FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Beginnend voedingscoach? Deze 5 valkuilen verraden het direct

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Wat is een realistische transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Wat is de minimale vetconsumptie om gezond te blijven?

          Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
nieuwe-richtlijnen-gezonde-voeding
FIT.nl Voeding Wat zijn de nieuwe...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
21 nov. 2015 geplaatst
27 mei. 2022 geüpdatet

Voeding

Wat zijn de nieuwe richtlijnen goede voeding?

Voeding

In dit artikel gaat onze sportdiëtiste dieper in op de totstandkoming van de richtlijnen rondom goede voeding. Wat is er precies veranderd?
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Richtlijnen goede voeding
  • Het totstandkomen van de richtlijnen goede voeding
  • Wat is er nu veranderd?
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

4 November 2015. Het moment waar veel diëtisten en gezondheidsdeskundigen naar hebben uitgekeken. Dit is de dag dat de nieuwe richtlijnen omtrent goede voeding werden gepubliceerd. Deze richtlijnen zijn opgesteld door een commissie van deskundigen. Zij hebben de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet en vertaald in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. De richtlijnen zijn hiermee voor het eerst bijgesteld sinds 2006. Hoog tijd voor nieuwe aanbevelingen. In dit artikel ga ik dieper in op de totstandkoming van de richtlijnen rondom goede voeding, wat er nu eigenlijk veranderd is sinds 2006 en waarom.

Inhoudsopgave

  • Richtlijnen goede voeding
  • Het totstandkomen van de richtlijnen goede voeding
  • Wat is er nu veranderd?

Richtlijnen goede voeding

Gezonde en goed samengestelde voeding is belangrijk voor de gezondheid. Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer qua informatie over voeding. Weten wat goede voeding is, vraagt om gedegen wetenschappelijk onderzoek. Bij het opstellen van de richtlijnen gezonde voeding wordt gekeken welke voedingsfactoren een gunstig of juist ongunstig effect op de gezondheid hebben en in welke mate van inname dat het geval is. Er wordt hierbij gekeken naar de preventie van chronische ziekten zoals coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, diabetes mellitus type 2, COPD, borstkanker, darmkanker, longkanker, dementie en depressie. Deze aanbevelingen worden samengevat in de richtlijnen gezonde voeding. In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst.

Op basis van de richtlijnen stelt het Voedingscentrum nieuwe voedingsvoorlichting op, die naar verwachting in het voorjaar van 2016 verschijnt.

Het totstandkomen van de richtlijnen goede voeding

De richtlijnen goede voeding komen niet zomaar tot stand. Op de website van de Gezondheidsraad is een uitgebreide publicatie te vinden over de werkwijze met betrekking tot de richtlijnen.

Samengevat komt het neer op het volgende: de onderzoeken die meegenomen zijn in de richtlijnen zijn met name zogenaamde randomized controlled trials (RCT’s) en cohortonderzoeken. Bij RCT’s wordt een groep mensen willekeurig ingedeeld in verschillende groepen. Meestal is dit één interventiegroep en een testgroep waar geen interventie wordt gepleegd. Er wordt gekeken of er een verschil is in uitkomt tussen beide groepen. Voor bepaalde onderzoeken die niet ethisch verantwoord zouden zijn, worden cohortstudies gebruikt. Deze hebben vaak een minder duidelijk effect. Een grote groep mensen wordt voor langere tijd gevolgd en er wordt gekeken naar de effecten hiervan.

Er zijn voornamelijk meta-analyses en systematische reviews gebruikt voor het opstellen van de richtlijnen in plaats van individuele onderzoeken. Op basis van meta-analyses en systematische reviews kunnen er uitspraken worden gedaan over het effect van de consumptie van voedingsmiddelen op de gezondheid van de bevolking als geheel. Iets dat individueel niet gedaan kan worden.

Wat is er nu veranderd?

Deze bijgestelde richtlijnen verschillen in een aantal opzichten van de eerdere. Zo zijn de aanbevelingen geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, in plaats van voedingsstoffen. Op deze manier kunnen ze beter aansluiten bij de wetenschappelijke ontwikkelingen en bij de voedselkeuzes die consumenten maken. De kern van het advies is om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Dit is ook duidelijk terug te zien in de richtlijnen:

Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen:

  • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit.
  • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.
  • Eet wekelijks peulvruchten.
  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.
  • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.
  • Drink dagelijks drie koppen thee.
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name van bewerkt vlees.
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.
  • Het gebruik van voedingssupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.

Mijn mening over de nieuwe richtlijnen

Zelf ben ik erg positief over de nieuwe richtlijnen. De oude richtlijnen waren aan herziening toe, deze dateerden dan ook uit 2006. De wetenschap blijft zich ontwikkelen, evenals de adviezen over wat nu gezond is en wat niet. Tegenwoordig word je doodgegooid met adviezen en artikelen over wat wel of juist niet goed voor je is. Vaak is dit gebaseerd op een enkel onderzoek en vaak worden hier de verkeerde conclusies uitgehaald. De richtlijnen goede voeding worden niet vaak aangepast, maar wél op basis van gedegen onderzoek. Dit betekent dat de adviezen goed zijn onderbouwd en niet meegaan in de voedingshypes van tegenwoordig. Als diëtist baseer ik mijn adviezen dan ook op de richtlijnen goede voeding. En vertaal deze weer naar de persoon via een persoonlijk advies. Wat voor de een werkt, zal niet altijd voor de andere werken. Het is dan ook mijn werk als diëtist om ervoor te zorgen dat iemand gezond kan eten op een manier wat bij de klant past. Toch kijk ook ik kritisch naar de nieuwe richtlijnen. Hieronder geef ik een overzicht van de voor- en nadelen van beide richtlijnen.

Positieve punten:

  • De adviezen zijn gebaseerd op voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen. Op deze manier is het voor leken veel gemakkelijker om hun voeding aan te passen naar de richtlijnen.
  • Een meer plantaardig en minder dierlijk dieet is behalve beter voor de gezondheid ook beter voor het milieu.
  • De aanbeveling voor volkoren producten is in getallen uitgedrukt in plaats van “meer volkoren producten”, zoals in het vorige advies stond.
  • De nadruk die de nieuwe aanbevelingen leggen op het minder drinken van gezoete dranken. Er was veel ophef over het advies geen vruchtensappen te drinken. Deze bevatten veel suikers en daarmee ook veel calorieën. Mijn advies was altijd al om gewoon een stuk fruit te nemen en gelukkig gaat de Gezondheidsraad hierin met me mee.
  • Het advies om gewone voeding te gebruiken in plaats van een pilletje. Al is dit enigszins wat kort door de bocht omdat er altijd uitzonderingen zijn op deze regel.

Negatieve punten:

  • Zijn de richtlijnen wel realistisch? In het rapport is duidelijk te lezen dat Nederlanders gemiddeld niet voldoende groente en fruit, zuivel, noten, peulvruchten, volkorenproducten en vis binnenkrijgen, en krijgt men te veel zout en alcohol binnen. Als je het zo bekijkt, zouden we allemaal ondervoed zijn.
  • In de richtlijnen worden cholesterol en verzadigd vet meegenomen. En toch wordt er in het advies met betrekking tot zuivel geen verschil benoemd tussen bijvoorbeeld magere kwark en volvette kaas.
  • In de adviezen is gekeken naar de tien ernstigste ziekten. Wat voor een bepaalde ziekte bevorderlijk kan zijn, wordt meegenomen in het advies terwijl het negatief kan uitwerken bij een andere ziekte die niet in die top 10 staat. Voeding blijft eigenlijk maatwerk.
Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1

[2]

Gezondheidsraad. (2015) Werkwijze van de Commissie Richtlijnen goede Voeding 2015; publicatienr. A15/03. ISBN 978-94-6281-043-3

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Hoe blijf je in balans op vakantie?

    Hoe blijf je in balans op vakantie?

    Meer informatie
  • Hoe gezond is een banaan?

    Hoe gezond is een banaan?

    Meer informatie
  • Tips om gezonder te barbecueën

    Tips om gezonder te barbecueën

    Meer informatie
  • Gevarieerd eten: hoe doe ik dat?

    Gevarieerd eten: hoe doe ik dat?

    Meer informatie

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact