FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
FIT.nl » Begrippen » Koper

Niet gecategoriseerd

Koper

Wat zegt de wetenschap?

17 maart 2021 geplaatst
9 november 2023 geüpdatet
Begrippen

Koper is een spoorelement. Lees hier alle belangrijke informatie over deze voedingsstof.

brood-gezond

Dit artikel bevat 15 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Inhoudsopgave

  • Wat is koper?
  • Functie van koper
  • Bronnen van koper
  • Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Gevolgen tekort
  • Gevolgen overschot
  • Moet ik koper suppleren
Lees meer
Neeke Smit
Neeke Smit, BSc. Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Wat is koper?
  • Functie van koper
  • Bronnen van koper
  • Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Gevolgen tekort
  • Gevolgen overschot
  • Moet ik koper suppleren

Wat is koper?

Ons lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. We moeten deze met de voeding binnenkrijgen. Bij een behoefte van enkele microgrammen tot een tiental milligrammen spreken we van spoorelementen. Koper is een essentieel spoorelement en speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam [1][2].

Functie van koper

Koper speelt een essentiële rol bij de vastlegging van ijzer in hemoglobine. Daarnaast is het een activator voor enzymen die zuurstof overdragen in de cel. Verder zijn koper bevattende enzymen van belang voor een goed werkend immuunsysteem. Ook is koper betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten en pigment van het haar [1][2][3][4].

Bronnen van koper

Koper zit onder andere in groente, fruit, vlees, brood en andere graanproducten, en cacaoproducten. Daarnaast krijgen we het binnen met ons drinkwater. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert zo’n 2-5 mg koper. Hiervan wordt 30% geabsorbeerd [1][3][5][6].

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (milligram) [7][8]
Kinderen
6-11 maanden 0,3
1-2 jaar 0,3
2-5 jaar 0,4
6-9 jaar 0,5
Mannen
9-13 jaar 0,7
14-17 jaar 0,9
18-50 jaar 0,9
50-70 jaar 0,9
> 70 jaar 0,9
Vrouwen
9-13 jaar 0,7
14-17 jaar 0,9
18-50 jaar 0,9
50-70 jaar 0,9
> 70 jaar 0,9
Zwangere vrouwen 1,0
Bij borstvoeding 1,3

Gevolgen tekort

Tekorten aan koper komen nagenoeg niet voor. Het lichaam past de opname namelijk aan, aan de behoefte. Bij tekorten in het lichaam of in de voeding nemen de darmen meer en/of efficiënter koper op [9][10].

Er zijn een aantal factoren die het risico op een tekort aan koper kunnen vergroten. Een gastric bypass of operaties aan het maag-darmkanaal kunnen de opname van koper in de darmen verminderen [11,12]. Ook bij een te grote inname aan ijzer, zink en vitamine C zorgt ervoor dat koper minder goed opneemt [13].

Een ernstig tekort aan koper kan leiden tot bloedarmoede, een lichtere huid en botontkalking [13].

Gevolgen overschot

Een teveel aan koper is schadelijk voor de gezondheid. Het is lastig om te veel koper binnen te krijgen met je voeding. Mensen met de ziekte van Wilson, een zeldzame stofwisselingsziekte, lopen het risico om last te krijgen van koperstapelingen in het lichaam. Zij moeten een koperarm dieet volgen.

De kans is klein dat je via eten te veel koper binnenkrijgt. Extreem veel koper in het lichaam kan leiden tot geïrriteerde darm- en slijmvliezen [1][2][13]. Daar kun je misselijk van worden, van gaan braken of diarree van krijgen. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat een te hoge koperinname klachten van Alzheimer kunnen versterken. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden [14][15].

Moet ik koper suppleren

Tekorten aan koper komen nagenoeg niet voor. Je krijgt met je voeding voldoende binnen. Het is daarom niet nodig om koper te suppleren.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp link link gekopieërd!

Bekijk ook...

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Andere top artikelen

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Referenties

[1]

Hartman, E. (2006) Mens en voeding. Utrecht: ThiemeMeulenhoff bv

[2]

Thomas, B. (2007). Manual of dietetic practice. Blackwell publishing.

[3]

Voedingscentrum (d.o) Koper. Geraadpleegd op 2-9-2020 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koper.aspx

[4]

Williams, D. M. (1983, April). Copper deficiency in humans. In Seminars in hematology (Vol. 20, No. 2, pp. 118-128).

[5]

Subar, A. F., Krebs-Smith, S. M., Cook, A., & Kahle, L. L. (1998). Dietary sources of nutrients among US adults, 1989 to 1991. Journal of the American Dietetic Association, 98(5), 537-547.

[6]

Sadhra, S. S., Wheatley, A. D., & Cross, H. J. (2007). Dietary exposure to copper in the European Union and its assessment for EU regulatory risk assessment. Science of the total environment, 374(2-3), 223-234.

[7]

Gezondheidsraad (2018), Kernadvies Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen Gezondheidsraad: Den Haag.

[8]

Gezondheidsraad (2014) Richtlijnen goede voeding 2015 Gezondheidsraad: Den Haag.

[9]

Turnlund, J. R., Keyes, W. R., Anderson, H. L., & Acord, L. L. (1989). Copper absorption and retention in young men at three levels of dietary copper by use of the stable isotope 65Cu. The American journal of clinical nutrition, 49(5), 870-878.

[10]

Cunnane, S. C., Horrobin, D. F., & Manku, M. S. (1985). Contrasting effects of low or high copper intake on rat tissue lipid essential fatty acid composition. Annals of nutrition and metabolism, 29(2), 103-110.

[11]

Saltzman, E., & Philip Karl, J. (2013). Nutrient deficiencies after gastric bypass surgery. Annual review of nutrition, 33, 183-203.

[12]

Kumar, N., McEvoy, K. M., & Ahlskog, J. E. (2003). Myelopathy due to copper deficiency following gastrointestinal surgery. Archives of neurology, 60(12), 1782-1785.

[13]

Voedingscentrum (d.o) Koper. Geraadpleegd op 2-9-2020 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koper.aspx

[14]

Bucossi, S., Ventriglia, M., Panetta, V., Salustri, C., Pasqualetti, P., Mariani, S., … & Squitti, R. (2011). Copper in Alzheimer’s disease: a meta-analysis of serum, plasma, and cerebrospinal fluid studies. Journal of Alzheimer’s Disease, 24(1), 175-185.

[15]

Brewer, G. J. (2009). The risks of copper toxicity contributing to cognitive decline in the aging population and to Alzheimer’s disease. Journal of the American College of Nutrition, 28(3), 238-242.

Lees meer

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact