FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          5 redenen waarom je niet te snel moet afvallen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Zorgt een training met losse gewichten voor een beter resultaat?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Voor jezelf leven of voor een ander: wat maakt gelukkiger?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Is honing gezond?

          Koolhydraatarm ontbijt en lunch: tips en recepten 

          Onze 10 lekkerste recepten met havermout

          Wat zijn goede plantaardige bronnen van omega 3?

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
soja-melk
FIT.nl / Voeding / Is soja gezond?

Voeding

Is soja gezond?

Voeding

Op deze pagina vind je informatie over de positieve effecten van soja. Is soja ongezond of gezond? En hoe bereid je het? Check het hier!
Auteur: Laura Louwes, MSc.Eindredacteur en gedragswetenschapper
Gepubliceerd: 29 mei 2019
Laatste update: 15 mei 2020
Leestijd: 6 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Nu steeds meer mensen minderen met vlees en andere dierlijke producten, worden vleesvervangers steeds populairder. De meeste kant- en klare vleesvervangers en zuivelvervangers bestaan voor het grootste deel uit soja. Maar uit verschillende hoeken gaan er geluiden op dat soja niet gezond zou zijn in grote hoeveelheden; zo zou het de hormoonhuishouding verstoren, kankerverwekkend zijn en borstgroei bij mannen stimuleren.

Zelfs ik hoor geregeld van vrouwelijke én mannelijke medesporters dat ze soja laten staan vanwege deze overwegingen. Maar kloppen deze aannames wel, of kun je zonder zorgen en extra borstgroei van je sojamelk blijven genieten? Lees hier hoe het zit.

Samenvatting

  • Ja, soja past binnen een gezond voedingspatroon.
  • Momenteel heeft uitvoerig onderzoek nog niet kunnen aantonen dat het eten van sojaproducten schadelijk is voor je gezondheid.
  • Sterker nog, studies wijzen erop dat het eten van soja het risico op hart- en vaatziekten zelfs verkleint. Gezien de vele voedingsstoffen en het hoge aandeel eiwitten dat de sojaboon en sojaproducten bevatten, beschouwen wij deze dus als “gezond”.

De gezondheidsvoordelen van soja

Laat ik beginnen met de voordelen van soja, want die zijn er genoeg.

Sojaproducten worden gemaakt van de sojaboon. Sojabonen zijn een goede bron van eiwitten; ze bevatten niet alleen relatief veel eiwitten per 100 gram of ml, maar de eiwitten bestaan eveneens uit het complete aminozuurprofiel. Dit maakt sojaproducten een volwaardige vervanger voor vlees of zuivel. De sojaboon bevat maar liefst 36 gram proteïne per 100 gram, waarmee het meer eiwit bevat dan kip. Hiernaast bevat soja weinig van het foute verzadigde vet, en juist meer onverzadigd vet. Ook is het relatief rijk aan vezels en bevat het vrij veel vitamines en mineralen. Ten slotte zijn de minder bewerkte sojaproducten zoals ongezoete sojamelk en tofu laag in suiker en calorieën. Hieronder zie je welke vitamines en mineralen de sojaboon zoal bevat.

Voedingswaarde sojaboon/100 gram

Energie (kcal): 446

Eiwitten: 36 g

Vet: 20 g

Verzadigd: 2,9 g

Koolhydraten: 30 g

Voedingsvezels: 9 g

Suikers: 7 g

Cholesterol: 0 mg

Vitamines sojaboon/100 gram

Calcium277mg (tov 1000/dag)
Ijzer15.7mg (tov 14/dag)
Magnesium280mg (tov 300/dag)
Thiamine (vitamine B1)0.874mg (tov 1,1 mg/dag)
Riboflavine (vitamine B2)0.87mg (tov 1,5 mg/dag)

[Bron: USDA Nutrient Database for Standard Reference]

Mogelijke gezondheidsrisico’s van soja

Een tijd werd op basis van studies aangenomen dat de inname van soja de kans op verschillende soorten kanker, zoals borstkanker, kan vergroten. Ook werd soja geassocieerd met een verstoorde hormoonbalans. Dit laatste zit zo: soja is rijk aan isoflavonen, ook wel fytoestrogeen genoemd. De chemische structuur van isoflavonen lijkt erg op oestrogeen, het ‘vrouwelijke’ hormoon dat onder andere zorgt voor borstgroei. Vandaar de angst voor de ontwikkeling van ongewenste ‘moobs’ (mannelijke borstgroei) onder sommige mannelijke sporters.

Wat klopt hiervan? Vergroot het de kans op kanker of borstgroei?

Tegenwoordig is binnen de wetenschap de consensus dat er onvoldoende bewijs te vinden is voor de claims dat soja het risico op kanker vergroot of de hormoonbalans in de war schopt [1]. Het lijkt vooralsnog geen invloed te hebben op het testosterongehalte in mannen [2]. Die angst voor ‘man boobs’ blijkt dan ook onterecht. Waar komt die verwarring dan toch vandaan? De eerdere studies die concludeerden dat soja het risico op kanker vergroot, betroffen meestal dierstudies. Nu heeft later onderzoek uitgewezen dat dieren soja op een andere manier verwerken dan mensen. Daarom zijn de resultaten van dierstudies op dit gebied niet zomaar te vertalen naar ons mensen [2].

Onze diëtiste Neeke zocht in een eerder artikel uit of soja het risico op borstkanker daadwerkelijk verhoogt. Haar conclusie: tot nu toe is er onvoldoende bewijs gevonden dat de consumptie van soja of sojaproducten de kans op borstkanker vergroot. Sterker nog, uit verschillende studies is gebleken dat het nuttigen van soja juist het risico op borstkanker verkleint en de genezingskans vergroot [3-8].

Hart- en vaatziekten

Een recente meta-analyse van 17 studies heeft aangetoond dat het eten van soja het risico op hart- en vaatziekten en beroertes verkleint [9]. Verder kan suppletie met soja-proteïne de bloeddruk verlagen, een effect dat sterker is voor personen die lijden aan een te hoge bloeddruk [10,11]. Soja is dus allesbehalve slecht voor je cardiovasculaire gezondheid.

Soja-allergie

Soja is niet voor iedereen even gezond; het is een van de voedselallergenen. Een soja-allergie levert doorgaans klachten op als protesterende darmen, jeuk, uitslag of luchtwegklachten [12]. In de ernstige gevallen kun je in shock raken. Vermoed je dat je allergisch bent voor soja, laat dit dan eerst uitzoeken via je huisarts voordat je het uit je dieet schrapt.

Hoeveel soja is veilig?

Er bestaat nog geen consensus over de aanbevolen hoeveelheid soja. Dit komt door meerdere factoren. Ten eerste is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de effecten van soja op de lange termijn. De weinige aanbevelingen die door officiële instanties worden gedaan, hebben daarnaast doorgaans betrekking op specifieke onderdelen van gezondheid, zoals het verlagen van bepaalde gezondheidsrisico’s. Ten derde verschilt de hoeveelheid werkzame stoffen zoals fyto-estrogeen tussen sojaproducten nogal. De effecten van soja uit normale voeding of suppletie met soja-proteïne of andere supplementen (zoals isoflavonen) zal dan ook verschillen. Een aanbeveling als “dagelijks twee porties soja draagt bij aan het verlagen van het LDL-cholesterol” is in dat licht niet alleen een beetje vreemd, maar ook vrij nutteloos.

Toch kunnen we op basis van eerdere studies een redelijke inschatting maken hoeveel soja gezond is. De FDA, het Amerikaanse equivalent van onze Voedsel- & Warenautoriteit, heeft in 1995 op basis van een meta-analyse van 38 randomized controlled trials (RCT’s) bepaald dat voor verlaging van het cholesterol suppletie met 25 gram sojaproteïne nodig is [13]. In de RCT’s verschilde de dagelijkse portie echter nogal; deze varieerde tussen de 17 en 124 gram, met een gemiddelde van 47 gram. Latere uitgebreide vergelijking van onderzoeken heeft geen verschillen kunnen vinden in effecten tussen een dosis hoger of lager dan 25 gram [14,15]. Nu slaat dit advies enkel op suppletie met soja-proteïne, en het verwachte effect ervan op het LDL-cholesterol. Dit is dus niet direct te vertalen naar een onder- of bovengrens van sojagebruik voor je algehele gezondheid. Wat wel opvalt in studies naar specifieke gezondheidseffecten van soja: de gevonden effecten zijn doorgaans sterker of duidelijker onder de Aziatische populatie. Dit zal liggen aan het feit dat zij gemiddeld gezien veel meer sojaproducten (en dus isoflavonen) consumeren dan de rest van de wereld. Zonder problemen, lijkt het; ook overzichtsstudies onder de Aziatische bevolking hebben vooralsnog geen concrete nadelige gezondheidsrisico’s kunnen aanwijzen. Ook heeft nog geen instantie een bovengrens van soja of isoflavonen vastgesteld. Wellicht dat toekomstig onderzoek hier nog uitspraken over zal doen.

Voor mensen met nierproblemen kan soja wel risico’s opleveren. Dit ligt aan het hoge oxalaatgehalte dat sojaproducten kunnen hebben, wat de kans op nierstenen vergroot [16]. Omdat het oxalaatgehalte sterk varieert tussen verschillende producten, wordt voor deze groep aanbevolen soja in zeer kleine hoeveelheden te nuttigen.

Hoe soja te gebruiken?

Tofu

Tofu is eigenlijk de kaas onder de sojaproducten, want het wordt gemaakt van sojamelk. De smaak (of afwezigheid ervan) is even wennen, want als je iets soortgelijks als dierlijke kaas verwacht, kom je bedrogen uit. Dit komt vooral doordat er aan tofu vrijwel niets wordt toegevoegd. Je zult het dus zelf op smaak moeten maken met zout en kruiden.

De meeste supermarkten verkopen blokken tofu voor een schappelijke prijs. Om tofu toe te voegen aan je maaltijd, snijd je een deel hiervan in blokjes en bak je deze aan alle kanten licht krokant in bijvoorbeeld olie met knoflook en sojasaus. Lekker bij een rijstmaaltijd en in een curry! Ook kun je de tofu verkruimelen en op smaak brengen met omelet-kruiden. Bak even kort aan en klaar is je vegan eiersalade voor op je sandwich. Of ga voor een frisse salade.

Soja als zuivelvervanger

Sojamelk en -yoghurt zijn prima alternatieven voor dierlijke melk en andere zuivelproducten vanwege het hoge eiwitgehalte en de voedingsstoffen die ze bevatten. Ongezoete sojamelk bevat zelfs minder suiker dan koeienmelk, en is daarmee een gezondere keuze. In een eerder artikel heb ik de voor- en nadelen van zuivel en zuivelvervangers op een rijtje gezet, en vind je enkele tips waar je op moet letten als je voor een zuivelvervanger gaat.

Kant- en klare vleesvervangers

Veel kant- en klare vleesvervangers worden gemaakt van soja. Maar niet alle vleesvervangers zijn even gezond. Om te weten of je een gezonde keuze maakt, dien je even het etiket te bestuderen. Let vooral op dat de vleesvervanger niet te veel zout en verzadigde vetten bevat. Ook het eiwitgehalte kan tussen vleesvervangers nogal verschillen.

Daarnaast worden aan veel vleesvervangers tegenwoordig gelukkig micronutriënten toegevoegd, zoals vitamine B12. Waar je allemaal op moet letten om zeker te weten dat je een gezonde vleesvervanger in je boodschappenmandje legt, heeft onze diëtiste Neeke eerder uitgelegd in dit artikel over vleesvervangers.

Auteur
Eindredacteur en gedragswetenschapper
Geschreven door: Laura Louwes, MSc.
Laura is eindredacteur bij FIT.nl en auteur van de FIT Methode. Haar fascinatie voor optimaal gezonde voeding en maximaal efficiënt sporten maakt dat ze zonder identiteitsbewijs een flesje wijn niet zomaar meekrijgt. Haar passies zijn onder andere hardlopen, gewichten tillen, Muay Thai-boksen, koffie en veganistische baksels maken (en uiteraard eten). Bekijk hier het hele team.

Andere artikelen voor jou

  • Zijn dure vormen van suiker gezonder?

    Zijn dure vormen van suiker gezonder?

    Door Neeke Smit
  • Het ketodieet: de sleutel tot vetverlies?

    Het ketodieet: de sleutel tot vetverlies?

    Door Remco Kuipers van Sportsciencepro
  • Hebben mannen en vrouwen een andere eiwitbehoefte?

    Hebben mannen en vrouwen een andere eiwitbehoefte?

    Door Jeroen van der Mark
  • Hoe gezond is een komkommer?

    Hoe gezond is een komkommer?

    Door Erik Huizenga

Referenties

[1]

Hamilton-Reeves, J. M., Vazquez, G., Duval, S. J., Phipps, W. R., Kurzer, M. S., & Messina, M. J. (2010). Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis. Fertility and sterility, 94(3), 997-1007.

[2]

American Insitute for Cancer Research (2016). Food that fight cancer. Soy. Geraadpleegd op 7-5-2019 via http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/soy.html#research.

[3]

World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. (2014) Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Breast Cancer Survivors. Geraadpleegd op 22-11-2017 via http://wkof.nl/nl/onderzoek/het-continuous-update-project-cup/rapport-overleving-van-borstkanker

[4]

Wereld kanker onderzoek fonds (2017) Soja en borstkanker: wat is het verband? Geraadpleegd op 22-11-2017 via https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/professionals/eerdere-edities-kankerpreventienieuws/soja-en-borstkanker-wat-het

[5]

Caan, B. J., Natarajan, L., Parker, B., Gold, E. B., Thomson, C., Newman, V., … & Pierce, J. P. (2011). Soy food consumption and breast cancer prognosis. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 20(5), 854-858.

[6]

Dong, J. Y., & Qin, L. Q. (2011). Soy isoflavones consumption and risk of breast cancer incidence or recurrence: a meta-analysis of prospective studies. Breast cancer research and treatment, 125(2), 315-323.

[7]

Magee, P. J., & Rowland, I. (2012). Soy products in the management of breast cancer. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 15(6), 586-591.

[8]

Nechuta, S. J., Caan, B. J., Chen, W. Y., Lu, W., Chen, Z., Kwan, M. L., … & Shu, X. O. (2012). Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: an in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women. The American journal of clinical nutrition, 96(1), 123-132.

[9]

Yan, Z., Zhang, X., Li, C., Jiao, S., & Dong, W. (2017). Association between consumption of soy and risk of cardiovascular disease: A meta-analysis of observational studies. European journal of preventive cardiology, 24(7), 735-747.

[10]

Liu, X. X., Li, S. H., Chen, J. Z., Sun, K., Wang, X. J., Wang, X. G., & Hui, R. T. (2012). Effect of soy isoflavones on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 22(6), 463-470.

[11]

Dong, J. Y., Tong, X., Wu, Z. W., Xun, P. C., He, K., & Qin, L. Q. (2011). Effect of soya protein on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials. British journal of nutrition, 106(3), 317-326.

[12]

Stichting Voedselallergie (2019) Allergenen: soja. Geraadpleegd op 28 mei 2019 via https://www.voedselallergie.nl/allergenen/soja.html.

[13]

Anderson, J. W., Johnstone, B. M., & Cook-Newell, M. E. (1995). Meta-analysis of the effects of soy protein intake on serum lipids. New England Journal of Medicine, 333(5), 276-282.

[14]

Li, S. S., Blanco Mejia, S., Lytvyn, L., Stewart, S. E., Viguiliouk, E., Ha, V., … & Sievenpiper, J. L. (2017). Effect of Plant Protein on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association, 6(12), e006659.

[15]

Al-Wahsh, I.A., Horner, H.T., Palmer, R.G., Reddy, M.B., Massey, L.K. (20115). Oxalate and phytate of soy foods. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (14).

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact