Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT PRO
voedingsmythes
FIT.nl / Voeding / Tien voedingsfabels & mythes ontkracht

Voeding

Tien voedingsfabels & mythes ontkracht

Voeding

Komen er nu steeds meer voedingsfabels bij, of lijkt dat maar zo? Update je kennis met de onderstaande 10 voedingsmythes.
Erik Huizenga
Auteur: Erik Huizenga, BSc.Leefstijlcoach
Gepubliceerd: 10 oktober 2019
Laatste update: 26 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

De inzichten en richtlijnen over gezonde voeding veranderen elke paar jaar. Wat dit jaar als gezond bestempeld wordt, kan volgend jaar alweer ongezond zijn. Blijf op de hoogte en update je kennis met de onderstaande 10 voedingsmythes.

Inhoudsopgave

  • Mythe 1: Een vetloze maaltijd is het meest gezond
  • Mythe 2: Producten met 0% vet zijn gezonder
  • Mythe 3: Vlees is de belangrijkste bron voor eiwitten
  • Mythe 4: Vruchtensap is vergelijkbaar met een stuk fruit
  • Mythe 5 : Zuivel is de duivel
  • Mythe 6: Meerdere eetmomenten op een dag zorgen voor een hogere vetverbranding
  • Mythe 7: Je lichaam kan per 2-3 uur maximaal 25-30 gram eiwitten opnemen
  • Mythe 8: Van aspartaam krijg je kanker
  • Mythe 9: Brood is ongezond
  • Mythe 10: Verse groente zijn gezonder dan diepvriesgroentes

Mythe 1: Een vetloze maaltijd is het meest gezond

Veel mensen schrappen vetten uit hun dieet. Dit is onverstandig, omdat de gezonde (onverzadigde) vetten belangrijk zijn voor de opname van vitamine A, D, E en K. Daarnaast mis je zo ook de gezonde omega-3-6-vetzuren. Omega-3-6-vetzuren zijn zelfs goed voor je hart- en vaatstelsel.

Haal je vetten uit avocado, noten of olijfolie. En vermijd zoveel mogelijk producten zoals pizza’s, chips en taart. Die zitten namelijk bomvol ongezonde trans- en verzadigde vetten.

Mythe 2: Producten met 0% vet zijn gezonder

Als je in de schappen kijkt, zie je tegenwoordig veel producten met op de verpakking “0% procent vet”. Het lijkt alsof deze producten gezond zijn, terwijl deze vol zitten met suikers. En dus veel calorieen bevatten en minder gezonde voedingsstoffen bevatten dan je denkt.

Mythe 3: Vlees is de belangrijkste bron voor eiwitten

Kip, rundvlees en vis zijn voor veel mensen belangrijke eiwitbronnen. Maar je kunt je eiwitten ook prima halen uit peulvruchten, bonen, noten, granen en groenten. In een kopje gekookte havermout zit al snel 6 gram eiwitten en in een portie groenten al 3 tot 4 gram.

Veel mensen denken dat je als vegetariër niet snel spiermassa aan kan maken door een gebrek aan eiwitten. Maar dit klopt niet, want een kopje gekookte havermout met een lepel pindakaas en hennepzaad bevat al snel 25 gram eiwitten. Ter vergelijking zit er in een hamburger ongeveer 11 gram eiwitten.

Mythe 4: Vruchtensap is vergelijkbaar met een stuk fruit

Vruchtensap is minder gezond dan een stuk fruit. Dit komt omdat in het productieproces van vruchtensap veel gezonde vezels verloren raken. Daarnaast mis je gezonde voedinstoffen van een stuk fruit. Zo bevat een sinaasappel bijvoorbeeld de flavonoïde hesperidin. Deze stof zit in de pulp en de schil van de sinaasappel en heeft een positieve invloed op de bloeddruk en de cholesterolwaarden. Een stuk fruit kan al snel 50, 60, 80 of 100 verschillende fytonutriënten bevatten waarvan sommige gezond zijn voor het hart en andere helpen met het remmen van ontstekingen. Als je een sinaasappel eet, krijg je al deze belangrijke stoffen binnen, maar in vruchtensap zit veel minder of geen fytonutriënten. Lees hier meer over het verschil tussen suiker en fruitsuiker.

Mythe 5 : Zuivel is de duivel

Je ziet steeds meer mensen zuivel schrappen omdat dit ongezond zou zijn. Zo wordt onder andere gezegd dat je van melk botontkalking krijgt, je darmen beschadigen en melk de kans op kanker vergroot.

Nu zijn deze claims nogal stellig en missen deze wetenschappelijk onderbouwing. Daarnaast bevatten veel zuivelproducten (waaronder melk) gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, verschillende vitamines en mineralen.

Kortom, drink gewoon je glas melk. Enige uitzondering zijn mensen met een lactose-intolerantie. Lees hier meer over de voor- en nadelen van melk.

Mythe 6: Meerdere eetmomenten op een dag zorgen voor een hogere vetverbranding

Ik hoor vaak het fabeltje terug dat je vaker op een dag moet eten om je verbranding te stimuleren. Jammer genoeg lijkt dit niet waar te zijn. Tot op heden is hier geen wetenschappelijk bewijs voor.

Toch kan het voor veel mensen wel verstandig zijn om meerdere eetmomenten op een dag in te plannen. Je zult hierdoor namelijk minder honger ervaren over de gehele dag, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Mythe 7: Je lichaam kan per 2-3 uur maximaal 25-30 gram eiwitten opnemen

Een van de theorieën is dat je lichaam per eetmoment (per 2 tot 3 uur) hoogstens 25-30 gram eiwit kan opnemen. Maar wetenschappers lijken hier op terug te komen. En dit blijkt ook uit de praktijk. Je hebt namelijk een groep krachtsporters die een specifiek dieet volgen waarbij ze al hun voedsel in 4 tot 8 uur inplannen en alsnog in spieren aankomen of op gewicht blijven. Dit zou betekenen dat deze sporters maar ongeveer 50 gram eiwit per dag binnenkrijgen. Dit is onvoldoende om echt goed je spiermassa te onderhouden.

Het meest aannemelijke is dat de vertering van eiwitten gecompliceerder werkt en dat de bovenstaande richtlijn niet juist of onvolledig is. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit artikel over de 30-gram-eiwitregel.

Mythe 8: Van aspartaam krijg je kanker

Ik kom nog genoeg mensen tegen die denken dat je van aspartaam kanker krijgt. Aspartaam is uitgebreid onderzocht door middel van honderden zo niet duizenden onderzoeken. En het blijkt dat aspartaam geen gevaar oplevert voor de gezondheid als je je houdt aan de opgestelde bovengrens. Meer over aspartaam en zoetstoffen lees je in dit artikel.

Ik raad je wel aan om zo veel mogelijk onbewerkte en natuurlijk producten te eten. Dit is doorgaans gezonder dan bewerkte producten.

Mythe 9: Brood is ongezond

Veel mensen zijn gestopt met het eten van brood, omdat zij denken dat brood ongezond is. Er zijn verschillende redenen waarom brood het label ‘ongezond’ krijgt. Veel soorten brood bevatten namelijk gluten. En van gluten wordt beweerd dat het schadelijk is voor je darmen. Maar dit klopt niet. Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat gluten slecht zijn voor je darmen. Wel zijn mensen met een glutenintolerantie gevoelig voor gluten.

Daarnaast wordt er beweerd dat veel brood (ook volkorenbrood) een zetmeel bevat dat schadelijk is voor de gezondheid. Zo zou deze vorm van zetmeel zorgen voor snelle suikerpieken en daarom de kans op diabetes 2 verhogen. Ook voor deze claim is onvoldoende (wetenschappelijk) bewijs.

Mythe 10: Verse groente zijn gezonder dan diepvriesgroentes

Deze stelling is onjuist. Diepvriesgroentes kunnen zelfs gezonder zijn dan verse groenten. Diepvriesgroentes worden namelijk direct na de oogst ingevroren en behouden zo de gezonde voedingsstoffen. Terwijl verse groentes vaak eerst getransporteerd worden en daarna een tijdje in de winkelschappen liggen. Dit kan ten koste gaan van de voedingswaarden. Let wel op dat ook diepvriesgroentes de kwaliteit verliezen, naarmate zij langer ingevroren zijn. Meer over diepvriesgroenten lees je hier.

Auteur
Erik Huizenga
Leefstijlcoach
Geschreven door: Erik Huizenga, BSc.
Erik Huizenga is schrijver, coach en gedragsexpert bij FIT.nl. Hij haalt er veel voldoening uit als hij ziet dat mensen echt wat aan zijn tips hebben en vaardigheden opdoen waarmee ze meer grip krijgen op hun leefstijl. Zijn focus ligt hierbij op gewoonteverandering. Erik houdt van wielrennen, hardlopen en fitness. Naast al deze uitsloverij leest hij geregeld een boek of komt hij op een festival met onverwachte danspasjes. 🕺 Opleiding: BSc. Sociologie. Universiteit van Groningen & gecertificeerd Smartsize me-coach. Hij is mede-auteur van het succesvolle boek en stappenplan de FIT Methode & SLANKER. Ervaring: Erik heeft gewerkt als personal trainer en bootcamptrainer. Daarnaast heeft hij jarenlang ervaring in het schrijven van wetenschappelijk onderbouwde artikelen en online en offline coaching. Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Is ontbijten gezond?

    Is ontbijten gezond?

    Door Jeroen van der Mark
  • Zijn pannenkoeken gezond? + 7 heerlijke recepten

    Zijn pannenkoeken gezond? + 7 heerlijke recepten

    Door Erik Huizenga
  • Is het eten van insecten gezond?

    Is het eten van insecten gezond?

    Door Jeroen van der Mark
  • Wat zijn de gevolgen van een vetarm dieet?

    Wat zijn de gevolgen van een vetarm dieet?

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Voedingscentrum. (2013). Vetten. zie: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vetten.aspx

Reacties/Reviews

    Geef een antwoord Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. Friso zegt

    25 juli 2017 om 00:22

    1 en 5 spreken elkaar een beetje tegen. Melk bevat verzadigd vet en transvet en het wordt geconsumeerd als melk, yoghurt, kwark en kaas (met oplopende vetgehaltes). De gezonde stoffen in melk zitten ook in andere producten en vaak zelfs in veel hogere concentraties. Daarnaast is de consumptie van melk wel degelijk in verband gebracht met osteoporose:
    http://m.pnas.org/content/112/2/366.abstract
    http://m.pnas.org/content/112/2/372
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19350341

    Beantwoorden
    • jeroen-van-der-mark-fitnlJeroen van der Mark zegt

      25 juli 2017 om 12:25

      Hi,

      Friso! Interessant, leuk dat je dit aanbrengt.

      Neeke heeft hier een tijd een geleden een artikel over geschreven waarin dit besproken wordt: https://www.fit.nl/voeding/veroorzaakt-melk-osteoporose

      Vooralsnog zijn wij van mening (en volgen de adviezen van de Gezondheidsraad) dat er geen verband bestaat tussen melk en osteoporose.

      Beantwoorden

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact