Dit artikel bevat 6 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.
Auteur: Onderzoeker en coach
Gepubliceerd: 10 juli 2021
Laatste update: 22 mei 2024
Inhoudsopgave
Wat is stress?
Stress is een gevoel van spanning die je in staat van paraatheid brengt. Dit helpt je om bijvoorbeeld voor een examen te kunnen presteren. Wanneer je tijdelijk blootgesteld wordt aan stress, dan kan dat dus nuttig zijn [1]. Het brengt je tot actie.
Te veel stress wordt als een probleem gezien wanneer het continu in het lichaam aanwezig blijft en je niet meer voldoende ontspant. In dit geval spreek je van chronische stress. De verhouding tussen de belasting en belastbaarheid is niet in balans.
Bij chronische stress kan dit invloed hebben op je eetlust [1]. Ook kan het invloed hebben op je spiermassa. En het vergroot de kans op blessures. Daarnaast kan het in sommige gevallen een dikmaker zijn. En zoals je misschien wel eens hebt meegemaakt in je omgeving, kan een stressvolle periode zelfs je haren sneller grijs maken.
Meer over de gevolgen van stress
Stress is van invloed op lichaam en geest, en je lichaam en geest kunnen ook weer van invloed zijn op je stressgevoelens. Ervaar je stress, ga dan op zoek naar de oorzaak of oorzaken en pak deze aan. Hieronder lichten we nog even een aantal effecten van stressgevoelens toe, om je de urgentie ervan duidelijk te maken.
Stress zorgt voor minder optimale opbouw van spiermassa
Uit onderzoek blijkt dat mensen die gestresst zijn, minder goed herstellen van een training [2]. Ze doen er langer over om te herstellen én kunnen minder volume aan in de volgende training. De invloed van stress op je herstelvermogen zie je heel duidelijk in de figuur hieronder.
Ook verzwakt het je immuunsysteem en slaap, wat ook niet ideaal is voor je herstelvermogen [3].
Bovendien doet stress je ongezonder eten, wat ook wederom niet goed is voor je gains. Meer daarover lees je hieronder.
Slecht eten en slecht mentaal welzijn: vicieuze cirkel?
Ook kan stress en slaapgebrek een slechte invloed hebben op je voedingskeuzes. Iets dat je zelf wellicht ook wel merkt in de praktijk… Je bent al een paar dagen overprikkeld en krijgt veel meer zin in chocola. Of na een aantal nachten slechte slaap kies je voor een diepvriespizza in plaats van dat je gezond gaat koken. Ontzettend begrijpelijk! Maar weet dat tekorten aan voedingsstoffen en het eten van bewerkte voeding samenhangen met een slechter mentaal welzijn. Uit onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat mensen die veel ultrabewerkte voeding eten, zoals snoep en koekjes, een grotere kans hebben op depressieve symptomen.
Voeding heeft dus invloed op je humeur, maar je humeur ook op je voedingskeuzes. En dan heb je ook nog mensen die amper kunnen eten wanneer ze gestrest zijn, waar ze vervolgens ‘hangry‘ van worden: hongerig en extra geprikkeld [4].
Stress maakt dikker
Dat stress overgewicht in de hand kan werken mag duidelijk zijn… Onder andere komt dit doordat je slechter gaat eten, en het werkt overeten of emotie-eten in de hand. In dit interessante interview met hoogleraar Tatjaja van Strien lees je meer over dit onderwerp. Zij heeft zich gespecialiseerd in de oorzaken van overeten.
Daarnaast zorgt een verhoogd cortisolgehalte er ook voor dat je meer vet opslaat op je middel [5][6]. Wil je afvallen en heb je veel stressoren in je leven, pak dan vooral die eerst aan voordat je jezelf uit frustratie op een hongerdieet zet of de handdoek in de ring gooit.
Hoe kun je stress verminderen?
Heb je veel last van stressgevoelens, dan is je nu wel duidelijk dat het noodzakelijk is om hiermee aan de slag te gaan. Ga dus op zoek naar de oorzaak, en pas je leefstijl aan. Vaak ligt het aan een disbalans tussen ontspanning en inspanning, oftewel zaken die je energie kosten. Denk aan werk, mantelzorg relaties of je gezin. Focus op voldoende slaap van kwaliteit. De slaaptips in dit artikel kunnen je daarbij helpen.
Deze artikelen kunnen je helpen je problematiek aan te pakken:
Zo goed helpt beweging tegen stressgevoelens en mentale klachten
Dit zijn de beste tips bij een opgejaagd gevoel
Luister ook zeker deze interessante podcast over het voorkomen van te veel stressgevoelens en een burn-out.