FIT.nl mobile logo
Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Waarom krimpen je borsten als je afvalt?

          Afvallen zonder dieet: 15 handige tips

          Helpen eetlustremmers om af te vallen?

          Slimme weegschaal: niet bepaald betrouwbaar

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Gebruik van de pil van invloed op je spiermassa en kracht?

          Onderzoek: sterker door niet aan je spieren te denken

          Hoe combineer je voetbal en krachttraining?

          Hoe bouw je snel spiermassa op?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Interessant onderzoek: het herkaderen van je gedachten helpt tegen emotie-eten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Eten en sporten: wat moet ik eten voor en na de training?

          Is alcohol een gevaar voor je spiermassa?

          Is soja slecht voor je testosteron als man?

          Hoe verloopt de vertering van eiwitten?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
perfecte-rijst
FIT.nl / Voeding / Zo bereid je de perfecte rijst

Voeding

Zo bereid je de perfecte rijst

Voeding

Hét geheim van een perfecte pan luchtige rijst is de bereidingswijze. In dit artikel lees je uit hoe je het beste je rijst kunt klaarmaken.
Auteur: Laura Louwes, MSc.Eindredacteur en gedragswetenschapper
Gepubliceerd: 30 januari 2020
Laatste update: 5 februari 2020
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Ongetwijfeld herkenbaar: na het koken van je rijst komt het resultaat niet bepaald overeen met de verwachting. Die zogenaamd droge korrel wordt juist één grote deegbal. En de juiste hoeveelheid water toevoegen is een vak apart… Hét geheim van een perfecte pan luchtige rijst is de bereidingswijze. In dit artikel leg ik je uit hoe je het beste je rijst kunt klaarmaken. 

Inhoudsopgave

  • Stap 1: Was de rijst voor je het kookt
  • Stap 2: Kook de rijst volgens de verpakking
  • Wil je een knapperigere en drogere korrel?
  • Wordt je rijst vaak te droog?
  • Te veel water in de pan?
  • Stap 3: Laat de rijst even rusten
  • Onze favoriete rijstrecepten

Stap 1: Was de rijst voor je het kookt

Wordt je rijst vaak veel plakkeriger dan gewenst, dan is dat gelukkig makkelijk te voorkomen. Hoe? Door je rijst te spoelen voordat je het gaat koken. Spoel de rijst een aantal keer af onder de koude kraan, in de pan of in een vergiet. Meng het met de hand even door. Je zult zien dat het water dat je wegspoelt vrij troebel is; dat komt doordat de korrels een laagje zetmeel bevatten. Dit zorgt ervoor dat de rijst zo kleverig wordt. Spoel de rijst dus een aantal keer af, totdat het water dat je wegspoelt helder is. Hierna kun je de rijst koken volgens de verpakking.

Stap 2: Kook de rijst volgens de verpakking

Nu de rijst schoongespoeld is, kun je hem koken volgens de verpakking. Hoe je het beste je rijst bereidt, hangt af van de soort rijst. Zoals eerder gezegd dien je rijst af te spoelen als je niet wilt dat het aan elkaar (of de pan) kleeft. Maar voor een kleverige rijstsoort zoals risotto is afspoelen natuurlijk ongewenst. Blijf het liefst bij de pan in de buurt of werp er af en toe een blik op. Zo voorkom je dat het stiekem toch ineens droogkookt.

Zilvervliesrijst heeft overigens meer water nodig dan witte rijst. Dit komt doordat het nog over het vliesje beschikt. Dat vliesje is overigens ook wat ervoor zorgt dat zilverliesrijst gezonder is dan andere rijstsoorten. Meer leren over rijst? Lees hier welke rijstsoort het meest gezond is.

Wil je een knapperigere en drogere korrel?

Houd je wel van rijst met een bite? Kook het dan na het spoelen een paar minuten korter dan de verpakking aangeeft, én gebruik iets minder water. Met ‘iets minder’ moet je denken aan enkele eetlepels.

Wordt je rijst vaak te droog?

Houd je juist van een meer doorgekookte rijst? Voeg dan iets meer water toe aan de pan en laat de rijst wat langer koken. Ook kun je ervoor kiezen je rijst niet af te spoelen, of slechts één of twee keer. Dan zal het overgebleven zetmeel aan de korrels ervoor zorgen dat ze meer aan elkaar kleven.

Te veel water in de pan?

Blijk je te veel water in de pan te hebben gedaan? Giet dan wat water af en kook de rijst nog een paar minuten op hoog vuur met het deksel van de pan. Of besluit dat het vanavond toch risotto wordt wat de pot schaft 😉

Stap 3: Laat de rijst even rusten

Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat de rijst na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer de rijst pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.

Onze favoriete rijstrecepten

Zin in rijst na het lezen van dit artikel? Hieronder heb ik een aantal van onze favoriete recepten met rijst op een rijtje gezet.

  • Rijst en zoete aardappel gaan heel goed samen, zul je ervaren wanneer je deze heerlijke curry maakt.
  • Serveer deze gevulde paprika’s naast een portie crunchy zilvervliesrijst.
  • Kies je favoriete groente, een lekkere rijst en serveer er gebakken tempeh naast die je marineert volgens dit lekkere recept.

Eet smakelijk! 🎉

Auteur
Eindredacteur en gedragswetenschapper
Geschreven door: Laura Louwes, MSc.
Laura is eindredacteur bij FIT.nl en auteur van de FIT Methode & SLANKER. Haar fascinatie voor optimaal gezonde voeding en maximaal efficiënt sporten maakt dat ze zonder identiteitsbewijs een flesje wijn niet zomaar meekrijgt. Haar passies zijn onder andere hardlopen, gewichten tillen, Muay Thai-boksen, koffie en veganistische baksels maken (en uiteraard eten). Bekijk hier het hele team.

Andere artikelen voor jou

  • Is gezond eten echt zo veel duurder dan ongezond eten?

    Is gezond eten echt zo veel duurder dan ongezond eten?

    Door Erik Huizenga
  • Kurkuma: ultiem gezond?

    Kurkuma: ultiem gezond?

    Door Laura Louwes
  • 4 handige tips om gezonder te eten

    4 handige tips om gezonder te eten

    Door Erik Huizenga
  • Wat is een gezond ontbijt?

    Wat is een gezond ontbijt?

    Door Jeroen van der Mark

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact