De inzichten en richtlijnen over gezonde voeding veranderen elke paar jaar. Wat dit jaar als gezond bestempeld wordt, kan volgend jaar alweer ongezond zijn. Blijf op de hoogte en update je kennis met de onderstaande 10 voedingsmythes.
Inhoudsopgave
Mythe 1: Een vetloze maaltijd is het meest gezond
Veel mensen schrappen vetten uit hun dieet. Dit is onverstandig, omdat de gezonde (onverzadigde) vetten belangrijk zijn voor de opname van vitamine A, D, E en K. Daarnaast mis je zo ook de gezonde omega-3-6-vetzuren. Omega-3-6-vetzuren zijn zelfs goed voor je hart- en vaatstelsel.
Haal je vetten uit avocado, noten of olijfolie. En vermijd zoveel mogelijk producten zoals pizza’s, chips en taart. Die zitten namelijk bomvol ongezonde trans- en verzadigde vetten.
Mythe 2: Producten met 0% vet zijn gezonder
Als je in de schappen kijkt, zie je tegenwoordig veel producten met op de verpakking “0% procent vet”. Het lijkt alsof deze producten gezond zijn, terwijl deze vol zitten met suikers. En dus veel calorieen bevatten en minder gezonde voedingsstoffen bevatten dan je denkt.
Mythe 3: Vlees is de belangrijkste bron voor eiwitten
Kip, rundvlees en vis zijn voor veel mensen belangrijke eiwitbronnen. Maar je kunt je eiwitten ook prima halen uit peulvruchten, bonen, noten, granen en groenten. In een kopje gekookte havermout zit al snel 6 gram eiwitten en in een portie groenten al 3 tot 4 gram.
Veel mensen denken dat je als vegetariër niet snel spiermassa aan kan maken door een gebrek aan eiwitten. Maar dit klopt niet, want een kopje gekookte havermout met een lepel pindakaas en hennepzaad bevat al snel 25 gram eiwitten. Ter vergelijking zit er in een hamburger ongeveer 11 gram eiwitten.
Mythe 4: Vruchtensap is vergelijkbaar met een stuk fruit
Vruchtensap is minder gezond dan een stuk fruit. Dit komt omdat in het productieproces van vruchtensap veel gezonde vezels verloren raken. Daarnaast mis je gezonde voedinstoffen van een stuk fruit. Zo bevat een sinaasappel bijvoorbeeld de flavonoïde hesperidin. Deze stof zit in de pulp en de schil van de sinaasappel en heeft een positieve invloed op de bloeddruk en de cholesterolwaarden. Een stuk fruit kan al snel 50, 60, 80 of 100 verschillende fytonutriënten bevatten waarvan sommige gezond zijn voor het hart en andere helpen met het remmen van ontstekingen. Als je een sinaasappel eet, krijg je al deze belangrijke stoffen binnen, maar in vruchtensap zit veel minder of geen fytonutriënten. Lees hier meer over het verschil tussen suiker en fruitsuiker.
Mythe 5 : Zuivel is de duivel
Je ziet steeds meer mensen zuivel schrappen omdat dit ongezond zou zijn. Zo wordt onder andere gezegd dat je van melk botontkalking krijgt, je darmen beschadigen en melk de kans op kanker vergroot.
Nu zijn deze claims nogal stellig en missen deze wetenschappelijk onderbouwing. Daarnaast bevatten veel zuivelproducten (waaronder melk) gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, verschillende vitamines en mineralen.
Kortom, drink gewoon je glas melk. Enige uitzondering zijn mensen met een lactose-intolerantie. Lees hier meer over de voor- en nadelen van melk.
Mythe 6: Meerdere eetmomenten op een dag zorgen voor een hogere vetverbranding
Ik hoor vaak het fabeltje terug dat je vaker op een dag moet eten om je verbranding te stimuleren. Jammer genoeg lijkt dit niet waar te zijn. Tot op heden is hier geen wetenschappelijk bewijs voor.
Toch kan het voor veel mensen wel verstandig zijn om meerdere eetmomenten op een dag in te plannen. Je zult hierdoor namelijk minder honger ervaren over de gehele dag, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
Mythe 7: Je lichaam kan per 2-3 uur maximaal 25-30 gram eiwitten opnemen
Een van de theorieën is dat je lichaam per eetmoment (per 2 tot 3 uur) hoogstens 25-30 gram eiwit kan opnemen. Maar wetenschappers lijken hier op terug te komen. En dit blijkt ook uit de praktijk. Je hebt namelijk een groep krachtsporters die een specifiek dieet volgen waarbij ze al hun voedsel in 4 tot 8 uur inplannen en alsnog in spieren aankomen of op gewicht blijven. Dit zou betekenen dat deze sporters maar ongeveer 50 gram eiwit per dag binnenkrijgen. Dit is onvoldoende om echt goed je spiermassa te onderhouden.
Het meest aannemelijke is dat de vertering van eiwitten gecompliceerder werkt en dat de bovenstaande richtlijn niet juist of onvolledig is. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit artikel over de 30-gram-eiwitregel.
Mythe 8: Van aspartaam krijg je kanker
Ik kom nog genoeg mensen tegen die denken dat je van aspartaam kanker krijgt. Aspartaam is uitgebreid onderzocht door middel van honderden zo niet duizenden onderzoeken. En het blijkt dat aspartaam geen gevaar oplevert voor de gezondheid als je je houdt aan de opgestelde bovengrens. Meer over aspartaam en zoetstoffen lees je in dit artikel.
Ik raad je wel aan om zo veel mogelijk onbewerkte en natuurlijk producten te eten. Dit is doorgaans gezonder dan bewerkte producten.
Mythe 9: Brood is ongezond
Veel mensen zijn gestopt met het eten van brood, omdat zij denken dat brood ongezond is. Er zijn verschillende redenen waarom brood het label ‘ongezond’ krijgt. Veel soorten brood bevatten namelijk gluten. En van gluten wordt beweerd dat het schadelijk is voor je darmen. Maar dit klopt niet. Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat gluten slecht zijn voor je darmen. Wel zijn mensen met een glutenintolerantie gevoelig voor gluten.
Daarnaast wordt er beweerd dat veel brood (ook volkorenbrood) een zetmeel bevat dat schadelijk is voor de gezondheid. Zo zou deze vorm van zetmeel zorgen voor snelle suikerpieken en daarom de kans op diabetes 2 verhogen. Ook voor deze claim is onvoldoende (wetenschappelijk) bewijs.
Mythe 10: Verse groente zijn gezonder dan diepvriesgroentes
Deze stelling is onjuist. Diepvriesgroentes kunnen zelfs gezonder zijn dan verse groenten. Diepvriesgroentes worden namelijk direct na de oogst ingevroren en behouden zo de gezonde voedingsstoffen. Terwijl verse groentes vaak eerst getransporteerd worden en daarna een tijdje in de winkelschappen liggen. Dit kan ten koste gaan van de voedingswaarden. Let wel op dat ook diepvriesgroentes de kwaliteit verliezen, naarmate zij langer ingevroren zijn. Meer over diepvriesgroenten lees je hier.
1 en 5 spreken elkaar een beetje tegen. Melk bevat verzadigd vet en transvet en het wordt geconsumeerd als melk, yoghurt, kwark en kaas (met oplopende vetgehaltes). De gezonde stoffen in melk zitten ook in andere producten en vaak zelfs in veel hogere concentraties. Daarnaast is de consumptie van melk wel degelijk in verband gebracht met osteoporose:
http://m.pnas.org/content/112/2/366.abstract
http://m.pnas.org/content/112/2/372
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19350341
Hi,
Friso! Interessant, leuk dat je dit aanbrengt.
Neeke heeft hier een tijd een geleden een artikel over geschreven waarin dit besproken wordt: https://www.fit.nl/voeding/veroorzaakt-melk-osteoporose
Vooralsnog zijn wij van mening (en volgen de adviezen van de Gezondheidsraad) dat er geen verband bestaat tussen melk en osteoporose.