Ken je dat? Het is alweer een tijdje geleden dat je je laatste maaltijd hebt gehad. Je maag begint te knorren, je wordt een beetje afwezig, maar vooral extreem chagrijnig. Dan heb je kennis gemaakt met het fenomeen ‘hangry’; een samensmelting van hungry en angry. Waar komt deze hongergerelateerde woede vandaan en wat kun je er tegen doen?
Inhoudsopgave
Lage bloedsuikerspiegel
De koolhydraten, eiwitten en vetten in onze voeding worden in ons lichaam verteerd tot glucose, aminozuren en vetvrije zuren. Deze voedingsstoffen komen na vertering in de bloedbaan en worden getransporteerd naar de rest van het lichaam, waar ze zorgen voor energie [1][2].
Gedurende de tijd na je laatste maaltijd, neemt de hoeveelheid van deze voedingsstoffen in je bloed af. Wordt de bloedsuikerspiegel te laag, dan zullen de hersenen alarm slaan. Dit komt doordat de hersenen alleen op glucose kunnen werken, in tegenstelling tot de andere organen [3]. Misschien heb je dit wel eens gemerkt. Simpele dingen zoals concentreren worden lastiger om uit te voeren als je hongerig wordt en je bloedsuikerspiegel laag wordt. Omdat je hersenen minder goed functioneren, is het ook lastiger om sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Je wordt bijvoorbeeld makkelijker boos op je partner of reisgenoot [1].
Een kwestie van hormonen
Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, sturen je hersenen instructies naar verschillende organen in je lichaam. Deze organen, zoals de lever en alvleesklier, maken hormonen vrij die ervoor zorgen dat de hoeveelheid glucose in je bloedbaan toeneemt [3]. Voorbeelden van deze hormonen zijn glucagon, adrenaline en cortisol. Deze stresshormonen worden niet alleen bij honger vrijgelaten, maar ook tijdens stressvolle situaties. Adrenaline is een belangrijk hormoon dat vrijkomt in de bloedbaan tijdens angst en heeft een functie in het ‘fight or flight’-systeem [1][3]. Er zijn mensen die ervoor kiezen om te vluchten en anderen om te vechten, maar ook een woede-uitbarsting behoort tot de mogelijkheden.
Het zit hem in de hersenen
Een andere oorzaak ligt in de neurotransmitter neuropeptide Y in je hersenen. Deze heeft invloed op de stofwisseling, je concentratie en het geheugen. Een hoog neuropeptide-Y-niveau zorgt voor een hongergevoel, maar heeft ook invloed op woede of agressie [4]. Mensen met een hoge hoeveelheid neuropeptide Y zijn eerder geneigd om agressief gedrag te vertonen.
Psychologische factoren
Zoals je ziet zijn er meerdere redenen waardoor een hongergevoel kan omslaan in woede. Honger is een overlevingsmechanisme dat ervoor heeft gezorgd dat we nog niet uitgestorven zijn. Maar niet alleen fysieke redenen zijn een oorzaak, ook psychosociale factoren spelen een rol. Culturele invloeden, en of jij je verbale agressie direct of indirect uit bijvoorbeeld [1].
Omgaan met honger
De makkelijkste manier om over je hangry status heen te komen, is natuurlijk door wat te eten als je honger krijgt – of liever nog voordat je honger krijgt. Vaak zijn mensen geneigd om eerder naar fastfood te grijpen als ze honger hebben. Ik kan je dan garanderen dat er een volgende hangrybui komt, waarschijnlijk nog heftiger dan de eerste. Dit komt doordat je een korte energiepiek krijgt, maar weer snel in een dip terechtkomt met alle gevolgen van dien. Eet in dit geval meer gezonde, eiwit- of vezelrijke producten. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een volkorensnee met pindakaas, snacktomaatjes, snackworteltjes of een volkorenbroodje gezond.
Kies gezonde voedingsmiddelen die geven namelijk een langer verzadigend gevoel.
Maar wat als je niet direct kan eten als je trek krijgt? Door het vrijkomen van de hormonen zal je bloedsuikerspiegel vanzelf weer stijgen. Daarnaast zal je lichaam vetten afbreken voor energie in de vorm van ketonen. Deze ketonen kunnen door de hersenen gebruikt worden als brandstof. Oftewel, je kan gewend raken aan dit hongergevoel door je er even doorheen te zetten of het vaker mee te maken.
Ten slotte: zorg ervoor dat je moeilijke situaties vermijdt tot je gegeten hebt, dit bespaart je een hoop ellende. Laat daarnaast mensen dit artikel lezen na een hangry uitspatting om te laten zien dat je er eigenlijk niks aan kan doen. It’s just nature 😉
oplossing: 24/7 bulken
Yeah buddy!