Ongetwijfeld herkenbaar: na het koken van je rijst komt het resultaat niet overeen met de verwachting. Die zogenaamd droge korrel wordt juist één grote deegbal. En de juiste hoeveelheid water toevoegen is een vak apart… Hét geheim van een perfecte pan luchtige rijst is de bereidingswijze. In dit artikel lees je hoe je het beste je rijst kunt klaarmaken.
Inhoudsopgave
Stap 1: Wassen voor je het kookt
Wordt je rijst vaak veel plakkeriger dan gewenst, dan is dat gelukkig makkelijk te voorkomen. Hoe? Door het te spoelen voordat je het gaat koken. Spoel de korrels een aantal keer af onder de koude kraan, in de pan of in een vergiet. Meng het met de hand even door. Je zult zien dat het water dat je wegspoelt vrij troebel is; dat komt doordat de korrels een laagje zetmeel bevatten. Dit zorgt ervoor dat de rijst zo kleverig wordt. Spoel de rijst dus een aantal keer af, totdat het water dat je wegspoelt helder is. Hierna kun je de rijst koken volgens de verpakking.
Stap 2: Kook de rijst volgens de verpakking
Nu de korrels zijn schoongespoeld, kun je hem koken volgens de verpakking. Hoe je het beste je rijst bereidt, hangt af van de soort rijst. Zoals eerder gezegd dien je rijst af te spoelen als je niet wilt dat het aan elkaar (of de pan) kleeft. Maar voor een kleverige rijstsoort zoals risotto is afspoelen natuurlijk niet nodig. Blijf het liefst bij de pan in de buurt of werp er af en toe een blik op. Zo voorkom je dat het stiekem toch ineens droogkookt.
Zilvervliesrijst heeft overigens meer water nodig dan de witte variant. Dit komt doordat het nog over het vliesje beschikt. Dat vliesje is overigens ook wat ervoor zorgt dat zilvervliesrijst gezonder is dan andere rijstsoorten. Meer leren over alle varianten? Lees hier welke rijstsoort het meest gezond is.
Wil je een knapperigere en drogere korrel?
Houd je wel van een bite? Kook het dan na het spoelen een paar minuten korter dan de verpakking aangeeft, én gebruik iets minder water. Met ‘iets minder’ moet je denken aan enkele eetlepels.
Wordt je rijst vaak te droog?
Houd je juist van een meer doorgekookte rijst? Voeg dan iets meer water toe aan de pan en laat het wat langer koken. Ook kun je ervoor kiezen je rijst niet af te spoelen, of slechts één of twee keer. Dan zal het overgebleven zetmeel aan de korrels ervoor zorgen dat ze meer aan elkaar kleven.
Te veel water in de pan?
Blijk je te veel water in de pan te hebben gedaan? Giet dan wat water af en kook de rijst nog een paar minuten op hoog vuur met het deksel van de pan. Of besluit dat het vanavond toch risotto wordt wat de pot schaft 😉
Stap 3: Laat even rusten
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Onze favoriete rijstrecepten
Zin in rijst na het lezen van dit artikel? Hieronder heb ik een aantal van onze favoriete recepten op een rijtje gezet.
- Rijst en zoete aardappel gaan heel goed samen, zul je ervaren wanneer je deze heerlijke curry maakt.
- Serveer deze gevulde paprika’s naast een portie crunchy zilvervliesrijst.
- Kies je favoriete groente, een lekkere rijst en serveer er gebakken tempeh naast die je marineert volgens dit lekkere recept.
Eet smakelijk! 🎉