Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Waarom afvallen vaak veel complexer in elkaar zit dan veel diëten ons doen geloven

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe doorbreek je een plateau?

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
perfecte-rijst
FIT.nl / Voeding / Zo bereid je de perfecte rijst

Voeding

Zo bereid je de perfecte rijst

Voeding

Hét geheim van een perfecte pan rijst is de bereiding. In dit artikel lees je uit hoe je het beste je rijst kunt klaarmaken.
Laura Louwes
Auteur: Laura Louwes, MSc.Eindredacteur en gedragswetenschapper
Gepubliceerd: 30 januari 2020
Laatste update: 5 september 2022
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Ongetwijfeld herkenbaar: na het koken van je rijst komt het resultaat niet overeen met de verwachting. Die zogenaamd droge korrel wordt juist één grote deegbal. En de juiste hoeveelheid water toevoegen is een vak apart… Hét geheim van een perfecte pan luchtige rijst is de bereidingswijze. In dit artikel lees je hoe je het beste je rijst kunt klaarmaken. 

Inhoudsopgave

  • Stap 1: Wassen voor je het kookt
  • Stap 2: Kook de rijst volgens de verpakking
  • Wil je een knapperigere en drogere korrel?
  • Wordt je rijst vaak te droog?
  • Te veel water in de pan?
  • Stap 3: Laat even rusten
  • Onze favoriete rijstrecepten

Stap 1: Wassen voor je het kookt

Wordt je rijst vaak veel plakkeriger dan gewenst, dan is dat gelukkig makkelijk te voorkomen. Hoe? Door het te spoelen voordat je het gaat koken. Spoel de korrels een aantal keer af onder de koude kraan, in de pan of in een vergiet. Meng het met de hand even door. Je zult zien dat het water dat je wegspoelt vrij troebel is; dat komt doordat de korrels een laagje zetmeel bevatten. Dit zorgt ervoor dat de rijst zo kleverig wordt. Spoel de rijst dus een aantal keer af, totdat het water dat je wegspoelt helder is. Hierna kun je de rijst koken volgens de verpakking.

Stap 2: Kook de rijst volgens de verpakking

Nu de korrels zijn schoongespoeld, kun je hem koken volgens de verpakking. Hoe je het beste je rijst bereidt, hangt af van de soort rijst. Zoals eerder gezegd dien je rijst af te spoelen als je niet wilt dat het aan elkaar (of de pan) kleeft. Maar voor een kleverige rijstsoort zoals risotto is afspoelen natuurlijk niet nodig. Blijf het liefst bij de pan in de buurt of werp er af en toe een blik op. Zo voorkom je dat het stiekem toch ineens droogkookt.

Zilvervliesrijst heeft overigens meer water nodig dan de witte variant. Dit komt doordat het nog over het vliesje beschikt. Dat vliesje is overigens ook wat ervoor zorgt dat zilvervliesrijst gezonder is dan andere rijstsoorten. Meer leren over alle varianten? Lees hier welke rijstsoort het meest gezond is.

Wil je een knapperigere en drogere korrel?

Houd je wel van een bite? Kook het dan na het spoelen een paar minuten korter dan de verpakking aangeeft, én gebruik iets minder water. Met ‘iets minder’ moet je denken aan enkele eetlepels.

Wordt je rijst vaak te droog?

Houd je juist van een meer doorgekookte rijst? Voeg dan iets meer water toe aan de pan en laat het wat langer koken. Ook kun je ervoor kiezen je rijst niet af te spoelen, of slechts één of twee keer. Dan zal het overgebleven zetmeel aan de korrels ervoor zorgen dat ze meer aan elkaar kleven.

Te veel water in de pan?

Blijk je te veel water in de pan te hebben gedaan? Giet dan wat water af en kook de rijst nog een paar minuten op hoog vuur met het deksel van de pan. Of besluit dat het vanavond toch risotto wordt wat de pot schaft 😉

Stap 3: Laat even rusten

Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.

Onze favoriete rijstrecepten

Zin in rijst na het lezen van dit artikel? Hieronder heb ik een aantal van onze favoriete recepten op een rijtje gezet.

  • Rijst en zoete aardappel gaan heel goed samen, zul je ervaren wanneer je deze heerlijke curry maakt.
  • Serveer deze gevulde paprika’s naast een portie crunchy zilvervliesrijst.
  • Kies je favoriete groente, een lekkere rijst en serveer er gebakken tempeh naast die je marineert volgens dit lekkere recept.

Eet smakelijk! 🎉

Auteur
Laura Louwes
Eindredacteur en gedragswetenschapper
Geschreven door: Laura Louwes, MSc.
Laura is eindredacteur bij FIT.nl en auteur van de FIT Methode & SLANKER. Haar fascinatie voor optimaal gezonde voeding en maximaal efficiënt sporten maakt dat ze zonder identiteitsbewijs een flesje wijn niet zomaar meekrijgt. Haar passies zijn onder andere hardlopen, gewichten tillen, Muay Thai-boksen, koffie en veganistische baksels maken (en uiteraard eten). Bekijk hier het hele team.

Andere artikelen voor jou

  • Welke supplementen helpen om beter te slapen?

    Welke supplementen helpen om beter te slapen?

    Door Jeroen van der Mark
  • The Planetary Health Diet: gezond én duurzaam eten

    The Planetary Health Diet: gezond én duurzaam eten

    Door Neeke Smit
  • Is rood vlees gezond?

    Is rood vlees gezond?

    Door Erik Huizenga
  • Oermelk: extra gezond of marketing?

    Oermelk: extra gezond of marketing?

    Door Neeke Smit

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact