Sommige zonnestudio’s beweren dat je onder hun zonnebanken vitamine D aanmaakt. Klopt dat wel? Maak je echt vitamine D aan onder de zonnebank? Lees hier hoe het zit.
Wat is de functie van vitamine D?
Het lichaam heeft vitamine D onder andere nodig voor stevige botten en tanden. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei.
Vitamine D speelt verder een belangrijke rol bij de celgroei, celdeling en het instandhouden van je immuunsysteem [1]. Wil je meer weten over vitamine D? In dit artikel over vitamine D lees je voor welke groepen het wordt aangeraden om extra vitamine D te slikken.
Hoe maakt je lichaam vitamine D aan?
Vitamine D wordt grotendeels (voor 95%) aangemaakt in de huid onder invloed van UVB-straling in zonlicht. De overige 5% halen we uit voeding. Dit zit bijvoorbeeld in vette vis, eieren en in mindere mate uit vlees [1]. Vitamine D2, de plantaardige variant, komt in kleine hoeveelheden voor in bijvoorbeeld kaas en paddestoelen.
Maak je vitamine D aan onder de zonnebank?
Om dit goed uit te zoeken vroegen wij een expert om advies. Volgens dermatoloog Jorrit Terra van het Universitair Medisch Centrum in Groningen wordt vitamine D aangemaakt door UVB-licht en niet door UVA-licht. Zonnebanken stralen meestal in zijn geheel UVA-licht uit, en soms een klein deel UVB-licht. Onder de zonnebank is er dus (bijna) geen aanmaak vitamine D.
Wees je er verder bewust van dat het gebruik van een zonnebank gevaarlijk kan zijn voor je huid [2]. Met bakken onder de zon en zonnebank zal de kans op huidkanker op latere leeftijd toenemen.
Maar niet getreurd… Ongeveer 15-30 minuten blootstelling van het hoofd, de handen en de onderarmen per dag in de buitenlucht is al voldoende voor voldoende aanmaak van vitamine D gedurende de maanden maart tot oktober. Hoe dit ziet in de wintermaanden leggen we je hieronder uit.
Hoe zit het in de wintermaanden met vitamine D?
Als je in de zomer weinig buiten bent geweest, kan het zijn dat er in de wintermaanden een suboptimale vitamine D hoeveelheid ontstaat (vooral als je in een van de risicogroepen zit). De belangrijkste reden hiervoor is omdat in de wintermaanden de aanmaak van vitamine D door zonlicht beperkt is. Denk je dat dit het geval is? Laat je bloedwaardes controleren bij je huisarts of slik eens in de 2 of 3 dagen een vitamine D-supplement. Voordat je dit doet, raden we aan om dit artikel over vitamine D eerst door te nemen voor de juiste dosis.