Veel klanten die wij begeleiden geven aan dat ze wel 20 tot 30 procent van hun huidige lichaamsgewicht willen afslanken. Vaak met de achterliggende gedachte dat ze zich dan gelukkiger voelen. Voor de goede orde: stel je weegt 100 kilogram, dan betekent dat een gewichtsverlies van 20 tot 30 kilo. In hoeverre is deze wens realistisch?
Langeretermijneffectiviteit van leefstijlinterventies
Er is gelukkig al aardig wat onderzoek gedaan naar de effectiviteit van leefstijlinterventies bij mensen met obesitas en overgewicht.
Om gelijk met het slechte nieuws te beginnen: uit verschillende studies komt naar voren dat binnen 3 jaar een groot deel van de deelnemers die zijn afgevallen helemaal is teruggevallen naar het oorspronkelijke gewicht [1,2]. Dit geldt ook voor mensen die door een diëtiste of een leefstijlcoach zijn begeleid. Je zou je kunnen afvragen of de respondenten uit deze studies misschien een te hoog gegrepen doel hadden gesteld. Is het bijvoorbeeld wel mogelijk om 5 procent van je huidige gewicht blijvend af te vallen?
Het lijkt erop dat ook een gewicht van 95 procent van het huidige lichaamsgewicht voor veel mensen lastig is om na 5 jaar nog vast te houden. Zo blijkt namelijk uit een aantal studies dat maar 13 tot 20 procent van de mensen die 5 procent van het huidige lichaamsgewicht was afgevallen dit ook daadwerkelijk nog na 5 jaar vast wist te houden [3]. Helaas is er weinig over bekend wat voor programma’s de deelnemers hadden gevolgd.
Het moraal van het verhaal is dat het als je eenmaal te zwaar bent geworden heel lastig is om blijvend af te vallen. Misschien dat dit in de toekomst gaat veranderen. Maar met de huidige stand van zaken is het nog onduidelijk welke interventies mensen op langere termijn kunnen helpen. Gelukkig zijn er wel positieve ontwikkelingen die hoop geven.
Interventies gericht op gedragsverandering lijken te werken
Afslankmethodes die zich richten op gewoonteverandering lijken op de korte termijn te werken. Zo blijkt uit een recente studie waarbij de focus lag op het aanleren van vaardigheden zoals ongezonde gewoontes veranderen, gedrag monitoren en een terugval voorkomen. Het bleek dat de proefpersonen na een jaar het gewicht goed onder controle konden houden of zelfs nog steeds succesvol gewicht verloren. Of dit type interventie op langere termijn ook succesvol is moet nog blijken.
Meer over deze studie lees je in dit artikel over succesvol gewichtsverlies.
Ik ben benieuwd hoe jij denkt over deze cijfers. Hoe kan het dat bijna niemand succes weet af te vallen op de lange termijn, ondanks dat mensen begeleid worden? Wat is volgens jou een oplossing hiervoor?