Whey-eiwitten worden altijd als het beste hersteldrankje gezien voor krachtsporters. Echter innoveren producenten continu en komen er steeds nieuwe producten op de markt. Een van de meest opvallende producten is bijvoorbeeld erwteneiwit. Tijd om eens wat dieper in de niet-dierlijke eiwitbronnen te duiken. Werkt zo’n plantaardige eiwitbron net zo goed als een klassieke eiwitshake?
De opzet van het onderzoek
Dat eiwitten belangrijk zijn voor het spierherstel wist je waarschijnlijk al (zo niet, raad ik je aan om dit artikel te lezen). Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende soorten eiwitshakes dat het lastig is om een goede keuze te maken. Vaak worden eiwitshakes gemaakt van melk, maar alternatieven winnen aan populariteit. De vraag is echter: werkt een plantaardige eiwitshake net zo goed?
Om dit te onderzoeken, verzamelden Franse onderzoekers 111 sporters. Deze sporters kregen een specifiek krachtschema van 12 weken. De groep werd in drieën gedeeld, namelijk:
- Een groep die geen eiwitshake kreeg (placebo)
- Groep met gewone whey-eiwit (2 keer per dag 25 gram eiwit)
- En een groep met erwteneiwitt (2 keer per dag 25 gram eiwit)
Vervolgens keken de onderzoekers voor, gedurende en na twaalf weken naar de spierkracht en de omvang van de bicepsspier (bovenarm).
Het resultaat
De resultaten van het onderzoek geven aan dat de groep met erwteneiwit en normale eiwitten duidelijk grotere biceps hadden na twaalf weken in vergelijking met de groep die een placebo kreeg. Verder werd er geen significant verschil gevonden tussen whey-eiwit en erwteneiwit. De onderzoekers concluderen dat je erwteneiwit prima als alternatief kan gebruiken voor je spierherstel voor of na een (kracht)training.
Het is wel belangrijk om te vermelden dat het onderzoek gefinancierd is door een handelaar in plantaardige producten. Echter staat in het onderzoek vermeld dat het bedrijf geen invloed had op de onderzoeksmethode en onderzoeksresultaten.
En nu?
Voor veganistische krachtsporters is dit goed nieuws. Weer een bron om makkelijk je eiwitten binnen te krijgen. Naast heppeneiwit is er nu dus een andere eiwitvariant beschikbaar. Maar is deze nieuwe eiwitshake ook een goed alternatief voor de niet-veganist?
Het bovenstaande onderzoek is een eerste interessante verkenning van de spieropbouw door erwteneiwit. Omdat het gaat om een eerste verkenning kan je niet direct stellen dat erwteneiwit net zo goed werkt als whey-eiwit. Toekomstig onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen of erwteneiwit net zo’n goede eiwitbron is voor krachtsporters. Tot die tijd ben ik benieuwd naar jullie ervaring met dit alternatief. Laat ons weten wat jouw ervaring is met erwteneiwit.
Geef een reactie