Dit artikel bevat 7 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.
Auteur: Leefstijlcoach
Gepubliceerd: 19 november 2014
Laatste update: 30 mei 2022
Inhoudsopgave
Wat is taurine?
Taurine is een stof die je lichaam van nature aanmaakt en welke je binnenkrijgt via voeding. Het wordt vaak een aminozuur genoemd, maar aangezien het geen carboxylgroep bevat, is het in strikte zin geen aminozuur. Toch wordt het in de wetenschappelijke wereld geclassificeerd als aminozuur.
In welke producten zit het?
Het zit voornamelijk in vlees, vis, schaaldieren, eieren en in sommige energiedranken. Met name schelpdieren hebben een hoog gehalte. Melk en melkproducten zijn er minder rijk aan.
Wat zijn de effecten van taurine?
Het vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen en beschermt in het oog de fotoreceptoren. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect bij mensen. Er is wel onderzoek bij ratten bekend, maar in verband met de verschillen tussen beide geven wij hieronder alleen een overzicht gegeven wat bekend is bij mensen.
- Doorbloeding en bloeddruk: uit twee onderzoeken blijkt dat het zorgt voor een betere doorbloeding, maar het heeft geen invloed op de bloeddruk [2][3].
- Hartslag: uit drie onderzoeken blijkt dat het de hartslag niet verhoogt [2][[3][4].
- Uithoudingsvermogen: bij patiënten met hartproblemen blijkt dat hun afgelegde loopafstand groter wordt als ze een supplement slikken. Het is nog maar de vraag of dit ook geldt voor mensen zonder hartproblematiek [2]. Uit een recent onderzoek blijkt dat het zorgt voor betere prestaties (1.7%) bij middellange-afstandlopers [7]. De onderzoekers geven wel aan dat ze niet kunnen verklaren hoe het kan dat de experimentele groep beter presteerde dan de controlegroep. Het vreemde is namelijk dat alle meetwaardes (zuurstofopname, hartslag en verzuring) verder gelijk waren.
- Gewichtsverlies: er is één onderzoek bekend waaruit blijkt dat het geen significant effect heeft op gewichtsverlies [2].
- Vetverbranding: bij getrainde wielrenners lijkt het erop dat de verbranding licht wordt verhoogd na een inspanning in combinatie met taurine in vergelijking met de controlegroep [4]. Dit is een enkel onderzoek en onvoldoende om te concluderen dat het een werkzame vetverbrander is.
Is taurine schadelijk?
Het is niet schadelijk, zolang je maar niet meer dan 3000 mg per dag consumeert [6]. Dit is een advies dat is opgesteld onder voorbehoud van de Nationale Voedsel en Waren Autoriteit. Er zijn geen aanwijzingen voor ongewenste effecten. De veiligheid is echter niet systematisch onderzocht.