FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
perfecte-rijst
FIT.nl Voeding Hoe kook je de...
Laura Louwes
Auteur: Laura Louwes, MSc.Eindredacteur en gedragswetenschapper
30 jan. 2020 geplaatst
11 apr. 2024 geüpdatet

Voeding

Hoe kook je de perfecte rijst?

Voeding

Hét geheim van een perfecte pan rijst is de bereiding. In dit artikel lees je uit hoe je het beste je rijst kunt klaarmaken.
Laura Louwes
Auteur: Laura Louwes, MSc.Eindredacteur en gedragswetenschapper

Inhoudsopgave

  • Hoeveel rijst je per persoon moet koken?
  • Hoe kook je rijst? 3 stappen
  • Rijst kan op verschillende manieren worden klaargemaakt
  • Onze favoriete rijstrecepten
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Wat is de beste methode om je rijst te bereiden? Hoe kook je de perfecte rijst?

Inhoudsopgave

  • Hoeveel rijst je per persoon moet koken?
  • Hoe kook je rijst? 3 stappen
  • Rijst kan op verschillende manieren worden klaargemaakt
  • Onze favoriete rijstrecepten

Hoeveel rijst je per persoon moet koken?

Je moet ongeveer 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Nasi goreng is zo’n gerecht waarbij je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.

Hoe kook je rijst? 3 stappen

Stap 1: Wassen voor je het kookt

Wordt je rijst vaak veel plakkeriger dan gewenst, dan is dat gelukkig makkelijk te voorkomen. Hoe? Door het te spoelen voordat je het gaat koken. Spoel de korrels een aantal keer af onder de koude kraan, in de pan of in een vergiet. Meng het met de hand even door. Je zult zien dat het water dat je wegspoelt vrij troebel is; dat komt doordat de korrels een laagje zetmeel bevatten. Dit zorgt ervoor dat de rijst zo kleverig wordt. Spoel de rijst dus een aantal keer af, totdat het water dat je wegspoelt helder is. Hierna kun je de rijst koken volgens de verpakking.

Stap 2: Kook de rijst volgens de verpakking

Nu de korrels zijn schoongespoeld, kun je hem koken volgens de verpakking. Hoe je het beste je rijst bereidt, hangt af van de soort rijst. Zoals eerder gezegd dien je rijst af te spoelen als je niet wilt dat het aan elkaar (of de pan) kleeft. Maar voor een kleverige rijstsoort zoals risotto is afspoelen natuurlijk niet nodig. Blijf het liefst bij de pan in de buurt of werp er af en toe een blik op. Zo voorkom je dat het stiekem toch ineens droogkookt.

Zilvervliesrijst heeft overigens meer water nodig dan de witte variant. Dit komt doordat het nog over het vliesje beschikt. Dat vliesje is overigens ook wat ervoor zorgt dat zilvervliesrijst gezonder is dan andere rijstsoorten. Meer leren over alle varianten? Lees hier welke rijstsoort het meest gezond is.

Wil je een knapperigere en drogere korrel?

Houd je wel van een bite? Kook het dan na het spoelen een paar minuten korter dan de verpakking aangeeft, én gebruik iets minder water. Met ‘iets minder’ moet je denken aan enkele eetlepels.

Wordt je rijst vaak te droog?

Houd je juist van een meer doorgekookte rijst? Voeg dan iets meer water toe aan de pan en laat het wat langer koken. Ook kun je ervoor kiezen je rijst niet af te spoelen, of slechts één of twee keer. Dan zal het overgebleven zetmeel aan de korrels ervoor zorgen dat ze meer aan elkaar kleven.

Te veel water in de pan?

Blijk je te veel water in de pan te hebben gedaan? Giet dan wat water af en kook de rijst nog een paar minuten op hoog vuur met het deksel van de pan. Of besluit dat het vanavond toch risotto wordt wat de pot schaft 😉

Stap 3: Laat even rusten

Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.

Rijst kan op verschillende manieren worden klaargemaakt

Stomen, zoals dat in Zuidoost-Azië wordt gedaan is eenvoudig, maar duurt vrij lang. Een van de makkelijkste manieren om rijst te koken is in ruim water. Bij het afgieten gaat dan wel wat smaak verloren. Droog koken met net genoeg water dat door de rijst geheel wordt opgenomen kan ook, maar moet even afgemeten worden. Hierbij blijft alle smaak behouden. Droog koken kan in een rijstkoker, in een pan op het vuur en in de oven. Traditioneel wordt rijst voor de bereiding eerst net zolang met koud water gespoeld tot het waswater helder is.

Rijst stomen

  1. Spoel de rijst in een vergiet met koud water tot het waswater helder blijft.
  2. Vul de onderste helft van een stoompan met water en breng het aan de kook. Bedek de bodem van het bovenste deel van de pan met bakpapier. Schep de rijst erop en zet dit deel van de pan op het onderste.
  3. Sluit de stoompan goed af en stoom de rijst op een matig hoog vuur in ca. 45 min gaar.

Rijst koken in veel water

  1. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig.
  2. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog drie minuten laten staan.

Rijst droog koken

  1. Spoel de rijst in een vergiet met koud water tot het waswater helder blijft.
  2. Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
  3. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Laat de rijst zonder deksel dri minuten staan. Zo nu en dan omscheppen

Onze favoriete rijstrecepten

Zin in rijst na het lezen van dit artikel? Hieronder heb ik een aantal van onze favoriete recepten op een rijtje gezet.

  • Rijst en zoete aardappel gaan heel goed samen, zul je ervaren wanneer je deze heerlijke curry maakt.
  • Serveer deze gevulde paprika’s naast een portie crunchy zilvervliesrijst.
  • Kies je favoriete groente, een lekkere rijst en serveer er gebakken tempeh naast die je marineert volgens dit lekkere recept.

Eet smakelijk! 🎉

Laura Louwes
Laura Louwes, MSc.
Eindredacteur en gedragswetenschapper
Laura is eindredacteur bij FIT.nl en auteur van de FIT Methode & SLANKER. Haar fascinatie voor optimaal gezonde voeding en maximaal efficiënt sporten maakt dat ze zonder identiteitsbewijs een flesje wijn niet zomaar meekrijgt. Haar passies zijn onder andere hardlopen, gewichten tillen, Muay Thai-boksen, koffie en veganistische baksels maken (en uiteraard eten). Bekijk hier het hele team. Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Moet ik meer eten op trainingsdagen?

    Moet ik meer eten op trainingsdagen?

    Meer informatie
  • Hoe belangrijk is de timing van je eten voor sportprestaties?

    Hoe belangrijk is de timing van je eten voor sportprestaties?

    Meer informatie
  • Energiebehoefte: wat heb ik op een dag nodig?

    Energiebehoefte: wat heb ik op een dag nodig?

    Meer informatie
  • Wat kun je het beste ’s avonds eten als snack?

    Wat kun je het beste ’s avonds eten als snack?

    Meer informatie

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact