Als iemand een stressvol bestaan leidt, is het wel de president van Amerika. Barack Obama werd in zijn tijd als president dan ook in opvallend korte tijd volledig grijs. Ook jij kent vast wel iemand die in rap grijze haren kreeg na een periode van stress. Dat je van stress grijs haar kunt krijgen, is ondertussen al in verschillende onderzoeken naar voren gekomen [1][2][3].
Een nieuw onderzoek toont echter aan dat dit proces omkeerbaar kan zijn. Deelnemers aan dit onderzoek die hun stress verminderden, zagen dat terug in hun haarkleur. Deze werd namelijk minder grijs. Hoe zit dit? En hoe kun je er zelf alles aan doen om het grijzer worden van je haar af te remmen?
Hoezo krijgen we grijs haar?
Hoe werkt dat eigenlijk, grijs worden? Het grijzer worden van je haren is te danken aan een verlies van melanine, een stofje dat invloed heeft op het pigment van je haar en huid. Dit verklaart ook waarom mensen met een donkere huidskleur minder snel grijs worden; zij beschikken over meer melanine. Grijs worden heeft eigenlijk helemaal geen nadelige fysieke gevolgen, maar wat betreft het psychische effect is het helaas vaak een ander verhaal. Weinig mensen vinden het oké om hun oorspronkelijke haarkleur te zien veranderen; voornamelijk danken we dit aan het door onszelf opgelegde schoonheidsideaal.
Grijs worden is dus in theorie helemaal niet erg. Toch wil je vast weten of je er iets aan kunt doen. Het eerder aangehaalde onderzoek doet vermoeden van wel.
Meer over het onderzoek
14 mensen in de leeftijd van 9-65 jaar deden mee aan dit onderzoek. Deze mensen werd retrospectief gevraagd naar stressvolle gebeurtenissen in de afgelopen 12 maanden. Daarnaast stonden ze meerdere haren af voor microbiologisch onderzoek.
De onderzoekers van deze nieuwe studie hebben een manier ontwikkeld om kleine kleurwijzigingen in kaart te brengen in afzonderlijke mensenharen. Wat blijkt: witte haren kregen bij sommige proefpersonen hun originele kleur terug. Wat de onderzoekers vooral opviel was dat het haar witter werd in periodes met veel stress, terwijl het pigment weer terugkwam zodra de betreffende persoon minder stress rapporteerde.
Er zit wel een kleine ‘maar’ aan; het lijkt erop dat stress vooral het grijzer worden versnelt. Ben je al tientallen jaren grijs, dan zal je het proces niet meer kunnen omkeren door simpelweg een stressvrij bestaan te gaan leiden. Een tweede kanttekening bij dit onderzoek is dat het een retrospectief onderzoek is; het kijkt terug in de tijd. De onderzoekers benadrukken dan ook dat een prospectieve onderzoeksopzet in vervolgstudies met daarbij een groter aantal deelnemers gewenst is om de resultaten robuuster te maken. Een interventiestudie zou natuurlijk nog beter zijn, maar het is natuurlijk ethisch nagenoeg onhaalbaar om opzettelijk proefpersonen aan stress bloot te stellen.
Niet alleen stress kan je grijze haren geven
Er zijn trouwens meer factoren die ervoor lijken te zorgen dat je sneller grijs wordt. Ook roken draagt hier bijvoorbeeld aan bij [4][5]. Daarnaast lijkt overgewicht een risicofactor te zijn [5]. En zoals je waarschijnlijk wel vermoedt, speelt ook erfelijkheid een rol. Een Turkse studie onder 1119 mensen vond nog meer risicofactoren naast emotionele stress, waarvan de meeste met leefstijl of gewoonweg een beetje pech te maken hebben. Uit hun analyses kwam een positief verband naar voren van grijze haren met alcoholgebruik, chronisch ziek zijn, lengte, opleidingsniveau en uiteraard leeftijd [1]. Wil je zo lang mogelijk je originele haarkleur behouden zonder je grijze haren te verven, dan zijn er dus een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. Bijkomend voordeel is dat je met een gezonde leefstijl meerdere vliegen in één klap slaat. Denk aan meer levensjaren, een betere kwaliteit van leven, een gezonder gevoel en een lager risico op allerlei aandoeningen.
Veroudering echt omkeerbaar?
Grijs haar is natuurlijk slechts een enkel symptoom van veroudering. Op biologisch niveau zijn er nog meer factoren die aan veroudering onderhevig zijn. Denk bijvoorbeeld aan je DNA-structuren. De onderzoekers van de studie halen aan dat in verschillende dierproeven met succes voor verjonging is gezorgd – onder andere middels beweging en een verbeterd voedingspatroon [2]. Veelbelovend, en motiverend om aan een gezonde leefstijl te werken!
Wil je weten hoe je jouw voedingspatroon kunt optimaliseren? Bekijk hier onze overzichtspagina over gezonde voeding, met tips en al onze artikelen over dit onderwerp.
Wil je meer bewegen? Hier vind je onze tips hoe je voor meer beweging zorgt zonder daar veel moeite voor te doen.
P.s.: Grijs haar is natuurlijk helemaal niet ‘slecht’. Het is ons westerse schoonheidsideaal wat grijze haren in het verdomhoekje zet. Maar grijs haar wordt in veel culturen juist gezien als een teken van wijsheid. Geen stress over hebben dus 😉
Geef een antwoord