Het Voedingscentrum adviseert om 1 keer per week vette vis te eten. Dit vanwege de omega-3-vetzuren in vis die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar wat als je geen vis lust? Dan slik je toch gewoon een supplement?
Vette vis en hartziekten
Al in de jaren 80 werd er een verband gezien tussen het eten van vis en een lagere kans op sterven door coronaire hartziekten. Vooral de omega-3-vetzuren EPA en DHA zouden effectief zijn [1]. Het advies van de Gezondheidsraad is om 200 mg EPA en DHA binnen te krijgen. Zo wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleind.
Daarnaast heeft omega 3 een gunstig effect op de bloeddruk. In 100 gram vette vis zit meer dan 7 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Eén keer per week vette vis eten is daarom voldoende [2]. Jarenlang werd geroepen dat voor mensen die geen vis eten, een supplement een goede vervanging of extra zou zijn. Recent onderzoek bij proefpersonen met een verleden van hart- en vaatziekten trekt dit advies in twijfel [3].
Het onderzoek
In de meta-analyse zijn 10 randomized controlled trials (RCT’s) meegenomen. In deze RCT’s werd voor een gemiddelde periode van 4,5 jaar gekeken naar het effect van EPA- en DHA-suppletie op verschillende hartaandoeningen zoals hartaanvallen, beroertes en hartinfarcten. In totaal deden bijna 80.000 mensen mee aan het onderzoek. De resultaten zijn opvallend te noemen.
Er was namelijk geen significant effect te zien van de suppletie op eerdergenoemde aandoeningen. Ook bij een subgroepanalyse, bijvoorbeeld bij mensen met diabetes, bleken supplementen bij geen enkele groep significant effectief. Kortom, het slikken van omega-3-supplementen heeft mogelijk helemaal geen effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten [3].
Heeft het eten van vis wel nut?
Al laat dit onderzoek zien dat het slikken van omega-3-supplementen geen significant effect heeft op hart- en vaatziekten bij mensen met eerdere hart- en vaatproblemen. Toch kan het zeker nut hebben om vis te eten als je gezond bent of eerdere hart- en vaatproblemen hebt. Onderzoek laat namelijk zien dat omega-3-vetzuren ontstekingsremmend werken [4]. En laten deze ontstekingen nou net een grote rol spelen in het ontwikkelen van hart- en vaatziekten [5]. Daarnaast is het bewezen dat visvetzuren de triglyceridenwaarden in ons bloed verlagen [6].
Kies waar het kan voor vette vis (in dit artikel vind je een handige tabel met de omega 3 waardes van vette vis). Naast de omega-3-vetzuren bevat het ook voedingsstoffen zoals vitamine B6 en B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Verder is vis rijk aan eiwit [2].
Eet dus gerust een keer per week een stukje vis, het past prima binnen een gezond eetpatroon. Alleen is het dus maar de vraag of visoliesuppletie nut heeft.