Ben je gestresst en toe aan vakantie? Uit nieuw onderzoek blijkt dat 15 minuten per dag mediteren je net als een vakantie kan helpen om meer te ontspannen. Meer over dit onderzoek lees je in dit artikel.
Samenvatting: Uit de resultaten van dit onderzoek komt naar voren dat dagelijks 15 minuten mediteren je kan helpen om je mentaal beter te voelen [1]. Verder scoorden de deelnemers op vakantiedagen het hoogst op mentaal welbevinden. Mediteren op vakantiedagen had geen extra effect op het mentaal welbevinden.
Het onderzoek
Aan dit onderzoek deden 53 deelnemers mee. 70% van de onderzoekspopulatie was vrouw en 27 van de 40 deelnemers waren eerstejaars psychologiestudenten.
De deelnemers dienden zelf als hun eigen controlegroep. De studie bestond namelijk uit 4 fasen van elk 2 weken. Tijdens Fase 1 werd er niet gemediteerd en tijdens Fase 2 wel. Ook kregen de deelnemers een vragenlijst die ze dagelijks in de avond moesten invullen.
Verder gingen de respondenten tijdens deze 8 weken gewoon op vakantie, wanneer ze dat normaal ook al van plan waren.
Tijdens een gedeelte van deze vakantiedagen werd er wel of niet gemediteerd. De onderzoekers wilden namelijk het effect van een aantal vakantiedagen vergelijken met dat van mediteren. Ook waren benieuwd of mediteren op vakantiedagen van extra waarde is op het mentaal welbevinden.
De resultaten
Uit de resultaten van dit onderzoek komt naar voren dat dagelijks 15 minuten mediteren je kan helpen om je mentaal beter te voelen.
Daarnaast hadden de deelnemers op de meditatiedagen minder last van negatieve emoties dan op vakantiedagen en niet-meditatiedagen.
Verder scoorden de deelnemers op vakantiedagen het hoogst op mentaal welbevinden en had mediteren op vakantiedagen géén extra effect op het mentaal welbevinden.
Hoe serieus kun je dit onderzoek nemen?
Aan dit onderzoek kleven wel een aantal kanttekeningen, waaronder de volgende:
Ten eerste waren de deelnemers hun eigen controlegroep. Een nadeel hierbij is dat je bijvoorbeeld minder goed kunt controleren voor de afzonderlijke effecten van mediteren of vakantie op het mentaal welbevinden.
Het kan namelijk zijn dat mediteren of het nemen van vakantie ook weer elkaar beïnvloedt of het effect van beiden nog langer doet doorwerken. Je hebt bijvoorbeeld een aantal dagen vakantie genomen en je voelt je mentaal beter. Vervolgens ga je daarna een aantal dagen mediteren. Je denk wellicht dat je je beter voelt vanwege het mediteren, maar eigenlijk zit je nog steeds lekker in je vel door de dagen vakantie die je hebt genomen.
Een ander nadeel van het ontbreken van een controlegroep is dat je minder goed kunt controleren voor het verwachtingseffect. Iemand denkt bijvoorbeeld van tevoren al dat mediteren helpt om te ontspannen. Idealiter heb je daarom een controlegroep die niet mediteert, een groep die wel mediteert om te ontspannen en een groep die mediteert om een totaal andere reden. Bijvoorbeeld om zogenaamd beter te proeven.
Ten tweede was er een grotere variatie in de hoeveelheid vakantiedagen dan in het aantal meditatiedagen. Deelnemers hadden minder dagen vakantie dan dat ze mediteren of juist niet mediteren. Toekomstig onderzoek zou hier meer rekening mee kunnen houden.
Daarnaast werd er niet gekeken naar hoe de respondenten hun tijd doorbrachten op vrije dagen. Niet alle vrije dagen hebben hetzelfde effect op je welbevinden. Ten slotte is deze studie van korte duur. Hiermee krijg je geen inzicht in de langeretermijneffecten.