheid die je eet te verhogen om een vergelijkbaar effect te krijgen als whey-eiwit. Meer recent onderzoek bevestigt dat er geen verschil werd gevonden in spiereiwitynthese na 3 dagen tussen een dierlijk voedingspatroon en een plantaardig voedingspatroon met mycoprotein [22]. Dezelfde onderzoeksgroep toonde aan dat schimmel-eiwit zelfs tot een hogere eiwitsynthese leidt dan melkeiwit, mits er gecontroleerd werd voor hetzelfde leucinegehalte [24]. Een kanttekening hierbij is dat de groep met schimmel-eiwit meer eiwitten binnenkreeg (ongeveer 20% meer). Dit kan het beeld vertekenen.

Meer onderzoek met een vergelijkbare hoeveelheid is nodig om echt duidelijkheid te krijgen over het effect op de spiereiwitsynthese.

Hoe zit het dan met studies naar het effect als je sporters gedurende een langere periode een plantaardige of dierlijke eiwitshake geeft? Wat doet dit met de hoeveelheid spiermassa? Hieronder vind je een onderscheid tussen de verschillende producten.

Verschil in spiermassa tussen whey en rijst- of erwtenewit

Eerder onderzoek naar langetermijneffecten laten interessante bevindingen zien. De onderzoekers vonden namelijk geen duidelijk verschil in spiermassa na acht weken tussen het gebruik van een extra shake met rijst- of whey-eiwit [13]. Een verklaring die onderzoekers aandragen is de hoeveelheid leucine in de shake. Als de hoeveelheid rijsteiwit binnen de leucinedrempel van 1,7-3,5 gram valt, die gezien wordt als effectief, heeft het daarmee een vergelijkbaar effect als whey-eiwit.

Figuur 5: Hoeveelheid leucine van rijst- en whey-eiwit [13]

Leucine-drempel

Andere onderzoekers geven aan dat de spiereiwitsynthese optimaal gestimuleerd wordt bij een inname van 2,7 gram leucine per maaltijd [21]. Waarbij de auteur speculeert dat dit mogelijk nog hoger ligt bij heel getrainde jonge sporters. Zoals je kunt zien in de bovenstaande afbeelding heb je daar ongeveer 24 gram eiwit of 36 gram rijsteiwit voor nodig.

Daarentegen geeft onderzoek ook aan dat bijvoorbeeld bij soja-eiwit een dubbele dosis (40 gram eiwit) alsnog niet dezelfde spiereiwitsyntese geeft als een enkele portie van 20 gram whey [30]. Oftewel: het is nog onduidelijk of de dosis verhogen altijd effectief is voor een volledig aminozuurprofiel.

Maar er is wel goed nieuws op dit gebied: in 2015 kwam een studie uit die heel veel aandacht trok waarbij het effect van erwteneiwit vergeleken werd met whey-ewit. De resultaten veranderden de visie van de sportvoedingswereld. Want er was in dit onderzoek geen duidelijk verschil tussen whey en erwteneiwit op de hoeveelheid spier- en vetmassa [14]. Dit werd bevestigd in recent onderzoek onder getrainde sporters die zowel voor als na de training een erwten- of whey-shake namen. Onder deze groep crossfitters werd geen verschil gevonden [16]. Meer recent kwam een onderzoek uit waarbij whey-eiwit betere bloedwaardes gerelateerd aan herstel liet zien. Deze meting vond plaats 5 dagen na een zware excentrische training [15].

Kortom: the jury is still out on this topic. Voor zowel het onderzoek met rijsteiwit en erwtenewit geldt dat het hier om de eerste verkennende onderzoeken gaat. Meer onderzoek is nodig om vast te stellen of er een verschil bestaat tussen de twee genoemde eiwitbronnen.

Langetermijnonderzoek naar soja-eiwit

Hoe zit het dan met soja-eiwit? Is dit net zo goed als whey-eiwit? Een interessante meta-analyse vergeleek het effect van whey versus soja-eiwit op spiermassa en spierkracht bij proefpersonen die aan krachttraining deden [18]. Van de negen studies toonden drie daarvan de voorkeur aan voor dierlijk eiwit en zes studies lieten geen duidelijk verschil zien tussen eiwitvormen. Kortom, mogelijk is er een lichte voorkeur voor whey-eiwit. Maar verwacht geen al te grote verschillen, áls er al een verschil bestaat…

Een recente meta-analyse illustreert een ander beeld en geeft aan dat er geen verschil is gevonden tussen plantaardige en dierlijke eiwitbronnen op de hoeveelheid spierkracht en spiermassa [25]. Echter, zijn hier wel een aantal kanttekeningen bij te maken, aangezien dit afhankelijk is van de totale hoeveelheid eiwitten en de trainingservaring. Verwacht wordt dat gevorderde en jonge sporters gevoeliger zijn voor de eiwitbron en kwaliteit en dit de uitkomst kan veranderen [21].

Een geheel plantaardig voedingspatroon: wat is het effect op spiermassa?

Een andere studie die 12 weken duurde vergeleek een dierlijk met een plantaardig voedingspatroon in combinatie met krachttraining onder condities waarbij veel eiwitten werden ingenomen (minimaal 1,6 gram eiwit per dag) [17]. Beide groepen lieten een duidelijke stijging zien van vetvrije massa, toename van type 1 en 2 spiervezels en meer kracht met de leg press machine. Hierbij werden geen verschillen gevonden tussen de beide groepen. Deze studie werd uitgevoerd bij beginnende sporters. Dit kan een vertekend beeld geven. Gevorderde sporters hebben mogelijk een meer nauwgezet voedingspatroon nodig wat weer tot andere resultaten kan leiden.

Dit zijn de eerste, betrouwbare onderzoeken over dit onderwerp. Toekomstig onderzoek moet meer duidelijkheid geven of er echt een duidelijk verschil bestaat tussen soja-, erwteneiwit of whey-eiwit. Het kan ook zijn dat in de toekomst op het gebied van plantaardige eiwitten flinke stappen worden gemaakt, aangezien dit een vrij nieuwe productgroep is.

Samenvatting: dierlijke of plantaardige eiwitten; zo veel maakt het niet uit

Direct onderzoek naar de eiwitsynthese-meting geeft het voordeel van de twijfel voor dierlijk eiwit. Whey-eiwit lijkt een betere ‘response’ te geven als gevolg van een hogere leucinehoeveelheid en de andere belangrijke essentiële aminozuren.

Meer langetermijntudies laten een gemixt resultaat zien en geven géén duidelijk voordeel voor whey-eiwit ten opzichte van soja- of erwteneiwit. Maar ook hier is het onderzoek nog van beperkte kwaliteit en niet uitgevoerd onder ervaren krachtsporters. De theorie is dat ervaren krachtsporters mogelijk anders reageren op eiwitkwaliteit.

De onderzoeksgroep van Barrazaga vat het geheel treffend samen [1]: het lijkt dat whey en dierlijk eiwit de voordeel van de twijfel heeft. Maar je kunt dit verschil makkelijk overbruggen door gewoonweg wat meer plantaardig eiwit te eten en verschillende eiwitbronnen te combineren, in het geval je dierlijke eiwitten wilt laten staan.

Dit doe je door eiwitinname van een plantaardig product te vermenigvuldigen met 1,2-1,9 afhankelijk van de hoeveelheid en samenstelling van essentiële aminozuren. Zo ben je er vrijwel zeker van dat je een vergelijkbaar effect hebt.

Vind je dit interessant en wil je meer plantaardige eiwitten aan je voeding toevoegen? Lees hier welke plantaardige eiwitbronnen wij aanraden.

Je hebt vast wel eens gehoord dat je eiwitbronnen moet combineren om een volledig aminozuurprofiel binnen te krijgen. Maar klopt dat wel…? Lees hier meer over het combineren van plantaardige eiwitbronnen.

Twijfel je om meer sojaproducten te eten omdat je hebt gehoord dat het slecht voor je is? Lees hier of soja voor mannen gevaarlijk is voor het testosteron.

Zelf onze eiwitten uitproberen? In onze shop vind je zowel whey protein als hoogwaardig vegan protein.

Auteur
Jeroen van der Mark
Spreker, coach en onderzoeker
Geschreven door: Jeroen van der Mark, MSc.
Jeroen van der Mark is spreker, coach en onderzoeker van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitair opleiding als een coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om fitter en gelukkiger te worden. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de succesvolle boeken de FIT Methode & SLANKER. Jeroen is fanatiek krachtsporter en calisthenics atleet en houdt ervan om een rondje te fietsen of sprintjes te trekken op de atletiekbaan. Een allround kracht- en duursporter. Hij lijkt heel serieus op deze foto, maar in het echt is het een lolbroek. Meer weten? Lees hier meer over het team en de missie. Hoogtepunten: 1. Website van het jaar 2021 - 2. Nr. 1 Fitness podcast van NL. 3. - Recent ontwikkeld een nieuwe cursus over gedragsverandering voor leefstijlprofessionals, coaches en diëtisten. Persoonlijk contact met Jeroen voor een workshop, coaching of advies? Hier vind je zijn persoonlijke pagina.

Andere artikelen voor jou

  • Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

    Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

    Door Jeroen van der Mark
  • Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

    Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

    Door Jeroen van der Mark
  • Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

    Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

    Door Jeroen van der Mark
  • Kun je de samenstelling van je spierweefsel veranderen?

    Kun je de samenstelling van je spierweefsel veranderen?

    Door Linde van Welzen

Referenties

[1]

Berrazaga, I., Micard, V., Gueugneau, M., & Walrand, S. (2019). The role of the anabolic properties of plant-versus animal-based protein sources in supporting muscle mass maintenance: a critical review. Nutrients, 11(8), 1825.

[2]

Wu, G. (2020). Important roles of dietary taurine, creatine, carnosine, anserine and 4-hydroxyproline in human nutrition and health. Amino acids, 52(3), 329-360.

[3]

Kerksick, C. M., Wilborn, C. D., Roberts, M. D., Smith-Ryan, A., Kleiner, S. M., Jäger, R., … & Kreider, R. B. (2018). ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 1-57.

[4]

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral collagen supplementation: a systematic review of dermatological applications. Journal of drugs in dermatology: JDD, 18(1), 9-16.

[5]

Bagheri, R., Moghadam, B. H., Ashtary-Larky, D., Forbes, S. C., Candow, D. G., Galpin, A. J., … & Wong, A. (2021). Whole egg vs. egg white ingestion during 12 weeks of resistance training in trained young males: A randomized controlled trial. The Journal of Strength & Conditioning Research, 35(2), 411-419.

[6]

Lee, C. W., Lee, T. V., Chen, V. C., Bui, S., & Riechman, S. E. (2011). Dietary Cholesterol Affects Skeletal Muscle Protein Synthesis Following Acute Resistance Exercise.

[7]

Riechman, S. E., Andrews, R. D., MacLean, D. A., & Sheather, S. (2007). Statins and dietary and serum cholesterol are associated with increased lean mass following resistance training. The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 62(10), 1164-1171.

[8]

Tang, J. E., Moore, D. R., Kujbida, G. W., Tarnopolsky, M. A., & Phillips, S. M. (2009). Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. Journal of applied physiology.

[9]

Yang, Y., Churchward-Venne, T. A., Burd, N. A., Breen, L., Tarnopolsky, M. A., & Phillips, S. M. (2012). Myofibrillar protein synthesis following ingestion of soy protein isolate at rest and after resistance exercise in elderly men. Nutrition & metabolism, 9(1), 1-9.

[10]

Gorissen, S. H., Horstman, A. M., Franssen, R., Crombag, J. J., Langer, H., Bierau, J., … & Van Loon, L. J. (2016). Ingestion of wheat protein increases in vivo muscle protein synthesis rates in healthy older men in a randomized trial. The Journal of nutrition, 146(9), 1651-1659.

[11]

Brennan, J. L., Keerati-U-Rai, M., Yin, H., Daoust, J., Nonnotte, E., Quinquis, L., … & Bolster, D. R. (2019). Differential responses of blood essential amino acid levels following ingestion of high-quality plant-based protein blends compared to whey protein—a double-blind randomized, cross-over, clinical trial. Nutrients, 11(12), 2987.

[12]

Pinckaers, P. J., Weijzen, M. E., Houben, L. H., Zorenc, A. H., Kouw, I. W., Groot, L. C. D., … & Loon, L. J. V. (2020). The muscle protein synthetic response following ingestion of corn protein, milk protein and their protein blend in young males. Current Developments in Nutrition, 4(Supplement_2), 651-651.

[13]

Joy, J. M., Lowery, R. P., Wilson, J. M., Purpura, M., De Souza, E. O., Wilson, S. M., … & Jäger, R. (2013). The effects of 8 weeks of whey or rice protein supplementation on body composition and exercise performance. Nutrition journal, 12(1), 1-7.

[14]

Babault, N., Paizis, C., Deley, G., Guerin-Deremaux, L., Saniez, M. H., Lefranc-Millot, C., & Allaert, F. A. (2015). Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial vs. whey protein. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 3-014-0064-5.

[15]

Nieman, D. C., Zwetsloot, K. A., Simonson, A. J., Hoyle, A. T., Wang, X., Nelson, H. K., … & Guérin-Deremaux, L. (2020). Effects of Whey and Pea Protein Supplementation on Post-Eccentric Exercise Muscle Damage: A Randomized Trial. Nutrients, 12(8), 2382.

[16]

Banaszek, A., Townsend, J. R., Bender, D., Vantrease, W. C., Marshall, A. C., & Johnson, K. D. (2019). The effects of whey vs. pea protein on physical adaptations following 8-weeks of high-intensity functional training (HIFT): A pilot study. Sports, 7(1), 12.

[17]

Hevia-Larraín, V., Gualano, B., Longobardi, I., Gil, S., Fernandes, A. L., Costa, L. A., … & Roschel, H. (2021). High-protein plant-based diet versus a protein-matched omnivorous diet to support resistance training adaptations: a comparison between habitual vegans and omnivores. Sports Medicine, 51(6), 1317-1330.

[18]

Messina, M., Lynch, H., Dickinson, J. M., & Reed, K. E. (2018). No difference between the effects of supplementing with soy protein versus animal protein on gains in muscle mass and strength in response to resistance exercise. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 28(6), 674-685.

[19]

USDA National Nutrient Database for Standard Reference and USDEC Reference Manual for U.S. Whey and Lactose Products; Roquette, France.

[20]

Derbyshire, D. E. (2021). Fungal Protein–What is it and What is the Health Evidence? A Systematic Review Focusing on Mycoprotein. Frontiers in Sustainable Food Systems, 5, 18.

[21]

Pinckaers, P. J., Trommelen, J., Snijders, T., & van Loon, L. J. (2021). The anabolic response to plant-based protein ingestion. Sports Medicine, 51(1), 59-74.

[22]

Monteyne, A. J., Dunlop, M. V., Machin, D. J., Coelho, M. O., Pavis, G. F., Porter, C., … & Wall, B. T. (2021). A mycoprotein-based high-protein vegan diet supports equivalent daily myofibrillar protein synthesis rates compared with an isonitrogenous omnivorous diet in older adults: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 126(5), 674-684.

[23]

Kritikos, S., Papanikolaou, K., Draganidis, D., Poulios, A., Georgakouli, K., Tsimeas, P., … & Fatouros, I. G. (2021). Effect of whey vs. soy protein supplementation on recovery kinetics following speed endurance training in competitive male soccer players: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18(1), 1-15.

[24]

Monteyne, A. J., Coelho, M. O., Porter, C., Abdelrahman, D. R., Jameson, T. S., Jackman, S. R., … & Wall, B. T. (2020). Mycoprotein ingestion stimulates protein synthesis rates to a greater extent than milk protein in rested and exercised skeletal muscle of healthy young men: a randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 112(2), 318-333.

[25]

Lim, M. T., Pan, B. J., Toh, D. W. K., Sutanto, C. N., & Kim, J. E. (2021). Animal protein versus plant protein in supporting lean mass and muscle strength: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients, 13(2), 661.

[26]

Kashyap, S., Shivakumar, N., Varkey, A., Duraisamy, R., Thomas, T., Preston, T., … & Kurpad, A. V. (2018). Ileal digestibility of intrinsically labeled hen’s egg and meat protein determined with the dual stable isotope tracer method in Indian adults. The American journal of clinical nutrition, 108(5), 980-987.

[27]

Kashyap, S., Varkey, A., Shivakumar, N., Devi, S., Reddy B H, R., Thomas, T., … & Kurpad, A. V. (2019). True ileal digestibility of legumes determined by dual-isotope tracer method in Indian adults. The American journal of clinical nutrition, 110(4), 873-882.

[28]

Gausseres, N., Mahe, S., Benamouzig, R., Luengo, C., Ferriere, F., Rautureau, J., & Tomé, D. (1997). [15N]-labeled pea flour protein nitrogen exhibits good ileal digestibility and postprandial retention in humans. The Journal of nutrition, 127(6), 1160-1165.

[29]

Gorissen, S. H., Crombag, J. J., Senden, J. M., Waterval, W. A., Bierau, J., Verdijk, L. B., & van Loon, L. J. (2018). Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates. Amino acids, 50(12), 1685-1695.

[30]

Yang, Y., Churchward-Venne, T. A., Burd, N. A., Breen, L., Tarnopolsky, M. A., & Phillips, S. M. (2012). Myofibrillar protein synthesis following ingestion of soy protein isolate at rest and after resistance exercise in elderly men. Nutrition & metabolism, 9(1), 1-9.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact