FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

          Is het ziekenhuisdieet gezond?

          Zijn peulvruchten gezond?

          10 beste plantaardige eiwitten

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
eieren-vragen
FIT.nl / Voeding / Eieren: de belangrijkste informatie

Voeding

Eieren: de belangrijkste informatie

Voeding

Lees hier de meest gestelde vragen over eieren. Bijvoorbeeld: zijn eieren gezond? Sportdiëtiste Neeke legt het uit.
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 7 december 2016
Laatste update: 28 april 2020
Leestijd: 5 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Eieren; geen voedingsmiddel waar zo veel over wordt gediscussieerd. De discussie betreft niet alleen wat er eerder was – de kip of het ei- maar gaat vooral over of eieren wel of niet gezond zijn. Ik dook de literatuur in en zocht het voor jullie uit. 

De eieren die wij Nederlanders voornamelijk eten, zijn afkomstig van de kip. Als ik het in dit artikel over eieren heb, heb ik het dan ook over kippeneieren. Een ei bestaat uit een schaal van kalk, eiwit en een dooier. De schaal is wit of bruin, afhankelijk van de soort kip.

Hoe verloopt het productieproces van een ei?

Speciaal voor de eierindustrie worden leghennen gefokt. Dit zijn andere rassen dan vleeskippen. De leghennen zijn gefokt om veel eieren te leggen en een goede weerstand te hebben. Dit is belangrijk zodat er niet veel kippen doodgaan in de periode dat ze eieren leggen. In een fokkerij worden hennen en hanen met geschikte eigenschappen gefokt, welke vervolgens bevruchte eieren leggen in een vermeerderingsbedrijf.

Deze eieren gaan naar een boerderij waar ze met broedmachines ervoor zorgen dat de eieren uitkomen. De pasgeboren hennen gaan een dag later naar een opfokbedrijf waar ze blijven tot ze 17 weken oud zijn. Heftig detail: De jonge haantjes worden vergast met kooldioxide. Ze produceren geen eieren en hun vlees levert niet voldoende geld op.

Deze manier van fokken geldt voor alle kippen, dus ook de biologische kippen. Pas na de 17 weken gaan de leghennen naar verschillende bedrijven en worden ze op een verschillende manier gehouden: biologisch, vrije-uitloop, scharrel of door middel van een koloniehuisvesting. Na enkele weken gaan de kippen eieren leggen, gemiddeld 6 per week, ofwel 300 eieren per jaar. Na ongeveer 14 maanden neemt deze hoeveelheid af. Als de hen 1,5-2 jaar oud is gaat deze naar de slacht. De eieren gaan naar pakstations waar gekeken wordt of de eierschalen heel en schoon zijn en daar worden ze geselecteerd op gewicht en kwaliteit [1].

Verschillende soorten eieren

De stempel op het ei bestaat uit getallen en letters, bijvoorbeeld: 2 NL 45146 01. Vraag jij je ook altijd af wat die code betekent?

  • Het eerste nummer geeft aan hoe de kip heeft geleefd:
    • 0 = biologisch ei
    • 1 = vrije uitloop ei
    • 2 = scharrelei
    • 3 = koloniehuisvesting
  • NL staat voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar het ei vandaan komt. In Nederland worden vrijwel alleen eieren uit eigen land verkocht.
  • De laatste reeks getallen maken het mogelijk het bedrijf te traceren waar de eieren vandaan komen.

Niet alleen op het ei, maar ook op de verpakking is informatie terug te vinden over het ei. Sommige punten hiervan zijn verplicht:

  • Het formaat van het ei (S, M, L of XL).
  • De houdbaarheidsdatum (THT-datum). Het is wettelijk vastgelegd dat een vers ei 28 dagen na de legdatum houdbaar is. Dit betekent echter niet dat ze ineens bedorven zijn, maar vooral dat je goed moet opletten.
  • Het type ei: biologisch, vrije uitloop, scharrel of kooikip.
  • Het bewaaradvies: na aankoop gekoeld bewaren.
  • Het pakstation, ofwel het bedrijf waar de eieren verpakt zijn.

Namen op de verpakking

Op het etiket van eieren staan verschillende namen. Deze namen zeggen alleen iets over het voer dat de kippen gekregen hebben. Door speciaal voer krijgen de eieren net een iets andere samenstelling. Die eieren zijn niet per definitie gezonder dan gewone eieren [1].

Voedingswaarde van een ei

Eieren leveren vooral eiwit en vet. Respectievelijk 6 en 5 gram per ei van 50 gram. Vooral de eidooier bevat de meeste eiwit en (onverzadigd) vet. Daarnaast bevat het ook een kleine hoeveelheid koolhydraten: 0,1 gram per ei. Eieren zijn rijk aan vitamine B2, B11, B12 en vitamine D en mineralen als fosfor, ijzer, zink en seleen. Omdat ze rijk zijn aan deze voedingsstoffen zijn ze geschikt als vleesvervanger [2].

Gezondheidseffecten van eieren

Cholesterol

Een ei bevat ongeveer 200 mg cholesterol [4]. De inzichten over of eieren wel of geen invloed hebben op het cholesterol blijven erg discutabel. Het Voedingscentrum zegt hier het volgende over:

Eieren zijn rijk aan cholesterol. Producten met cholesterol verhogen het risico op hart- en vaatziekten iets. Ook verhoogt de kans op diabetes type 2 iets als je veel eieren eet. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten [1].

Een recente meta-analyse gepubliceerd in Journal of the American College of Nutrition spreekt dit tegen [3]. In de analyse zijn cohortstudies meegenomen die eierconsumptie koppelen aan het risico op een beroerte of coronaire hartziekte. Wat bleek: een consumptie van 1 ei per dag ging gepaard met 12% minder kans op een beroerte vergeleken met een consumptie van minder dan 2 eieren per week. Er was geen effect op het ontstaan van coronaire hartziekten. Eieren verhogen het LDL-cholesterol, wat wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat deze eventuele negatieve gevolgen teniet worden gedaan door de positieve effecten, zoals het verhogen van het HDL-cholesterol. De consumptie van 7 of meer eieren per week lijkt wel samen te hangen met een hoger risico op diabetes type 2. Echter is dit in combinatie met een hoge inname van cholesterol (400 mg per dag). De inname van cholesterolrijke producten ligt daarentegen in Nederland erg laag, waardoor de gemiddelde Nederlander hiermee weinig extra risico loopt [4].

Mijn advies: Voor gezonde mensen kan dagelijks een eitje geen kwaad. Cholesterol uit voeding lijkt bij gezonde mensen nauwelijks invloed te hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Hierbij is de invloed van vetten veel belangrijker [5]. Mensen die last hebben van een verhoogd cholesterol adviseer ik om niet elke dag een ei te eten.

Salmonella

Eieren zijn een mogelijke bron van de salmonellabacterie welke ook voorkomt in rauw vlees, rauwe melk, vis en garnalen. Pas wanneer de bacteriën zich kunnen vermeerderen op het voedsel ontstaat een infectiegevaar. Dit gebeurt als producten niet voldoende gekoeld bewaard worden of niet goed verhit worden. De bacterie wordt namelijk gedood wanneer een product geheel tot 70 graden Celcius wordt verhit. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella-infectie. Dit komt doordat zij de effecten van zo’n infectie zoals diarree en overgeven minder goed kunnen weerstaan; ze drogen sneller uit. Daarnaast is het immuunsysteem minder in staat om de infectie te bestrijden. Het eten van rauwe eieren of producten wordt afgeraden voor deze groep.

Een infectie met de salmonella typhi of salmonella paratyphi kunnen buiktyphus of parathyfus veroorzaken, wat dodelijk kan zijn als het niet behandeld wordt. Bij andere typen van salmonella verdwijnen bij gezonde mensen de klachten binnen enkele dagen. Blijf bij een infectie goed drinken en zouten aanvullen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het middel ORS. Wanneer je langer dan 3 dagen last hebt van koorts, overgeven en diarree is het verstandig om een arts te raadplegen [6].

Allergieën

Let er op dat kippenei-eiwit allergische reacties kan veroorzaken [1]. Houd hiermee rekening of laat je hierop testen als je vermoedens hebt.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Word je dikker van light frisdranken?

    Word je dikker van light frisdranken?

    Door Jeroen van der Mark
  • 5 tips om meer variatie aan te brengen in je voeding

    5 tips om meer variatie aan te brengen in je voeding

    Door Erik Huizenga
  • Hoe gezond zijn pompoenpitten?

    Hoe gezond zijn pompoenpitten?

    Door Erik Huizenga
  • Zijn dure vormen van suiker gezonder?

    Zijn dure vormen van suiker gezonder?

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Voedingscentrum (2016) Eieren. Geraadpleegd op 21-11-2016 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx

[2]

Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (2016) Nederlands voedingsstofbestand. Geraadpleegd op 21-11-2016 via http://nevo-online.rivm.nl/

[3]

Alexander, D. D., Miller, P. E., Vargas, A. J., Weed, D. L., & Cohen, S. S. (2016). Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke. Journal of the American College of Nutrition, 1-13.

[4]

Gezondheidsraad (2015) Richtlijnen goede voeding. Geraadpleegd op 21-11-2016 via  https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015

[5]

Hartman, E. (2003) Mens en Voeding. Utrecht: Thieme Meulenhoff.

[6]

MLDS (2016) Salmonella. Geraadpleegd op 21-11-2016 via https://www.mlds.nl/ziekten/salmonella-infectie-met/

Reacties/Reviews

    Geef een reactie Antwoord annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. Paul MASSIE zegt

    10 december 2016 om 11:38

    Beste Neeke,

    Zeer interessante bijdrage. Ter informatieve: de vraag wat er eerst was, de kip of het ei, stelt zich niet. In een kip (net als in alle andere levende wezens) kan geen evolutie plaats vinden, in een ei wel… Grtz. Paul

    Beantwoorden
    • Neeke zegt

      10 december 2016 om 16:32

      Hoi Paul,

      Bedankt voor je reactie. Zo leer ik ook nog eens iets 😉 Maar die kip moet eerst wel een ei leggen voor die evolutie. Dus voor mij is de vraag toch nog niet helemaal beantwoord.

      Beantwoorden
      • Jeroen van der Mark zegt

        11 december 2016 om 08:51

        Mm geen eitje dus 😀

        Beantwoorden

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact