Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de hersenen van muizen jonger blijven als ze honger lijden.
Hersenwetenschapers van de NYU Langone Medical Center hebben ontdekt dat een dieet met caloriebeperking bij vrouwtjesmuizen leidt tot een afremming van genen die zijn gerelateerd aan veroudering [1]. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat knaag- en zoogdieren langer leven op een calorie-arm dieet [2]. Maar of en hoe dit bij mensen werkt, moet nog verder worden onderzocht. De hypothese is dat mensen met een calorie-arm dieet ouder worden door een lagere kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en herseninfarcten. Het interessante aan het nieuwe Amerikaanse onderzoek is dat ze ook een duidelijk effect op hersengebieden voor geheugen en leercapaciteit vonden. Deze gegevens werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience op 17 november.
Hoe is het onderzocht?
Voor de studie gebruikten de onderzoekers oude vrouwtjesmuizen, omdat deze gevoeliger zijn voor ouderdomsziektes zoals dementie. De muizen kregen een dieet dat 30% minder calorieën bevatte dan de controlegroep. Eerdere studies onderzochten slechts enkele genen, maar de Amerikaanse wetenschappers onderzochten 10.000 genen die actief zijn in de hippocampus (het hersengebied dat vaak als eerste wordt getroffen bij achteruitgang van de hersenen).
Wat kam er uit?
Het calorie-arme dieet veranderde de expressie van ruim 900 genen. Dit betekent niet direct dat calorie-restrictie leidt tot de eeuwige jeugd, maar het laat wel zien hoe dat invloed heeft op het ouderdomsproces, aldus de onderzoekers:
“Ons onderzoek laat zien op hoe calorie-restrictie genexpressie remt van wordende muizen en hoe sommige genen het gedrag van muizen bepalen als ze ouder worden”
Dit zijn interessante resultaten, alhoewel het nog de vraag is in hoeverre dit onderzoek valt te extrapoleren naar mensen. Het is vrijwel onmogelijk om dit gedurende een langere periode te onderzoeken bij een groep mensen met een betrouwbare onderzoeksopzet. Om die reden moeten we het vooralsnog doen met individuele ervaringen van mensen en onderzoek bij muizen.
Geef een reactie