FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Wat is een realistisch transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
FIT.nl » Begrippen » Caseïne

Niet gecategoriseerd

Caseïne

Wat zegt de wetenschap?

10 februari 2020 geplaatst
8 juli 2024 geüpdatet
Begrippen

Caseïne is een eiwit dat wordt gewonnen uit de melk van veel soorten; de meeste menselijke consumptie van caseïne is afkomstig van koemelk. Ongeveer 80% van het eiwit in koemelk is caseïne-eiwit. Daarnaast is het een supplement dat veel door krachtsporters wordt gebruikt.

caseine

Dit artikel bevat 13 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Inhoudsopgave

  • Wat is caseïne?
  • Het verschil tussen caseïne en whey?
  • Kan ik caseïne-eiwit veilig gebruiken?
  • Heb ik een supplement nodig?
  • Moet ik ’s avonds caseïne nemen?
Lees meer
Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc. Onderzoeker en docent

Samenvatting:

  • Melk bestaat uit whey-eiwit en caseïne-eiwit.
  • Whey eiwit zorgt voor een snelle aminozuurpiek terwijl caseïne langzamer wordt opgenomen.
  • Het advies is om 30-40 gram caseïne-eiwit te nemen voor het slapengaan voor beter herstel.
  • Je hebt over het algemeen geen speciale supplementen nodig maar kan voldoende eiwitten binnenkrijgen met gewone voeding.

Inhoudsopgave

  • Wat is caseïne?
  • Het verschil tussen caseïne en whey?
  • Kan ik caseïne-eiwit veilig gebruiken?
  • Heb ik een supplement nodig?
  • Moet ik ’s avonds caseïne nemen?

Wat is caseïne?

Melk bestaat uit twee soorten eiwitten, namelijk whey en caseïne. Caseïne is een eiwit dat wordt gewonnen uit de melk van veel soorten; de meeste menselijke consumptie van caseïne is afkomstig van koemelk. Ongeveer 80% van het eiwit in koemelk is caseïne-eiwit [1].

Caseïne wordt gewonnen door whey-eiwit en caseïne van elkaar te scheiden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van chymosine. Die zorgt ervoor dat caseïne gaat stollen. Als de caseïne steviger wordt blijft de whey vloeibaar. Op die manier kunnen de twee eiwitten van elkaar gescheiden worden. Hier kan vervolgens de caseïne gebruikt worden voor het maken van kaas [2]. Maar de caseïne-eiwitten kunnen ook gebruikt worden voor in je eiwit shake.

Caseïne-eiwit is net als elk eiwit opgebouwd uit verschillende aminozuren. Het bevat alle essentiële aminozuren, die ons lichaam zelf niet kan aanmaken.

Het verschil tussen caseïne en whey?

Wat is nu het verschil tussen whey-eiwit en caseïne-eiwit? Het verschil zit hem vooral in de opnametijd. Caseïne wordt ook wel het langzame eiwit genoemd en whey het snelle. Whey geeft in de eerste 2 uur na consumptie een aminozuurpiek, terwijl bij caseïne-eiwit dit over een periode van 6 uur verschijnt. De piek is hierbij ook minder hoog maar meer gelijkmatig [3][4][5][6]. Echter, lijkt er voor zover bekend dat er geen duidelijk verschil bestaat tussen het effect van caseïne en whey op het spierherstel [7].

Wat betekent dit in de praktijk?

Na een training moet een spier herstellen Hierdoor komen er signaalstoffen vrij die het herstel in gang zetten. Door voldoende eiwitten in te nemen ontstaat er een positieve balans tussen de aanmaak en afbraak van lichaamseigen eiwit. Ofwel, de spier herstelt en past zich zo aan dat dezelfde training de volgende keer tot minder schade leidt [8]. Eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten stimuleren de eiwitsynthese het meest [9]. Vooral het aminozuur leucine speelt hierbij een belangrijke rol in de spieren [10].

Caseïne heeft als voordeel dat het lichaam gedurende een langere periode voorzien wordt van aminozuren. Hier tegenover staat dat whey-eiwit juist een snellere opname heeft. Daarom wordt whey-eiwit vooral rondom inspanningen gebruikt voor herstel na de inspanning. Recente onderzoeken laten echter zien dat het vooral belangrijk is dat er niet te lange tussenpozen zitten tussen eetmomenten met eiwit om de eiwitsynthese op peil te houden. Bij voorkeur niet langer dan 4 uur [11][12].

Caseïne-eiwit wordt eerder gebruikt voor het slapen gaan voor herstel in de nacht. De tijd tussen twee eetmomenten is dan namelijk langer. Het nemen van 30-40 gram caseïne-eiwit zorgt gedurende de nacht voor een positieve eiwitbalans omdat hier de aminozuren dus meer geleidelijk worden opgenomen [11].

Kan ik caseïne-eiwit veilig gebruiken?

Zitten er ook nadelen aan het gebruik van caseïne-eiwit. Een vaak genoemde klacht bij het gebruik van eiwitten in het algemeen, dus ook caseïne-eiwit, is het krijgen van maag-darmproblemen bij het gebruik van grote hoeveelheden eiwit.

Voor de gezondheid zijn er vooralsnog geen risico’s bekend. Er wordt nog wel eens gedacht dat te veel eiwit nadelig kan zijn voor de botmassa of nierfunctie. Tot een inname van 4,4 gram eiwit per kg lichaamsgewicht leidt dit echter niet tot complicaties bij gezonde proefpersonen [13].

Caseïne allergie

Een uitzondering hierop zijn mensen met een koemelkallergie, niet te verwarren met een lactose-intolerantie. Zij reageren vooral op de eiwitten, en dus ook caseïne, uit koemelk. Hierdoor ontstaat een allergische reactie van bijvoorbeeld de huid, darmen en/of luchtwegen.

Om deze allergische reacties te voorkomen moet koemelk en bestanddelen hiervan worden vermeden. Dus ook caseïne-eiwitpoeder. Melk van andere dieren dan de koe worden wel eens genoemd als alternatief. Maar helaas is dit niet altijd geschikt als vervanging. De eiwitten van dierlijke melk lijken namelijk erg op elkaar en kunnen dus ook een reactie uitlokken. Hierdoor is melk van andere dieren, bijvoorbeeld geit en schaap niet geschikt als vervanger voor koemelk. Verder kun je nog een plantaardige eiwitshake proberen als alternatief.

Heb ik een supplement nodig?

Veel mensen grijpen naar een eiwitsupplement, bijvoorbeeld in de vorm van eiwitpoeder of reep. Daarnaast zijn er ook veel producten waar eiwitten tegenwoordig aan zijn toegevoegd. Maar is een supplement nu echt nodig? Kun je beter een caseïne-eiwitshake nemen of een bakje kwark?

Over het algemeen is een gezond en gevarieerd voedingspatroon voldoende voor sporters om voldoende eiwitten binnen te krijgen. In deze gevallen heeft een shake of supplement geen meerwaarde. De eiwitkwaliteit uit supplementen is gelijk aan die van eiwitten uit normale voeding [8].

Uiteraard kunnen er situaties zijn waarin het wel handig kan zijn om een supplement te gebruiken. Als het niet lukt om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Bijvoorbeeld bij een dieet met een zeer lage energie-inname of voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten en niet aan hun eiwitten komen.

Moet ik ’s avonds caseïne nemen?

Als je ’s avonds extra eiwitten eet kan dit een voor- en nadeel zijn. Eerst het voordeel: door meer eiwitten te eten gaat je totale eiwitconsumptie omhoog. Het nadeel komt om de hoek kijken als je al voldoende eiwitten eet, dan zorgen de extra eiwitten niet voor meer spiergroei, maar voor een overschot aan calorieën met mogelijk ook een verhoogd gewicht en vetmassa.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel over:

Wat werkt beter: whey of caseïne voor het slapen gaan?

En dit artikel: Zorgen eiwitten voor het slapen voor extra spiergroei?

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp link link gekopieërd!

Bekijk ook...

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Andere top artikelen

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Referenties

[1]

Kinsella, J. E., & Morr, C. V. (1984). Milk proteins: physicochemical and functional properties. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 21(3), 197-262.

 

[2]

Dangin M., Biorie Y., Rodenas-Garcia C., Gachon P., Fauquant J., Callier P., Ballevre O., and Beaufrere B (2001). The digestion rate of protein is an indipendant regulating factor of postprandial protein retention. Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab, 280 E340-E348.

[3]

Mahe R., Roos N., Benamouzig R., Davin L., Luengo C., Ganon L.,Gausseres N., Rautureau J. and Tome D (1996). Gastrojejunal kinetics and the digestion of [15N]beta-lactoglobulin and casein in humans: the influence of the nature and quantity of the protein. Am J. Clin Nutr, 63, 546-552.

[4]

Kumar, A., Grover, S., Sharma, J., & Batish, V. K. (2010). Chymosin and other milk coagulants: sources and biotechnological interventions. Critical reviews in biotechnology, 30(4), 243-258.

[5]

Boirie, Y., Dangin, M., Gachon, P., Vasson, M. P., Maubois, J. L., & Beaufrere, B. (1997). Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America,94(26), 14930-14935.

[6]

Lacroix, M., Bos, C., Léonil, J., Airinei, G., Luengo, C., Daré, S., Benamouzig, R., Fouillet, H., Fauquant, J., Tomé, D. en Gaudichon, C. (2006). Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement. American Journal of Clinical Nutrition. 2006;84,1070–1079.

[7]

Phillips, S. M. (2014). A brief review of critical processes in exercise-induced muscular hypertrophy. Sports Medicine, 44(1), 71-77.

 

[8]

Tipton, K. D., Elliott, T. A., Cree, M. G., Wolf, S. E., Sanford, A. P., & Wolfe, R. R. (2004). Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise, 36(12), 2073-2081.

[9]

Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., … & Antonio, J. (2017). International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 1-25.

[10]

Phillips, S. M. (2014). A brief review of critical processes in exercise-induced muscular hypertrophy. Sports Medicine, 44(1), 71-77.

[11]

Kerksick, C. M., Arent, S., Schoenfeld, B. J., Stout, J. R., Campbell, B., Wilborn, C. D., … & Antonio, J. (2017). International Society of Sports Nutrition position stand: nutrient timing. Journal of the international society of sports nutrition, 14(1), 1-21.

[12]

Schoenfeld, B. J., Aragon, A. A., Wilborn, C., Urbina, S. L., Hayward, S. E., & Krieger, J. (2017). Pre-versus post-exercise protein intake has similar effects on muscular adaptations. PeerJ, 5, e2825.

[13]

Phillips, S. M. (2014). A brief review of critical processes in exercise-induced muscular hypertrophy. Sports Medicine, 44(1), 71-77.

Lees meer

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact