FIT.nl mobile logo
Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Waarom krimpen je borsten als je afvalt?

          Afvallen zonder dieet: 15 handige tips

          Helpen eetlustremmers om af te vallen?

          Slimme weegschaal: niet bepaald betrouwbaar

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Gebruik van de pil van invloed op je spiermassa en kracht?

          Onderzoek: sterker door niet aan je spieren te denken

          Hoe combineer je voetbal en krachttraining?

          Hoe bouw je snel spiermassa op?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Interessant onderzoek: het herkaderen van je gedachten helpt tegen emotie-eten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Eten en sporten: wat moet ik eten voor en na de training?

          Is alcohol een gevaar voor je spiermassa?

          Is soja slecht voor je testosteron als man?

          Hoe verloopt de vertering van eiwitten?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
minder-voedingsstoffen
FIT.nl / Voeding / Bevatten onze voedingsmiddelen minder voedingsstoffen dan vroeger?

Voeding

Bevatten onze voedingsmiddelen minder voedingsstoffen dan vroeger?

Voeding

Bevat ons eten nou echt minder voedingsstoffen dan vroeger? En zo ja, is dit erg? Lees hier het antwoord!
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 5 oktober 2017
Laatste update: 10 oktober 2019
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

April 2008. In de Telegraaf verschijnt een artikel dat veel aandacht krijgt. Het voedsel van nu zou een stuk minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Dit zou komen door de huidige teeltmethoden [1]. Bijna 10 jaar later is dit een onderwerp dat nog vaak voorbij komt. Ik vroeg me af: bevat ons eten nou echt minder voedingsstoffen? En zo ja, is dit erg?

Moderne teeltmethoden en nieuwe rassen

Eigenlijk is het geen raar idee dat onze voeding minder vitamines en mineralen bevat dan voorheen. De moderne teeltmethoden zijn vooral ontwikkeld ten behoeve van een zo groot mogelijke productie. Er worden nieuwe plantenrassen ontwikkeld. Rassen die een hogere opbrengst leveren, maar ook minder vatbaar zijn voor insecten, langer houdbaar zijn én er beter uitzien. Dit kan ten koste gaan van de voedingswaarde. Mogelijke oorzaken hiervan zijn de uitputting van de grond, eenzijdig gebruik van kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen [2,3].

In een onderzoek werden oude tarwesoorten opnieuw in de grond gestopt en vergeleken met moderne rassen op dezelfde akkers. De oude soorten leverden 50% minder tarwe op dan de hedendaagse tarwe. Wel bevatte de oude tarwe een kwart meer ijzer en andere mineralen. Ook bevatte deze tarwe meer eiwit dan de moderne tarwe. Het gehalte aan vitamines verschilde echter niet [4,5,6].

Interessante resultaten zo op het eerste gezicht, maar hoe zit het met andere producten?

Onderzoek naar voedingswaarden

Een andere manier om het verschil in voedingswaarden te vergelijken, is door te kijken naar eerdere voedingsmiddelentabellen. Eerdergenoemd onderzoek is een betere methode om gewassen met elkaar te vergelijken. Dit komt omdat de meetmethoden vroeger minder betrouwbaar en accuraat waren. Het is dus erg lastig om dit te vergelijken met de voedingswaarden van nu. Toch lijkt het ondanks deze afwijkingen zo te zijn dat de voedingswaardes in onze gewassen zijn gedaald. Dit geldt vooral voor ijzer, calcium en zink in granen en groenten. Daarnaast is er ook een daling van lood in bladgroenten te zien en een afname van zwavel in Engelse tarwe – wat natuurlijk alleen maar een voordeel is. Voor fruit lijkt er niet veel veranderd qua voedingswaarde. Ook omdat de oogstcapaciteit hiervan minder is gestegen [2,3].

Is de afname van voedingsstoffen erg?

Onze gewassen bevatten dus iets minder mineralen dan vroeger. Maar is dit erg voor onze gezondheid? De waargenomen dalingen betreffen vooral ijzer, calcium en zink in granen en groenten. Mineralen die we vooral halen uit zuivel (calcium) en vlees (ijzer en zink). Ook voor vegetariërs en veganisten is dit geen ramp indien een uitgedacht voedingspatroon een goede afwisseling biedt van granen, bonen, groente en fruit. In landen waar niet voldoende voedingsstoffen ter beschikking zijn, kan het wel een probleem zijn en is het risico op een tekort aan voedingsstoffen groter. Alleen los je dit probleem niet op met de oude gewassen die meer mineralen bevatten. Om voldoende ijzer binnen te krijgen via graan, moet je namelijk alsnog 30 boterhammen per dag eten [3]. Met de opbrengst van de oude granen zal er een tekort ontstaan, omdat deze rassen niet voldoende voeding opleveren voor de groei van de bevolking.

Kortom: er lijkt inderdaad een afname te bestaan van bepaalde voedingsstoffen in onze gewassen. Maar dit geldt natuurlijk niet voor alle producten en mogelijk zijn er ook producten die juist gestegen zijn in voedingswaarden. Los van de cijfertjes is dit voor onze gezondheid niet zo’n groot probleem. Dit komt doordat de voedingsstoffen die zijn afgenomen in de voeding prima uit andere producten gehaald kunnen worden.

Take-home message: Kijk altijd naar het grotere plaatje en zoom niet onnodig veel in op details. Als je gezonde keuzes maakt en gevarieerd eet volgens de richtlijnen van van de Schijf van 5 ben je er redelijk zeker van dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil je een check-up van je voedingspatroon? Neem dan contact op met een diëtist of meld je aan voor online coaching.

Referenties

[1] Crommert, R. (2008). Vitamine weg uit groenten. Geraadpleegd op 11-9-2017 via http://www.telegraaf.nl/binnenland/20536216/__Vitamine_weg_uit_groenten__.html

[2] Kraak, H. (2014). 77 Fabels & feiten over onze voeding. Hilversum: Uitgeverij Lias/ MYbusiness media.

[3] Katan, M. (2016). Voedingsmythes. Over valse hoop en nodeloze vrees. Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker.

[4] Garvin, D. F., Welch, R. M., & Finley, J. W. (2006). Historical shifts in the seed mineral micronutrient concentration of US hard red winter wheat germplasm. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86(13), 2213-2220.

[5]Fan, M. S., Zhao, F. J., Fairweather-Tait, S. J., Poulton, P. R., Dunham, S. J., & McGrath, S. P. (2008). Evidence of decreasing mineral density in wheat grain over the last 160 years. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 22(4), 315-324.

[6] Monasterio, I., & Graham, R. D. (2000). Breeding for trace minerals in wheat. Food and Nutrition Bulletin, 21(4), 392-396.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Wat zijn de gevaren van vochtverlies?

    Wat zijn de gevaren van vochtverlies?

    Door Jeroen van der Mark
  • Hoe kan ik gezond en lekker variëren?

    Hoe kan ik gezond en lekker variëren?

    Door Erik Huizenga
  • Word je dikker van light frisdranken?

    Word je dikker van light frisdranken?

    Door Jeroen van der Mark
  • Is ontbijten gezond?

    Is ontbijten gezond?

    Door Jeroen van der Mark

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact