Heb jij last van slapeloosheid? En heb je ondertussen zo’n beetje alles geprobeerd om beter te slapen? Mogelijk kan vitamine D je helpen aan een betere nachtrust.
Het korte antwoord: het idee is dat een tekort aan vitamine D slaapproblemen kan veroorzaken. Een suppletie bij een tekort verbetert de slaapkwaliteit en duur. Echter, moet hier nog meer onderzoek naar gedaan worden. Lees onderaan dit artikel tips over wat je nu al kunt doen.
Slaapproblemen
In 2015 gaf 1 op de 3 Nederlanders aan slaapproblemen te ervaren. In het buitenland ligt aandeel dit nog vele malen hoger. In Zweden heeft maar liefst 41% van de bevolking last van slaapproblemen, gevolgd door Tsjechië en Turkije met 40% [1].
Als je last hebt van slaapproblemen ben je dus zeker niet de enige. Maar het kan wel vervelende gevolgen met zich meebrengen. Slaap je regelmatig minder dan 7 uur per nacht? Dan heb je een verhoogd risico op overgewicht, diabetes en hartaandoeningen. Daarnaast kun je je minder goed concentreren, leren en denken. Ook voelen mensen met slaapgebrek zich minder gelukkig dan mensen die wel voldoende slapen [2].
Vitamine-D-tekort en slaap
Vitamine D kan zowel direct als indirect de slaap beïnvloeden. Zo zou het invloed hebben op een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de slaap. Indirect kan een tekort aan vitamine D leiden tot botontkalking, problemen met het immuunsysteem en spierzwakte. Dit heeft verschillende gevolgen zoals pijn, vermoeidheid, minder beweging, overgewicht en slaapproblemen. Deze vervelende effecten kunnen elkaar weer versterken [2,3]. Allemaal leidend tot slaapproblemen.
Tot voor kort was er nog geen onderzoek gedaan naar dit verband. Steeds meer onderzoeken laten zien dat er sprake is van een laag vitamine-D-gehalte in het bloed bij mensen met slaapproblemen. Daarom hebben onderzoekers een studie opgestart naar het effect van vitamine D op onze slaap.
Het onderzoek
Aan het betreffende onderzoek deden 93 deelnemers met slaapproblemen in de leeftijd van 20-50 jaar mee. De ernst van de slaapproblemen werd ingeschat middels de PSQI-vragenlijst. Deelnemers die hoog scoorden op deze test werden verdeeld in 2 groepen. Hierna kreeg de testgroep elke 2 weken een hoge dosering vitamine D3 gesuppleerd. De andere groep kreeg een placebo. Na 8 weken was de hoeveelheid vitamine D in het bloed van de personen uit de testgroep flink toegenomen. Bij de placebogroep bleef deze gelijk.
Opvallend was dat de testgroep ook aanzienlijk beter scoorde op de PSQI. De testgroep sliep gemiddeld 1,3 uur langer aan het eind van de studie. Het duurde 26 minuten korter voordat ze in slaap vielen en hun slaapkwaliteit nam toe [2].
Aangezien dit het eerste onderzoek is naar dit onderwerp kunnen er nog geen keiharde conclusies worden getrokken. Maar het is zeker interessant om dit verder te onderzoeken. Deelnemers hadden een verlaagd vitamine-D-gehalte in het bloed. Het is nog de vraag of extra vitamine D bijslikken helpt als iemand al voldoende ervan in het bloed heeft. De onderzoekers vragen zich daarnaast af of een dagelijkse suppletie niet een sterker effect heeft. Dit zou bij het bestrijden van een vitamine-D-tekort namelijk wel het geval zijn.
Conclusie en tips
Er is een sterke verdenking dat een vitamine-D-tekort kan leiden tot slaapproblemen. Eerdergenoemd onderzoek laat een duidelijke verbetering zien in de slaapkwaliteit en -duur na suppletie. Ondanks dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar dit onderwerp, kun je genoeg doen om je vitamine-D-gehalte te optimaliseren. Een aantal tips:
- Haal in de zomer je vitamine D uit de zon. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn.
- In de winter haal je niet voldoende vitamine D uit de zon. Dan is suppletie van 10-20 mcg vitamine D3 per dag aanbevolen.
- Kom je weinig buiten, heb je een getinte huid, ben je zwanger of ben je ouder dan 50 jaar? Dan geldt er een ander advies. Lees dat hier [3].
- Lees in dit artikel meer over slaapproblemen en mogelijke oplossingen.
- Kamp je al langere tijd met slaapproblemen? Ga dan naar je huisarts.
Referenties
[1] Moeskops, M. (2015) Bijna 1 op de 3 Nederlanders heeft slaapproblemen. Geraadpleegd op 3-1-2018 via http://www.gfk.com/nl/insights/press-release/bijna-1-op-de-3-nederlanders-heeft-slaapproblemen/
[2] Patal, K. (2017) Can supplemental vitamin D improve sleep? Geraadpleegd op 3-1-2017 via https://examine.com/nutrition/can-supplemental-vitamind-improve-sleep/
[3] Voedingscentrum (2017) Vitamine D. Geraadpleegd op 3-1-2018 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx
Eindelijk is er een onderzoek naar gekomen.
Heb zelf jaren met slapeloosheid te maken gehad- sliep soms tot 2 uur per nacht. Wie dit ooit meegemaakt heeft kan wel een beetje inschatten dat mijn leven een ware hell was..
Tot ik tijdens zwangeschap vitamine D had voorgeschreven gekregen, om botontkalking te voorkomen. Als aangename bijkomend effect- ben terug 7-8 uur per nacht beginnen slapen. Toen heb ik dit verband wel opgemerkt, maar er waren geen onderzoeken, die dat wel konden aantonen.
Ik neem wel sindsdien iedere dag een capsule, en heb nu een normale slaappatroon.