Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Waarom afvallen vaak veel complexer in elkaar zit dan veel diëten ons doen geloven

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe doorbreek je een plateau?

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
minder-voedingsstoffen
FIT.nl / Voeding / Bevatten onze voedingsmiddelen minder voedingsstoffen dan vroeger?

Voeding

Bevatten onze voedingsmiddelen minder voedingsstoffen dan vroeger?

Voeding

Bevat ons eten nou echt minder voedingsstoffen dan vroeger? En zo ja, is dit erg? Lees hier het antwoord!
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 5 oktober 2017
Laatste update: 24 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

April 2008. In de Telegraaf verschijnt een artikel dat veel aandacht krijgt. Het voedsel van nu zou een stuk minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Dit zou komen door de huidige teeltmethoden [1]. Bijna 10 jaar later is dit een onderwerp dat nog vaak voorbij komt. Ik vroeg me af: bevat ons eten nou echt minder voedingsstoffen? En zo ja, is dit erg?

Moderne teeltmethoden en nieuwe rassen

Eigenlijk is het geen raar idee dat onze voeding minder vitamines en mineralen bevat dan voorheen. De moderne teeltmethoden zijn vooral ontwikkeld ten behoeve van een zo groot mogelijke productie. Er worden nieuwe plantenrassen ontwikkeld. Rassen die een hogere opbrengst leveren, maar ook minder vatbaar zijn voor insecten, langer houdbaar zijn én er beter uitzien. Dit kan ten koste gaan van de voedingswaarde. Mogelijke oorzaken hiervan zijn de uitputting van de grond, eenzijdig gebruik van kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen [2][3].

In een onderzoek werden oude tarwesoorten opnieuw in de grond gestopt en vergeleken met moderne rassen op dezelfde akkers. De oude soorten leverden 50% minder tarwe op dan de hedendaagse tarwe. Wel bevatte de oude tarwe een kwart meer ijzer en andere mineralen. Ook bevatte deze tarwe meer eiwit dan de moderne tarwe. Het gehalte aan vitamines verschilde echter niet [4][5][6].

Interessante resultaten zo op het eerste gezicht, maar hoe zit het met andere producten?

Onderzoek naar voedingswaarden

Een andere manier om het verschil in voedingswaarden te vergelijken, is door te kijken naar eerdere voedingsmiddelentabellen. Eerdergenoemd onderzoek is een betere methode om gewassen met elkaar te vergelijken. Dit komt omdat de meetmethoden vroeger minder betrouwbaar en accuraat waren. Het is dus erg lastig om dit te vergelijken met de voedingswaarden van nu. Toch lijkt het ondanks deze afwijkingen zo te zijn dat de voedingswaardes in onze gewassen zijn gedaald. Dit geldt vooral voor ijzer, calcium en zink in granen en groenten. Daarnaast is er ook een daling van lood in bladgroenten te zien en een afname van zwavel in Engelse tarwe – wat natuurlijk alleen maar een voordeel is. Voor fruit lijkt er niet veel veranderd qua voedingswaarde. Ook omdat de oogstcapaciteit hiervan minder is gestegen [2][3].

Is de afname van voedingsstoffen erg?

Onze gewassen bevatten dus iets minder mineralen dan vroeger. Maar is dit erg voor onze gezondheid? De waargenomen dalingen betreffen vooral ijzer, calcium en zink in granen en groenten. Mineralen die we vooral halen uit zuivel (calcium) en vlees (ijzer en zink). Ook voor vegetariërs en veganisten is dit geen ramp indien een uitgedacht voedingspatroon een goede afwisseling biedt van granen, bonen, groente en fruit. In landen waar niet voldoende voedingsstoffen ter beschikking zijn, kan het wel een probleem zijn en is het risico op een tekort aan voedingsstoffen groter. Alleen los je dit probleem niet op met de oude gewassen die meer mineralen bevatten. Om voldoende ijzer binnen te krijgen via graan, moet je namelijk alsnog 30 boterhammen per dag eten [3]. Met de opbrengst van de oude granen zal er een tekort ontstaan, omdat deze rassen niet voldoende voeding opleveren voor de groei van de bevolking.

Kortom: er lijkt inderdaad een afname te bestaan van bepaalde voedingsstoffen in onze gewassen. Maar dit geldt natuurlijk niet voor alle producten en mogelijk zijn er ook producten die juist gestegen zijn in voedingswaarden. Los van de cijfertjes is dit voor onze gezondheid niet zo’n groot probleem. Dit komt doordat de voedingsstoffen die zijn afgenomen in de voeding prima uit andere producten gehaald kunnen worden.

Take-home message: Kijk altijd naar het grotere plaatje en zoom niet onnodig veel in op details. Als je gezonde keuzes maakt en gevarieerd eet volgens de richtlijnen van van de Schijf van 5 ben je er redelijk zeker van dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil je een check-up van je voedingspatroon? Neem dan contact op met een diëtist of meld je aan voor online coaching.

Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Hoge doseringen antioxidanten remmen spiergroei

    Hoge doseringen antioxidanten remmen spiergroei

    Door Neeke Smit
  • Wat is het effect van rode bietensap op sportprestaties?

    Wat is het effect van rode bietensap op sportprestaties?

    Door Neeke Smit
  • Hoe gezond is een komkommer?

    Hoe gezond is een komkommer?

    Door Erik Huizenga
  • 5 meest gestelde vragen over koffie

    5 meest gestelde vragen over koffie

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Crommert, R. (2008). Vitamine weg uit groenten. Geraadpleegd op 11-9-2017 via http://www.telegraaf.nl/binnenland/20536216/__Vitamine_weg_uit_groenten__.html

[2]

Kraak, H. (2014). 77 Fabels & feiten over onze voeding. Hilversum: Uitgeverij Lias/ MYbusiness media.

[3]

Katan, M. (2016). Voedingsmythes. Over valse hoop en nodeloze vrees. Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker.

[4]

Garvin, D. F., Welch, R. M., & Finley, J. W. (2006). Historical shifts in the seed mineral micronutrient concentration of US hard red winter wheat germplasm. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86(13), 2213-2220.

[5]

Fan, M. S., Zhao, F. J., Fairweather-Tait, S. J., Poulton, P. R., Dunham, S. J., & McGrath, S. P. (2008). Evidence of decreasing mineral density in wheat grain over the last 160 years. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 22(4), 315-324.

[6]

Monasterio, I., & Graham, R. D. (2000). Breeding for trace minerals in wheat. Food and Nutrition Bulletin, 21(4), 392-396.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact