Al tijdens de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op het geven van borstvoeding. Ook is het vrij algemeen bekend dat je in die periode bepaalde voedingsmiddelen dient te vermijden als zwangere. Maar waar moet je zelf wat betreft je voeding rekening mee houden als je kind geboren is? Wat kun je het beste eten tijdens het geven van borstvoeding?
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, maar het geven van borstvoeding is ook goed voor jouw gezondheid. Veel moeders starten daarom met het geven van borstvoeding. Geadviseerd wordt om in ieder geval de eerste 6 maanden borstvoeding te geven. Dit is voor de één makkelijker dan voor de ander. Kijk dus vooral samen met je begeleidingsteam en eventuele partner wat het beste voor jou werkt. Er komt veel kijken bij het geven van borstvoeding en letten op je eetpatroon is hier één onderdeel van. Daarom wordt in dit artikel kort beschreven waar je wat betreft je eigen voeding rekening mee wilt houden.
Wat heb je op een dag nodig?
Misschien wil je na de zwangerschap snel weer in je oude kleding passen. Maar ga vooral niet op dieet. Het geven van borstvoeding kost namelijk energie en vocht. Daarom is het belangrijk dat je dit zelf voldoende aanvult. Ook heb je voldoende voedingsstoffen nodig. Door wat meer noten, vlees (of vleesvervangers), vetten en volkorenbrood te eten kan je dit prima aanvullen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende drinkt.
Wat heb je op een dag nodig? Hieronder een voorbeeld van een gebalanceerd voedingspatroon voor een gemiddelde persoon die borstvoeding geeft:
- 250 gram groenten
- 2 porties fruit
- 6-7 volkoren boterhammen of porties ontbijtgranen (20 gram is 1 portie)
- 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen
- 100-125 gram vlees, vis en/of peulvruchten
- 50 gram ongezouten noten
- 2-3 porties zuivel
- 40 gram kaas
- 50 gram smeer- en bereidingsvetten
- 2 liter vocht [1]
Als je gezond eet is het normaal dat je geleidelijk afvalt als je borstvoeding geeft. Je gewicht zal dus hoogstwaarschijnlijk zonder te lijnen op het oude gewicht terugkomen.
Meer lezen over gezond eten, en hoe je dat het makkelijkste aanpakt? Check hier onze overzichtspagina over gezonde voeding.
Bonustip
Een goede voorbereiding is het halve werk. De eerste weken van je kraamperiode word je hoogstwaarschijnlijk geleefd en schiet het voor jezelf zorgen er regelmatig bij in. Bereid je daarom goed voor op deze periode. Zorg ervoor dat je voorraadkasten vol liggen met houdbare producten, bereid alvast wat maaltijden voor die je kan invriezen en zet eventueel een online bestelling (of boodschappenlijstje) voor het eten klaar. Je kan ook kraamvisite vragen of ze een maaltijd voor je meenemen.
Met welk eten moet je oppassen als je borstvoeding geeft?
Cafeïne
Gebruik liever niet te veel cafeïne. Dit kan je kind namelijk onrustig maken. Drink niet meer dan één kopje koffie per dag. Je kan er dan nog twee koppen zwarte thee bij nemen. Je kan ook kiezen voor cafeïnevrije koffie of thee [1]. Zo kun je toch nog meedoen tijdens een koffiemoment, al dan niet met beschuit met muisjes.
Alcohol
Net als tijdens de zwangerschap is het bij het geven van borstvoeding beter om geen alcohol te drinken. De schadelijke stoffen uit alcohol komen via de borstvoeding namelijk bij je baby terecht. Wil je toch alcohol drinken? Neem dit dan vlak nadat je voeding hebt gegeven en wacht daarna drie uur met voeden. Drink maximaal één standaardglas alcohol, dan is deze na die drie uur uit je lichaam verdwenen. Drink je meer, dan duurt het ook langer voordat je eigenlijk weer borstvoeding kan geven [1].
Vis
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende vis te eten. Ook na de bevalling is vette vis gezond, maar neem ook nu niet te veel. Er kunnen namelijk schadelijke dioxines in vette vis zitten. Neem daarom 1-2 porties vette vis per week en varieer [1].
Kruiden
Geen zorgen, je hoeft niet smakeloos te eten en kruiden te mijden. Normaal gebruik van bepaalde kruiden en specerijen kan geen kwaad. Ook van de scherpe niet. Gebruik alleen geen aloë vera, senna en kava kava. Hier kunnen schadelijke stoffen inzitten die kunnen overgaan in de moedermelk. Drink ook geen (borstvoedings)thee die venkel of anijs bevat. Deze kunnen namelijk plantengifstoffen bevatten die slecht kunnen zijn voor je baby. Geef de baby ook geen venkelthee of anijsthee tegen bijvoorbeeld buikkrampjes. En wees zelf voorzichtig met het gebruik van venkel en anijs. Je beschuit met muisjes kan je gerust nemen, evenals venkel als groente. Hier zitten minder plantengifstoffen in dan in thee [1].
Geef een antwoord