Wie eten er gezonder (of ongezonder); mannen of vrouwen? Over het algemeen wordt gedacht dat vrouwen gezonder eten dan mannen. Aan mannen kleeft nu eenmaal iets meer het stigma van ongezonde snacks en alcohol. Maar is dit ook echt zo, anno nu? Ik zocht het voor jullie uit.
Sinds 1987 worden in Nederland voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd in de algemene bevolking. Deze peilingen geven een weerspiegeling van het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander van 1 tot 79 jaar, en kunnen dus een mooi idee geven of mannen echt gezonder of ongezonder eten dan vrouwen. Deze consumptiepeilingen zeggen iets over de inname van voedingsmiddelen, energie en voedingsstoffen. Denk aan groenten en fruit, maar ook snacks en specifieke vitaminen die we nodig hebben voor onze gezondheid.
Voedingsmiddelen: wie eet het meest volgens de richtlijnen?
Wanneer spreken we van een gezond eetpatroon? In Nederland worden de richtlijnen van een gezond eetpatroon uitgedrukt in de richtlijnen van de Schijf van Vijf, die weer gebaseerd zijn op de richtlijnen Goede Voeding. Wie scoort er gemiddeld beter op deze richtlijnen? Mannen of vrouwen?
Groenten en fruit
Mannen eten vrijwel net zo veel groenten als vrouwen per dag. Mannen komen uit op gemiddeld 129 gram groenten per dag terwijl vrouwen 133 gram groenten binnenkrijgen. Vrouwen eten wel meer fruit dan mannen. Waar mannen slechts 102 gram fruit per dag binnenkrijgen gebruiken vrouwen gemiddeld per dag 125 gram. Al met al kunnen we allemaal nog wat meer groenten en fruit gebruiken, kijkend naar de richtlijn van 250 gram groenten en 200 gram fruit.
Brood, granen, rijst, pasta en aardappelen
Hoe zit het dan met de zetmeelcomponenten, zoals brood en aardappelen? Mannen gebruiken over het algemeen meer van deze producten dan vrouwen. Mannen gebruiken gemiddeld 223 gram brood en graanproducten en 84 gram aardappelen terwijl dit bij vrouwen respectievelijk 165 gram en 61 gram is. Nu zijn de richtlijnen voor vrouwen hiervoor ook lager als bij mannen. Dus welk geslacht komt meer in de buurt van de richtlijnen? Voor mannen is het advies om 6-8 boterhammen en 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten en aardappelen te gebruiken. Kijkend naar brood krijgen mannen 146 gram binnen, dit komt overeen met 4 snee brood. Als je ontbijtgranen en crackers meetelt komen ze gemiddeld uit op 4,8 porties volkoren graanproducten. Qua rijst, pasta en aardappelen komen mannen uit op 139 gram. Vrouwen gebruiken gemiddeld 3,6 porties volkoren graanproducten en 99 gram rijst, pasta en aardappelen. Het advies is 4-5 snee brood en 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten en aardappelen. Mannen komen hier dus dichter in de buurt van de richtlijnen dan de vrouwen in dit onderzoek.
Vlees, vis, peulvruchten en zuivel
Kijkend naar de eiwitbronnen eten wat vlees, vis, peulvruchten en zuivel meer conform de richtlijnen dan vrouwen. De richtlijn voor vlees, vis, kip en vleesvervangers is over het algemeen: niet te veel en vaker te kiezen voor plantaardig. In getallen is de richtlijn maximaal 1 portie (ca. 100 gram) per dag. Waarvan minimaal 1 keer per week vette vis en minstens 1 keer je vlees te vervangen door een vleesvervanger. Qua peulvruchten scoren mannen en vrouwen gelijk. Gemiddeld eet men 5 gram peulvruchten per dag en in totaal 1 keer in de drie weken peulvruchten. Veel te weinig dus. Mannen eten meer vlees dan vrouwen. Mannen krijgen gemiddeld 115 gram vlees binnen en vrouwen 81 gram. Ook gebruiken mannen vaker bewerkt vlees. Het verschil bij het gebruik van vis is met 1 gram minimaal en ook qua eieren is met gemiddeld 2 gram verschil per dag het verschil minimaal. Mannen eten meer zuivelproducten (379 g/dag) dan vrouwen (324 g/dag). De richtlijn voor zuivel ligt rond de 300-450 ml per dag.
Noten en vetten
Het advies omtrent het gebruik van noten is 1 handje of portie per dag. Dit komt neer op zo’n 25 gram. Zowel mannen als vrouwen nemen hier gemiddeld nog te weinig van. Mannen krijgen gemiddeld 12 gram per dag binnen en vrouwen 7 gram. Ook qua vetten en oliën gebruiken mannen (25 gram) meer dan vrouwen (19 gram) per dag. De richtlijn hierbij is voor mannen 65 gram per dag en voor vrouwen 40.
Extraatjes: nemen mannen meer ongezonde snacks en alcohol?
Als we kijken naar de extraatjes zoals snacks, koek, gebak en snoepgoed gebruiken mannen meer dan vrouwen. Mannen gebruiken in totaal 103 gram aan extraatjes per dag. Bij vrouwen is dit 80 gram per dag. Mannen drinken zo’n 400 ml aan frisdranken per dag, vrouwen 296 ml. Ook qua alcohol gebruiken mannen meer. Mannen gebruiken gemiddeld 216 ml alcoholische dranken per dag, bij vrouwen is dit 61 gram. Ook een klein beetje alcohol is al schadelijk voor de gezondheid. Lees meer hierover in dit artikel over de effecten van alcohol.
Voedingsstoffen
Kijkend naar voedingsmiddelen scoren vrouwen wat gezonder dan mannen. Maar hoe uit zich dit in inname van voedingsstoffen?
Energie en macronutriënten
Gemiddeld krijgen mannen 2439 kcal per dag binnen en vrouwen 1817 kcal. Gemiddeld halen zowel mannen als vrouwen 34% van hun energie uit vetten. Dit valt binnen de richtlijnen Goede Voeding. De inname van verzadigde vetzuren is voor zowel mannen als vrouwen te hoog met respectievelijk 12,5% en 12,7%. Deze moet bij voorkeur onder de 10% blijven. Zowel mannen als vrouwen krijgen voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren binnen (6,8%). Het advies voor transvet is om minder dan 1% binnen te krijgen en zowel mannen als vrouwen krijgen 0,3% binnen.
Ook de inname aan koolhydraten in energiepercentages is vrijwel gelijk. Deze is bij mannen 44,5% en bij vrouwen 45,7%. Dit valt binnen de richtlijnen. De inname aan vezels daarentegen is bij allebei te weinig. Mannen krijgen gemiddeld 22 gram vezels per dag binnen en vrouwen 18 gram. Het advies voor vezels is 30-40 gram.
eiwitten nagenoeg gelijk. Mannen krijgen 14,8% eiwit binnen en vrouwen 15,4%. Mannen krijgen per kilogram lichaamsgewicht wel meer eiwitten binnen: 1,29 gram per kg lichaamsgewicht versus 1,12 bij vrouwen. Ook dit valt binnen de richtlijnen.
De inname van vocht is voldoende. Gemiddeld gebruiken mannen zo’n 2700 ml vocht per dag en vrouwen 2561 ml. Het verschil is vooral te zien in de inname van alcohol. Mannen krijgen gemiddeld 15 gram alcohol binnen per dag en vrouwen 6.
Micronutriënten
Is er dan een verschil te vinden tussen mannen en vrouwen als we kijken naar de micronutriënten? Ook hier lijkt het verschil minimaal.
Er is gemiddeld gezien een tekort in de voeding aan vitamine A, B2, C en folaat. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. De inname aan vitamine B1, B3, B6, B12, D en K1 en van koper, kalium, magnesium, ijzer en zink is zowel bij mannen als vrouwen voldoende.
Het grote verschil kunnen we vinden bij natrium. Zowel mannen als vrouwen krijgen te veel natrium binnen. Maar de inname van natrium is bij mannen een stuk hoger dan bij vrouwen. Mannen krijgen gemiddeld 3324 mg natrium binnen per dag, bij vrouwen is dit 2520 mg. Het advies is om niet meer dan 1500 mg natrium per dag binnen te krijgen.
Conclusie
Wie eten er nu gezonder als we het eetpatroon van mannen en vrouwen vergelijken met de richtlijnen Goede Voeding? Kijkend naar de voedingsmiddelen eten vrouwen gemiddeld gezonder. Vrouwen krijgen over het algemeen meer fruit binnen en minder vlees. Ook gebruiken vrouwen minder extraatjes en alcohol dan mannen. Als we kijken naar de macronutriënten is er niet veel verschil te vinden. Vrouwen gebruiken minder energie, maar hebben ook over het algemeen minder energie nodig. De verhoudingen van de macronutriënten is nagenoeg gelijk. Ook bij de micronutriënten is er geen groot verschil met uitzondering van natrium. Samengevat lijken vrouwen iets gezonder te eten dan mannen maar is er voor allebei nog een hoop winst te behalen.
Geef een antwoord