De squat is een belangrijke oefening voor je gehele lichaam en heeft een aantal mooie voordelen. Hieronder geef ik zes redenen waarom je deze oefening niet mag overslaan in de gym.
Het is een functionele beweging
Eigenlijk gebruik je de squatbeweging, kniebuigen, bij ontzettend veel dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld als je een gewicht van de vloer tilt en wanneer je gaat zitten en opstaat. Als je leert squatten, zul je zien dat dagelijkse bezigheden je makkelijker afgaan omdat je meer spierkracht hebt en beter gewend bent aan de beweging.
Squats zijn goed voor het hele lichaam
Waarschijnlijk zul je denken dat squats alleen goed zijn voor je benen. Maar daar blijft het niet bij. Het fijne aan de squat is dat je bovenlichaam ook baat heeft bij zo’n complexe beweging. Je traint namelijk ook je core. Deze zorg er voor dat je rechtop blijft en je ruggengraat zich in een neutrale stand kan bevinden.
Squatten is goed voor je spieren en pezen
Door de squat kunnen je spieren en pezen meer belasting aan en worden ze sterker [1]. Door de juiste belasting te kiezen verklein je de kans op blessures bij anderen sporten. Dit is vooral belangrijk voor sporters die veel bewegen en draaibewegingen maken waarbij er veel druk komt te staan op de knieën. Voor voetballers is het bijvoorbeeld belangrijk om sterke enkelbanden en voldoende kniestabiliteit te hebben. Squats kunnen hier onder andere bij helpen.
Let er wel op dat je de spieren en pezen niet overbelast. Het kiezen van een juiste trainingsbelasting is essentieel. Overbelasting licht namelijk op de loer.
Zorg voor meer mobiliteit in heup- en enkelgewricht
De squat zorgt voor meer mobiliteit van het heup- en enkelgewricht. Let op dat je niet verder zakt dan je lichaam toelaat met een correcte techniek. Je wilt te allen tijde voorkomen dat je onderrug bol trekt. Houd dus altijd een neutrale onderrug gedurende de gehele beweging.
Let op: een diepe squat is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist namelijk een harmonieuze samenwerking van je gewrichten en spieren. Het is belangrijk dat de voeten stevig op de grond blijven staan, terwijl de heupen tussen de benen naar beneden bewegen. De wervelkolom tot onderrug behoudt zo veel mogelijk zijn natuurlijke boog en moet stabiel zijn onder belasting. Het bovenlichaam moet gedurende de oefening geblokkeerd zijn en functioneren als steun voor de wervelkolom. Kantel het bekken wat verder en houd met je armen de halter stevig op de trapezius, oftewel je monnikskapspier.
Al deze aanwijzingen vergen de nodige focus en precisie en een goede diepe squat is niet voor iedereen mogelijk. Sommige mensen hebben een dusdanige lichaamsbouw dat het niet mogelijk is om een goede of volledige squat uit te voeren. De heup- en enkelmobiliteit kan beperkt zijn waardoor een halve squat soms niet eens mogelijk is. Wil je meer weten over dit onderwerp en wat je er aan kunt doen? Lees dan dit artikel over dieper squatten.
Door meer spiermassa verbrand je meer vet
Wil je een lager vetpercentage? Squats kunnen je hierbij helpen! Voor elke kilo spiermassa die je ontwikkelt door squats verbrand je 20-30 extra calorieën extra per dag [2]. Dat lijkt in eerste instantie weinig. Maar op jaarbasis telt het echt mee!
Het is tof
Squatten wordt na een tijdje echt leuk als je progressie maakt qua techniek, beweging en gewicht. Na verloop van tijd wordt het echt lekker om met een stang in je nek naar beneden te zakken en weer omhoog te komen. Zo simpel, maar zo effectief.
Wil je weten wat een goede uitvoering is van de squat? Bekijk dan deze pagina over de uitvoering van de squat. Hier vind je alle andere video’s van fitnessoefeningen.
Referenties:
[1] Bohm, S., Mersmann, F., & Arampatzis, A. (2015). Human tendon adaptation in response to mechanical loading: a systematic review and meta-analysis of exercise intervention studies on healthy adults. Sports Medicine-Open, 1(1), 7.
[2] Wang, Z., Ying, Z., Bosy‐Westphal, A., Zhang, J., Heller, M., Later, W., … & Müller, M. J. (2011). Evaluation of specific metabolic rates of major organs and tissues: comparison between men and women. American Journal of Human Biology, 23(3), 333-338.
[3] Lamontagne M, Kennedy MJ, Beaulé PE. The effect of cam FAI on hip and pelvic motion during maximum squat. Clin Orthop Relat Res. 2009 Mar;467(3):645-50.
[4] Schoenfeld BJ. Squatting kinematics and kinetics and their application to exercise performance. J Strength Cond Res. 2010 Dec;24(12):3497-506.
Geef een reactie