Ingrediënten
- 200 gram Tempeh
- 2 porties Satémarinade FIT
- 1 hele Rode paprika
- 150 gram Peen Jullienne
- 200 gram Sperziebonen
- 40 gram Pinda’s
- 60 ml. Satésaus (kant en klaar)
- 3 el. Ketjap
- 100 gram Zilvervliesrijst
- 1/2 el. Tamarinde
- 1/2 Limoen
- 1/2 tl. Chilipoeder
- 1/2 tl. Knoflookpoeder
Benodigdheden
- Spatel
- Koekenpan
- Wokpan
- Steelpan
- Maatbeker
Bereidingswijze
Tegenwoordig verspillen mensen kilo’s aan voedsel: restjes worden meteen weggegooid. Zo zonde, terwijl het zo makkelijk te voorkomen is! Het altijd inventieve Azië heeft hier een eeuwenoude oplossing voor: Gado Gado! Dit traditionele Indonesische recept is namelijk juist bedoeld voor het opmaken van restjes. Je vermoedt het al: heel makkelijk te maken en lekker goedkoop. En de smaak? Die is ook nog eens fantastisch! En last but not least: dit recept voor Gado Gado is 100% vegan. Milieubewust zijn was nog nooit zo easy en cheap 😉
Stap 1. Meet en weeg alle ingrediënten af. Zet alvast een pannetje water op met de zilvervliesrijst en de sperziebonen.
Stap 2. Snijd de tempeh in blokjes van 1 bij 1 cm en marineer daarna de tempeh met het FIT-recept voor saté marinade. Kneed de marinade goed in, dan trekt de marinade dieper in de tempeh. Geen zin in tempeh? Maak dan je Gado Gado met 200 gram kippendij of vega kipstuckjes. Pas dan wel even de voedingswaarden aan!
Stap 3. Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine blokjes van 0,5 cm.
Stap 4. Verwarm in een pannetje de satésaus en voeg er direct het sap van de halve limoen, de overige kruiden en de tamarindepasta eraan toe. Dit maakt een wereld van verschil als je het vergelijkt met die saaie doorsnee satésaus uit een pakje! Roer goed door. Laat daarna op een laag vuurtje pruttelen.
Stap 5. Bak de tempeh met de olie van de marinade in een koekenpannetje op middellaag vuur goudbruin. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Keer de tempeh op de helft van de tijd even om.
Stap 6. Giet de rijst en de sperziebonen af. Je kan er voor kiezen om het even koud te laten worden in de koelkast. Dit duurt 30 minuten, maar het hoeft dus niet als je het gewoon lekker warm wilt opdienen. Mix de rijst en de sperziebonen met de gesneden paprika, de peen jullienne, de tempeh en serveer dit op een bord of in een ondiepe kom. Schenk er de satésaus over heen en maak af met een paar lekkere krokante pinda’s.
Eet smakelijk!