Vitamine D en de botgezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeg je vitamine D, dan zeg je gezonde botten. Maar nu blijkt uit een recente meta-analyse dat extra suppletie met vitamine D niks doet voor onze botgezondheid. Moeten we de supplementen nu laten staan?
Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor een gezond en goed functionerend lichaam. Een tekort aan deze vitamine vergroot de kans op gezondheidsrisico’s. Wil je meer hierover weten? Lees dan dit uitgebreide artikel over vitamine D.
Vitamine D en de botgezondheid
Vitamine D is belangrijk voor een goede botgroei bij kinderen en het behoud van sterke botten en tanden [1]. Het zorgt er namelijk voor dat calcium goed op kan worden genomen. En calcium speelt een belangrijke rol bij het instandhouden van sterke botten. Dit zorgt voor een kleinere kans op botbreuken, met name op latere leeftijd.
Voor ouderen wordt inname van extra vitamine D geadviseerd omdat deze groep lastiger aan de aanbevolen hoeveelheid komt. Daarnaast wordt suppletie geadviseerd om het risico op botbreuken en vallen te verkleinen. Dit laatste staat nu echter sterk ter discussie.
Het onderzoek
In de meta-analyse werden 81 studies meegenomen, waarvan 30 randomized controlled trials (RCT’s). Hier werd het effect van vitamine D-suppletie op de botgezondheid onderzocht. Wat bleek: vitamine D-suppletie heeft geen effect op de preventie van botbreuken en vallen. Ook de mineraaldichtheid van het botweefsel verbeterde niet. Dit geldt zowel voor studies waarin een lage als een hoge dosis vitamine D werd gegeven [2].
Meer dan botgezondheid
Volgens de onderzoekers moet het advies om preventief vitamine D te geven aan senioren worden heroverwogen. Maar vitamine D heeft veel meer functies dan alleen het versterken van het botweefsel. Er zijn aanwijzingen dat vitamine D beschermt tegen kanker en depressie. Daarnaast kan vitamine D helpen bij het versterken van het immuunsysteem [3].
Op dit moment lopen er meerdere grote onderzoeken die moeten uitwijzen of deze functies inderdaad ondersteund worden door vitamine D-suppletie. Tot die tijd adviseer ik de huidige richtlijnen omtrent vitamine D-suppletie te blijven opvolgen.