De richtlijnen zijn duidelijk: tijdens inspanning is het belangrijk om vocht en elektrolyten aan te vullen. Vooral natrium krijgt veel aandacht. Van vocht weten we dat 2% gewichtsverlies aan vocht kan leiden tot verminderde sportprestaties. Maar verlies je echt zoveel elektrolyten tijdens de inspanning dat je ze moet aanvullen? En heeft dit dan ook invloed op de sportprestaties?
Richtlijnen aanvullen vocht en elektrolyten
Tijdens inspanning kan onze lichaamstemperatuur flink oplopen. Ons lichaam gebruikt verschillende mechanismes om het lichaam weer te koelen. Een daarvan is zweten. Naast dat zweten voor verkoeling zorgt, leidt het ook tot verlies van vocht en elektrolyten. Hoe veel iemand verliest aan vocht is afhankelijk van verschillende factoren. Toch zijn er algemene richtlijnen omtrent aanvulling van vocht en elektrolyten na inspanning:
- Drink 2 tot 4 uur voor de inspanning 5 tot 10 ml vocht per kg lichaamsgewicht.
- Neem 15-20 minuten voor de inspanning 150-200 ml vocht.
- Bij een inspanning langer dan één uur of is het advies om 150-350 ml te drinken per 15-20 minuten.
- Train je langer dan 75 minuten? Dan kies je voor een isotone sportdrank (met elektrolyten).
- Na de inspanning vul je je vochtverlies met 150% aan [1].
Deze adviezen zijn erop gericht om uitdroging en vochtverlies van meer dan 2% te voorkomen en verloren elektrolyten aan te vullen. Maar verliezen we wel zoveel elektrolyten?
Hoeveel elektrolyten verliezen we tijdens inspanning?
Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Namelijk hoeveel je zweet, de duur van de inspanning en de concentratie elektrolyten in het zweet. Hoe veel iemand zweet kan ook sterk variëren per persoon maar ook per inspanning. Er spelen veel verschillende factoren een rol zoals de intensiteit van de inspanning, omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid en kleding. Onderzoek onder verschillende atleten laten een ruime range van zweetverlies zien, verschillend van nauwelijks verlies aan zweet tot wel meer dan 2,5 liter per uur [2]!
Maar hoe zit het dan met verlies aan elektrolyten via het zweet? Het is hierbij interessant om te kijken hoeveel van het elektrolyt opgeslagen ligt in het lichaam en wat de concentratie van deze elektrolyt is in het zweet. We hebben gemiddeld:
- 1,5 kg calcium opgeslagen in het lichaam (in je botten en tanden). Een liter zweet bevat zo’n 0-40 mg calcium.
- 75 gram chlorine opgeslagen in het lichaam. Een liter zweet bevat zo’n 0,7-1,2 gram chlorine.
- 25 mg magnesium opgeslagen in het lichaam. Een liter zweet bevat zo’n 4-15 mg magnesium.
- 180 gram kalium opgeslagen in het lichaam. Een liter zweet bevat zo’n 160-320 mg kalium.
- 850 gram fosfaat opgeslagen in het lichaam. Een liter zweet bevat zo’n 3-6 mg fosfaat.
- 70 gram natrium opgeslagen in het lichaam. Een liter zweet bevat zo’n 0,46-1,84 gram natrium [3].
Kortom, tijdens inspanning verliezen we vooral vocht en minder elektrolyten. Stel dat iemand 2 uur intensief traint en hierbij 5 liter vocht verliest, en dit is een extreem voorbeeld, dan zal die persoon maximaal 9,2 gram natrium verliezen terwijl er 70 gram is opgeslagen in het lichaam. De echte verliezen zullen een stuk lager zijn omdat de gemiddelde concentratie natrium in zweet lager ligt en ook de hoeveelheid zweetverlies over het algemeen minder zal zijn. Bij de andere elektrolyten ligt dit getal dus nog een stuk lager. Het is dus maar de vraag of het verlies aan elektrolyten zelf invloed heeft op de sportprestaties.
Het nut van sportdrankjes en elektrolyten
Sportdranken bevatten koolhydraten en elektrolyten en zijn gemaakt om de voorraden aan te vullen tijdens inspanning. Vooral natrium krijgt veel aandacht als men het heeft over verlies via zweet en het aanvullen tijdens inspanning. Zoals we hierboven zagen valt het verlies van natrium tijdens inspanning best mee. Maar zorgt een aanvulling van natrium dan wel voor een verbeterde sportprestatie? Hier is opvallend weinig onderzoek naar gedaan. En nog opvallender, de meeste onderzoeken laten geen effect zien op de sportprestatie bij de aanvulling van natrium [4-9]!
Heeft het aanvullen van natrium dan helemaal geen nut? Niet als we kijken naar het aanvullen van natrium zelf. Maar het speelt wel een belangrijke rol bij het handhaven van de vochtbalans. Niet omdat het zorgt voor een veel betere opname van vocht – hier speelt glucose wat ook in sportdrankjes zit een belangrijkere rol. Maar wel om de volgende redenen:
- Natrium speelt een belangrijke rol in het handhaven van de osmolariteit in het bloed.
- Natrium verbetert de smaak van de sportdrank waardoor het gemakkelijker is meer te drinken. Hierbij moet niet overdreven worden, 400-500 mg per liter verbetert de smaak, meer dan 1000 mg per liter werkt juist averechts.
- Natrium versterkt de dorstprikkel waardoor drinken beter wordt gestimuleerd.
- Beperkt onderzoek laat zien dat natrium-inname voor de inspanning ervoor zorgt dat je tijdens de inspanning meer vocht vasthoudt waardoor je minder vocht verliest. Dit is echter onderzocht onder extreme omstandigheden en met grote hoeveelheden vocht. Het is maar de vraag of dit in een normale situatie ook zo werkt [10].
Heb je hiervoor speciale sportdrankjes nodig? Nee, je kan ze ook zelf maken. Hiervoor heb je water, siroop en zout nodig. Let hierbij erop dat de concentratie koolhydraten tussen de 4-8% blijft en voeg 0,5 gram zout per 500 ml water toe [1].
Samengevat: elektrolyten aanvullen waarschijnlijk niet nodig
Veel sporters kiezen voor het aanvullen van elektrolyten tijdens de inspanning om verlies te compenseren. Echter lijkt dit verlies minimaal als we kijken naar vochtverlies door zweet en de concentratie elektrolyten in dit zweet. Het grootste verlies is terug te vinden bij natrium, maar het is niet bewezen dat aanvullen van natrium de sportprestaties verbetert. Wel speelt natrium een belangrijke rol in het handhaven van de vochtbalans, vooral door het gemakkelijker te maken om meer te drinken. Gebruik van sportdranken is dus vooral behulpzaam omdat ze helpen bij het in stand houden van de vochtbalans en het aanvullen van brandstof (koolhydraten). Ze zijn dus niet per se belangrijk voor het aanvullen van tekorten aan natrium en andere elektrolyten. Alleen in extreme omstandigheden bij een zeer groot verlies aan zweet voor langere duur, hoge concentratie natrium in zweet en het aanvullen van een grote hoeveelheid vocht kan het noodzakelijk zijn om natrium aan te vullen om tekorten te voorkomen. Dit komt echter zeer weinig voor. Maak je dus niet al te druk om het moeten aanvullen van je elektrolyten, tenzij je op zeer hoog niveau heel intensief sport.
Beste Neeke,
Heel mooi en verhelderend didactisch goed opgezet artikel, vijf jaar aan topsport gedaan (1969 – 1974) de elektrolyten hetze bestond naar mijn idee toen nog niet, doch we presteerden geweldig zonder fancy drankjes. Nu 77 jaar, al jaren wonend in de Canadese wildernis nog elke dag 60-90 minuten training (hardlopen, Karate, Kung Fu door ongebaand terrein), ook bij min 25. en dat zonder drankjes maar met gezonde berglucht, in de taiga wouden, zuiver water, door noeste arbeid groente uit eigen tuin, kruiden uit de natuur en vis vers uit het water en hard werken om een houtvoorraad voor de winter te hakken en zagen. Dan is er zelfs nog tijd over om elk jaar een wekenlange trektocht te voet en per kano door de wildernis te maken. ’s Winters, als de beren slapen, is er meer tijd voor studie en natuurlijk sport (langlaufen i.p.v. hardlopen). En dat allemaal zonder drankjes. Met vriendelijke groet,, Bart de Haas, Atlin BC, Canada
Mooi om te lezen Bart! Prachtige website heb je ook en super hoe je zo met veel verschillende dingen bezig bent. Leuk om te lezen/zien.