Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
antinutriënten
FIT.nl / Voeding / Antinutriënten, wat zijn het en moeten we ze vermijden?

Voeding

Antinutriënten, wat zijn het en moeten we ze vermijden?

Voeding

Wat zijn antinutriënten precies en waar zouden ze in moeten zitten? En is het iets om te vermijden? Sportdiëtiste Neeke legt het uit in dit artikel.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 12 december 2017
Laatste update: 5 juni 2020
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Antinutriënten: een begrip dat in mijn diëtistenpraktijk ineens voorbijkwam. Net als jij waarschijnlijk nu vroeg ik mij af wat antinutriënten precies zijn en waar ze in zouden moeten zitten. En is het iets om te vermijden? Ik zocht het voor jullie uit.

Het korte antwoord: Antinutriënten zijn stoffen die van nature in voeding voorkomen. Ze kunnen de opname van één of meerdere voedingsstoffen belemmeren of giftig zijn. Ondanks dat dit behoorlijk ernstig klinkt, zijn de risico’s hierop erg klein. Door je voeding goed te bewaren en te bereiden verlaag je de hoeveelheid antinutriënten die je binnenkrijgt.

Wat zijn antinutriënten?

Op internet zijn veel verschillende definities te vinden voor antinutriënten. Zo zouden het stofjes zijn die planten aanmaken om zichzelf te beschermen en hierdoor giftig zijn. Anderen benoemen antinutriënten als een stof die de opname van één of meerdere voedingsstoffen belemmert [1]. Sommige benoemen beide effecten als ze het over antinutriënten hebben. Ik kon dan ook geen eenduidige benaming vinden van het begrip antinutriënt. Daarom benoem ik zowel de stoffen die invloed hebben op de opname, als die op zichzelf mogelijk schadelijk kunnen zijn. Ook ga ik in op de wisselwerking van bepaalde voedingsstoffen met verschillende soorten medicatie.

Voorbeelden van antinutriënten

Lectine

Lectine komt van nature voor in peulvruchten. Lectine kan de werking van de darmen ontregelen en in het ergste geval de nieren beschadigen. Verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn braken, koorts en diarree. Om zo’n vergiftiging te voorkomen is het belangrijk om gedroogde peulvruchten niet rauw te eten. Lectine wordt onschadelijk als je peulvruchten weekt en 10 minuten kookt. Peulvruchten uit pot of blik zijn al voldoende verhit [2].

Fytinezuur

Fytinezuur komt voor in graanproducten waarin de gehele graankorrel wordt verwerkt. Bijvoorbeeld in ons volkorenbrood. Het komt van nature voor in de buitenste lagen van granen en zaden. De hoeveelheid fytinezuur is onder andere afhankelijk van de graansoort en de bereidingswijze. Fytinezuur bindt zich aan calcium, ijzer en zink waardoor deze elementen minder goed worden opgenomen in het lichaam. Het eten van producten rijk aan fytinezuur leidt bij een goed gevarieerd eetpatroon nagenoeg niet tot tekorten van deze stoffen. De bewezen positieve eigenschappen van volkoren producten wegen gemakkelijk op tegen de kleine verminderde opname. Eet dus gerust je volkorenbroodjes [3].

Oxaalzuur

Oxaalzuur komt voor in onder andere spinazie, rabarber en voedingsvezels. Het maakt een onoplosbare verbinding met calcium, waardoor dit niet goed kan worden opgenomen in het lichaam. Zolang je voeding voldoende calcium levert en je gevarieerd eet, hoeft dit geen probleem te zijn voor de calciumbalans en de botstofwisseling [4].

Solanine en tomatine

Solanine en tomatine zijn vergelijkbare stoffen die koorts, braken, diarree, lusteloosheid en hoofdpijn kunnen veroorzaken. Solanine komt voor in de schil en uitlopers van aardappelen. Het ontstaat onder invloed van licht. Tomatine komt voor in onrijpe, groene tomaten. Het wordt niet afgebroken door voeding te verhitten, koken of bakken. Eet daarom alleen rijpe tomaten. In Nederland worden vrijwel alleen aardappelen gekweekt met een laag solaninegehalte. Daarnaast is het advies om aardappelen koel, droog en donker te bewaren. Snijd groene stukjes en uitlopers weg [5].

Medicatie en de opname van voedingsstoffen

Niet alleen stoffen die van nature in voeding voorkomen kunnen de opname van voedingsstoffen belemmeren, maar ook medicatie kan dit effect hebben.

  • Maagzuurremmers remmen ook de opname van vitamine B12. Ook kan het, afhankelijk van de soort, de opname van magnesium belemmeren.
  • ACE-remmers kunnen het risico op een verstoorde kalium- of zinkconcentratie vergroten.
  • Statines kunnen zorgen voor een tekort aan vitamine D.
  • Diuretica kunnen door een verminderde resorptie een tekort aan kalium, ziR en magnesium veroorzaken.
  • Metformine remt de opname van vitamine B12.
  • Afslankpillen die de opname van vetten remmen, remmen ook de opname van vitamine A, D, E en K. [6]

Mijn advies

Over het algemeen hoeven we ons niet heel druk te maken over antinutriënten. Door goed en gevarieerd te eten en je voeding op een goede manier te bewaren en bereiden, verlaag je de inname van deze stoffen. Met betrekking tot medicatie die invloed kunnen hebben op de opname van vitamines en mineralen is het verstandig te overleggen met jouw arts of diëtist of en hoe je hiernaar zou moeten handelen.

Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Handige tips om goedkoop en gezond te eten

    Handige tips om goedkoop en gezond te eten

    Door Jeroen van der Mark
  • Je emotie-eten de baas met deze 5 tips

    Je emotie-eten de baas met deze 5 tips

    Door Neeke Smit
  • Wat is beste indeling van je koelkast?

    Wat is beste indeling van je koelkast?

    Door Jeroen van der Mark
  • Oermelk: extra gezond of marketing?

    Oermelk: extra gezond of marketing?

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Oxford University Press. (2006). Oxford dictionary of biochemistery and molecular biology. ISBN 0-19-852917-1

[2]

Voedingscentrum. (2017). Peulvruchten. Geraadpleegd op 28-11-2017 via  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx

[3]

Voedingscentrum. (2017). Granen en graanproducten. Geraadpleegd op 28-11-2017 via  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx

[4]

Voedingscentrum. (2017). Calcium. Geraadpleegd op 28-11-2017 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx

[5]

Voedingscentrum. (2017). Solanine en tomatine. Geraadpleegd op 28-11-2017 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/solanine-en-tomatine.aspx

[6]

Vitamine informatie bureau. (2017). Interactie tussen vitamines, mineralen en medicijnen. Geraadpleegd op 28-11-2017 via https://www.vitamine-info.nl/fileadmin/user_upload/documenten/Infobladen_en_factsheets/Factsheet_Vit-medi_2017.pdf

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact