Van wat voor soort training moet je langer herstellen? Een korte training met een hoge intensiteit of een lange training met veel volume? Onderzoekers uit de Verenigde Staten plozen het uit. Hoe dit precies zit, lees je in dit artikel.
Wat was er al bekend?
- Eerder onderzoek gaf aan dat meer volume leidt tot meer spierkracht en spiermassa, maar hier zit wel een bovengrens aan. Verder is een hogere trainingsfrequentie per spiergroep (3 of meer keer per week) mogelijk effectief voor meer spierkracht.
Wat is er nieuw?
- De resultaten van dit onderzoek geven daarmee ondersteuning voor de claim dat meer volume toevoegen aan je training niet altijd beter is. Soms kan het verstandiger zijn om het trainingsvolume over meerdere dagen te spreiden, in plaats van in één of twee sessies alles te willen geven.
Het onderzoek
Aan dit onderzoek deden 12 mannelijke sporters mee, variërend in een leeftijd van 18 tot 35 jaar. Deelnemers hadden minimaal 2 jaar ervaring met krachttraining en ze konden met 1 herhaling minimaal 1.5 keer hun eigen lichaamsgewicht squatten.
De deelnemers volgden een programma met een hoge intensiteit (HI) van 8 sets met 3 herhalingen op 90% van de 1RM en een programma met een hoog trainingsvolume (HV) van 8 sets met 10 herhalingen op 70% van de 1RM.
Vervolgens werden 30 minuten, 24 uur, 48 uur en 72 uur na elke programma verschillende testen uitgevoerd. Waaronder een krachtmeting bij de leg extension. Verder namen de onderzoekers bloed af om de testosteron-, cortisol– (stresshormoon) en ontstekingswaarden te meten.
De resultaten
Uit dit onderzoek komt naar voren dat de respondenten een langere hersteltijd nodig hadden bij een trainingsprogramma met een hoger volume. Dit zagen de onderzoekers ook terug in de ontstekingswaarden. Deze waren namelijk hoger bij de groep met een hoger trainingsvolume.
De resultaten uit dit onderzoek geven daarmee ondersteuning voor de claim dat meer volume toevoegen aan je training niet altijd beter is. Soms kan het verstandiger zijn om het trainingsvolume over meerdere dagen te spreiden, in plaats van in één of twee sessies alles te willen geven.
Het is nog de vraag wat het effect is op het herstel van het centraal zenuwstelsel. Dit is een interessant punt wat niet in het onderzoek besproken wordt. Een vraag die bijvoorbeeld interessant is: wanneer heb je weer volledige beschikking over een volledige aansturing van je spieren.
Verder bestond dit onderzoek uit een kleine steekproef. Dit maakt de resultaten minder betrouwbaar. Uit toekomstig onderzoek, met het liefst meer respondenten moet blijken of meer volume toevoegen aan je training opnieuw tot dezelfde resultaten leidt.
Wil je meer weten over wat belangrijk is bij het opstellen van je eigen fitnessschema? Lees dan het volgende artikel: hoe bepaal ik het juiste trainingsvolume?