Ben je op zoek naar deskundig advies in de sportschool door een personal trainer? Dat kan even een lastige zoektocht zijn. Als consument zie je soms door de bomen het bos niet meer. Elke trainer lijkt wel deskundig. Hoe kies je nu de juiste? Ik help je op weg met een aantal tips.
Inhoudsopgave
Wat kun je verwachten van een personal trainer?
Een personal trainer (PT) kan je helpen binnen en buiten de sportschool met voedings- en trainingsadvies. Een personal coach kan je bijvoorbeeld onder andere helpen met:
- fitness- en trainingsschema’s
- voedingsschema’s
- voedingsadvies
- leefstijladvies
Wil je echt deskundig voedingsadvies? Neem dan contact op met een diëtist.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een PT?
Het is belangrijk om een geschikte trainer te kiezen omdat je met de juiste hulp sneller je doel bereikt. Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of een personal trainer bij jou past. Allereerst kun je de trainer vragen welke opleiding hij of zij heeft afgerond. Heeft de trainer bijvoorbeeld een specifieke sport- of voedinggerelateerde opleiding gevolgd? Het is een eerste selectiemethode, alhoewel er natuurlijk ook uitzonderingen op de regel zijn. Er zijn namelijk ook zeker goede personal trainers zonder certificering op zak.
Wil je hier hulp bij? En zeker weten dat je een gecertificeerde trainer in de arm neemt? Op deze pagina van FITNED.nl vind je in 3 stappen een geschikte trainer. FITNED.NL is het onafhankelijke brancheregister voor fitness-, personaltrainers en leefstijlcoaches.
Verder is het een goed idee om een gesprek aan te gaan waarbij je een aantal vragen paraat hebt. Vraag bijvoorbeeld het volgende:
- Staat de coach geregistreerd in het FITNED.NL register?
- Hoeveel jaar ervaring heeft de trainer?
- Heeft de trainer cliënten/referenties die je kunt benaderen?
- Kun je het goed vinden met de trainer? Weet hij/zij je te raken en te motiveren?
- Heeft de trainer voldoende kennis om jouw doel te bereiken? (n.b.: dit is vrij lastig vast te stellen, zeker als beginner)
- Wat zijn de mogelijke trainingstijden?
- Wat zijn de voorwaarden? Denk hierbij aan restitutie bij ziekte, extra kosten van een lidmaatschap bij een sportschool, et cetera.
Kies niet iemand die je gelijk supplementen verkoopt
Kies een personal trainer die het beste voor heeft met jouw gezondheid en die niet alleen uit is op je portemonnee!
Kies geen personal trainer die je na één sessie al eiwitshakes of speciale vetverbranders wil verkopen. Leefstijlverandering is een kwestie van langetermijnplanning en aanpassingen doen in je dagelijkse keuzes omtrent bewegen en eten. Een personal trainer die al over supplementen begint voordat je een gewicht aanraakt, is alleen op je geld uit.
Wat kost een personal trainer?
De meeste personal trainers hanteren een prijs van ongeveer 30 euro per half uur of 60 euro per uur. Vaak kun je een abonnement of strippenkaart kopen, waardoor je goedkoper uit bent. Dit is voordelig, maar dan zit je wel vast aan een x aantal lessen! Doe dit alleen als je zeker bent dat je een goede personal trainer hebt gevonden.
In de sportschool of online?
Bijna elke sportschool heeft tegenwoordig wel een personal trainer rondlopen die je met alle plezier coacht. Dit is een makkelijke oplossing, want het kan dus lekker dichtbij huis. Wees wel kritisch, want het hoeft niet per se zo te zijn dat deze trainer gelijk de beste is.
Tegenwoordig bestaat er ook veel online advies en kun je een online coach inschakelen. Dit is laagdrempeliger en geregeld goedkoper dan een coach bij de sportschool in de buurt. Zo kun je vanuit je bureaustoel vragen stellen aan jouw personal trainer.
Het nadeel hiervan is dat het lastig dan wel onmogelijk is om je houding of uitvoering van oefeningen te bespreken. Online coaching richt zich voornamelijk op advies met betrekking tot bijvoorbeeld voedingsschema’s en trainingsschema’s.