

Dit artikel bevat 1 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Auteur: Onderzoeker en coach

Gepubliceerd: 9 november 2014
Laatste update: 10 februari 2021
Wat zijn micronutriënten?
Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomen. Onder de micronutriënten vallen:
Micronutriënten zijn essentieel voor een goed functionerend lijf. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid van je huid, bloed, botten en immuunsysteem en dragen bij aan een normale groei en ontwikkeling. Daarnaast leveren ze in tegenstelling tot macronutriënten geen energie.
Onder de vitamines kunnen we 13 voedingsstoffen scharen. Waarschijnlijk ben je met de meeste wel bekend. De vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbaar en komen dan ook vooral in vet voor. De in water oplosbare vitamines zijn alle B-vitamines en vitamine C. Mineralen en sporenelementen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Hoe neemt je lichaam dit op?
Vitamines, essentiële mineralen en sporenelementen kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en moeten dus via de voeding worden ingenomen. Uitzondering hierop vormt vitamine D dat onder invloed van zonlicht door de huid kan worden gemaakt, en vitamine K dat in kleine hoeveelheden in de darm wordt aangemaakt. Een volledige inname van vitamines en mineralen leidt tot optimaal lichamelijk functioneren. Een eenmalig tekort aan vitamines en mineralen is niet per direct nadelig voor de gezondheid of prestaties, maar langdurig tekort vergroot wel de kans op aandoeningen of chronische ziektes.
Helaas kampen veel mensen in de wereld met een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Zo blijkt dat wereldwijd gemiddeld ongeveer de helft van de kinderen jonger dan 5 jaar een tekort heeft aan micronutriënten [1].
Voedingsbronnen met een hoge voedingswaarde
In de volgende tabel vind je een overzicht van verschillende essentiële mineralen, vitamines en spoorelementen.
Vitamines | Voedingsbronnen |
Vitamine A | Vlees, vis, melkproducten, halvarine en bladgroenten |
Foliumzuur (vitamine B11) | Melkproducten, graanproducten, groente en vlees |
Vitamine B12 | Vlees, ei, melkproducten en ei |
Vitamine C | Groente en fruit (niet alle fruitsoorten zijn even rijk aan vitamine C) Voorbeelden die rijk zijn aan vitamine C: broccoli, kiwi’s, mandarijnen, rood fruit en tomaten |
Vitamine D | Halvarine, vlees, vis en de zon (pas wel op met zonnen) |
Vitamine E | Zonnebloemolie, noten, halvarine, pindakaas |
Mineralen | Voedingsbronnen |
Calcium | Melkproducten en groene groenten |
Magnesium | Volkorenproducten en brood, noten, groente en vlees |
Spoorelementen | Voedingsbronnen |
Jodium | Brood, zeewier, melkproducten, ei en zeevis |
Koper | Groent en fruit, graanproducten en vlees |
Zink | Noten, graanproducten, kaas, vlees en schaal en schelpdieren |
Hoe weet je of je voldoende micronutriënten binnenkrijgt op dag?
Helaas krijg je geen signaal van je lichaam als je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je zult hier dus op een rationele manier keuzes in moeten maken. De bovenstaande voedingsbronnen bevatten verschillende mineralen, vitamines en spoorelementen die je lichaam nodig heeft. Deze voedingsbronnen staan ook in de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Met het opvolgen van deze richtlijnen heb je een grote kans dat je alle micronutriënten die je nodig hebt binnenkrijgt op een dag.
Word je gezonder van het slikken van een vitaminepil met veel micronutriënten?
Als je gezond en gevarieerd eet krijg je in theorie alle voedingsstoffen binnen om de kans op ziektes te verkleinen. Waarschijnlijk heeft het bijslikken van een vitaminepil dan geen extra nut. Integendeel, het kan zelfs gevaarlijk zijn als je een te hoge dosis binnenkrijgt van bepaalde vitamines. Let hier dus goed op.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit artikel of je als sporter een vitaminepil nodig hebt.
Bevatten voedingsbronnen tegenwoordig minder micronutriënten?
Je hebt vast wel eens gelezen dat voedsel tegenwoordig minder voedingsstoffen bevat dan vroeger. Maar is dat ook zo? Het lijkt erop dat bepaalde gewassen inderdaad minder micronutriënten bevatten, maar dit geldt niet voor alle voedingsbronnen.Daarnaast wordt hier wel rekening mee gehouden in de richtlijnen van de Schijf van Vijf.